27 septembrie 2011

Intreaba farmacistul

          Atunci când sunt bolnavă, mi-e rău sau mă doare ceva - și pare ceva serios -, mă duc la doctorul de familie sau la un doctor specialist pentru a-mi prescrie tratament. Când problema nu pare chiar atât de "de speriat", mă las pe mâna mamei, a internetului sau chiar pe a mea proprie și personală. Beau cu încredere ceaiuri băbești, iau pastile găsite prin casă sau merg și cumpăr de la farmacie hapuri cam după ureche. Niciodată - dar absolut niciodată - nu mi s-a întâmplat să întreb farmacistul. Probabil e vorba de o oarecare respingere generalizată a tagmei, așa cum mi se mai întâmplă cu majoritatea secretarelor și a celorlalți funcționari publici (am câteva exemplare pe la Oficiul Registrului Comerțului și pe la Administrația Financiară din Craiova de numa' - numa'). Voi obișnuiți să cereți sfatul farmacistului?
          Întreb pentru că astăzi a venit tata de la farmacia Dona cu o pungă care mi-a atras imediat atenția. Cu un mesaj și un design interesant, modern, tineresc, amuzant și atrăgător, m-a pus puțin pe gânduri...
Oameni buni, nu mai luați pastile aiurea!
Întreabă farmacistul!

Later edit: Designul pungilor este realizat de Alec Macri.


11 comentarii:

 1. Farmacistul e pus acolo sa te ajute, altfel nu ar avea nevoie de cunostinte in domeniul respectiv, ar fi doar un simplu vanzator :D Eu apelez mereu la cunostintele sale, ca nu degeaba a trecut prin ceva ani de facultate...

  Foarte inventiv si mesajul de pe pungulita :D

  RăspundețiȘtergere
 2. @Nebunia: Stiu, sunt complet de acord cu tine in ceea ce priveste cunostintele pe care ar trebui sa le aiba un farmacist. Cu toate astea, nu-mi explic de ce nu-i intreb niciodata nimic. :P

  RăspundețiȘtergere
 3. Farmacistul are cunostinte in prepararea medicamentelor, substantelor, s.am.d.
  Cel care vinde, in general, este asistent de farmacie. Si asistentul de farmacie are cunostinte dar nu trebuie sa confundam lucrurile. Daca te duci si ceri nurofen, iar in farmacia respectiva nu au, farmacistul sau asistentul de farmacie iti pot da un inlocuitor. Ei cunosc substantele active si iti pot recomanda. Dar in niciun caz nu mergi la farmacie si ii spui: ma doare in partea dreapta, ce sa iau?
  Farmacistul nu e medic.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fara suparare, dar ar trebui sa te interesezi mai bine inainte sa postezi un anume lucru: de pilda, in MAJORITATEA cazurilor, in farmacie vei intalni un farmacist (n.r. persoana care a terminat facultatea de farmacie cu o durata de 5 ani si, crede-ma, nu usoara), nu un asistent de farmacie (asistentii se ocupa in cea mai mare parte a timpului cu aprovizionarea farmaciei, comenzi, transferuri etc ~ ei sunt profesionisti pe aceasta ramura). Oricum aceasta "confuzie" nu e nici pe departe cea mai grava...nu se compara cu cea farmacist-vanzator...din pacate, suntem prea putin interesati de adevarul-adevarat (poate ca e o problema "genetica" a romanilor, superficiali in marea lor majoritate si,mai mult decat atat, autosuficienti, in a intelege diferentele intre a avea cunostinte dobandite prin studii de specialitate si a avea cunostinte dobandite din revista "click pentru sanatate" sau altceva similar)

   Ștergere
 4. @Lillee: Multumesc mult pentru lamuriri! Chiar mai zilele trecute am calcat stramb la serviciu (la propriu) si mi s-a umflat un pic glezna. In pauza de masa, neavand timp sa merg la medic, m-am dus la farmacie, acolo i-am explicat farmacistei ce s-a intamplat si mi-a recomandat un unguent si cateva pastile pe care sa le iau pana ajungeam la medic. Pana la urma cred ca ar trebui sa intrebam farmacistul, iar acesta sa ne ajute in masura in care se simte competent. :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Bravo! Lasa-te pe mana medicilor ca in general ei se cred Dumnezei, in visurile lor au facut doua facultati medicina si farmacie. Si sa nu intrebi farmacistul decat cand o sa ajungi la urgenta sau cu vreo alergie sau soc anafilactic si atunci iti dai seama ce rol avem noi, farmacistii.

  RăspundețiȘtergere
 6. Am scris articolul acesta tocmai pentru ca mi-am dat seama ca abordarea pe care o aveam nu era chiar cea mai "sanatoasa" si ca greseam in respingerea ajutorului pe care un farmacist e indreptatit sa il ofere.
  Si sa dea Cel-de-Sus sa nu trebuiasca sa ajung in situatia pe care mi-o urezi. Sanatate!

  RăspundețiȘtergere
 7. Ideea ca eu sunt farmacista si cred ca ar trebui sa urmezi cu strictete sfaturile farmacistului mai ales ca medicul iti scrie niste medicamente pe o reteta iar noi avem rolul sa descifram ce scrie si multe altele. Eu nu iti urez nimic dar ma deranjeaza atitudinea unora adica a majoritatii care ne fac "vanzatorii de la alimentara", atata tot.

  RăspundețiȘtergere
 8. Si nu suntem nici functionari publici si nici secretare pentru ca terminam o facultate de 5 ani si daca o termini la Cluj sau Bucuresti ai cu ce sa te mandresti. Clar.

  RăspundețiȘtergere
 9. Fiecare ne cream, de-a lungul timpului, anumite prejudecati. Asa aveam si eu cu privire la o mare masa din reprezentantii celor trei bresle sus-numite, fapt pe care l-am recunoscut deschis in articol, fara a vrea sa jignesc pe cineva. Nu inseamna ca, daca majoritatea farmacistelor peste care am dat eu sunt acre si extrem de putin serviabile, inseamna ca-s nepregatite sau ca toate-s la fel. Departe de mne gandul.
  Iar daca citesti cu atentie articolul si comentariile, vezi ca ceva declicuri s-au creat in felul meu de a gandi. De asta exista dialog pe lume, ca sa discutam si sa ne indreptam unii altora parerile. :)

  RăspundețiȘtergere
 10. Da asa este nu ma cobor la un anumit nivel pentru ca nu se merita si nu am timp.

  RăspundețiȘtergere