14 noiembrie 2015

Ioan Holender vine la Întâlnirile SpectActor

Acum un an și jumătate scriam pe blog despre Întâlnirile SpectActor, o serie de evenimente culturale inițiate și găzduite de Teatrul Național "Marin Sorescu" din Craiova ce aduce în fața publicului craiovean personalități ale vieții culturale românești. Nu mai știu când am auzit prima dată despre acest eveniment, nici când mi-a intrat în cap că trebuie să ajung la aceste manifestări (de fapt, asta știu: când invitatul lunii a fost Nae Caranfil, ce tocmai terminase de regizat "Closer to the Moon"), dar, ca un făcut, mereu se suprapuneau peste ele plecări din țară sau din oraș, alte evenimente sau interveneau obstacole care mă împiedicau să particip. Să sperăm că am scăpat de ghinion și mâine îmi ocup locul în sala "I. D. Sîrbu" a Naționalului nostru la întâlnirea cu Ioan Holander.

De când l-am văzut acum câțiva ani într-un "Best of" al emisiunii "Profesioniștii", în dialog cu Eugenia Vodă, Holender mi s-a părut un personaj, și încă unul fascinant, cu o poveste de viață demnă de a fi ecranizată. Născut în Timișoara în '35 într-o familie burgheză, Ioan Holender a emigrat în '59 la Viena, unde și-a clădit o carieră de succes în domeniul managementului cultural ca director - timp de aproape 19 ani! - al Operei din Viena. Eu, profana, îl cunosc în prezent ca director artistic al Festivalului Internațional "George Enescu", dar cartea sa de vizită îl recomandă drept consilier artistic al Metropolitan Opera din New York și al Spring Festival din Tokyo, lector la Institutul pentru Teatru, Film și Studii Media de la Universitatea din Viena și la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului, creator și moderator al programului TV "KulTour with Holender" la postul ServusTV din Austria.

Mâine, Holender este invitatul celei de-a 35-a ediții a Întâlnirilor SpectActor, în cadrul căreia va susține conferința „Opera și teatrul dramatic”, o incursiune în lumea Operei, modelată în ultimii ani de viziunile novatoare ale unor mari regizori de teatru. Cu acest prilej, invitatul va oferi autografe pe cea mai nouă carte despre activitatea domniei sale, „Festivalul George Enescu în era Holender” (Ed. Operei Naționale București), dar și pe volumul „Spuse, trăite, dorite” (Ed. Universităţii Al.-Ioan Cuza, Iaşi, 2011). Moderatorul conferinței va fi scriitorul Nicolae Coande.

În caz că sunteți curioși să știți cine și ce se ascunde în spatele numelui, vă las cu înregistrarea emisiunii "Profesioniștii", cu Eugenia Vodă și Ioan Holender:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu