24 septembrie 2016

Festin cu branza si vin – Delaco si Vinarte

Printre bloggerii craioveni a devenit deja o frumoasă tradiție evenimentul Brânzeturi cum se cuVin, creat de DictionarCulinar.ro și Asociația Bloggerilor Olteni. Lună de lună, papilele gustative ne sunt răsfățate în cadrul acestor degustări prin care se promovează împerecherile culinare de brânzeturi fine și vinuri nobile oltenești. În luna septembrie am participat pentru a treia oară la eveniment, bucurându-mă de brânzeturi delicioase de la Delaco și vinuri excelente de la Vinarte! Ca de fiecare dată, mă simt datoare să vă avertizez că urmează un articol lung, dar care sper să vă trezească o minimă curiozitate culinaro-bahică!

Ce s-a întâmplat la Brânzeturi cum se cuVin #9
Ediția #9 a evenimentului a fost organizată la restaurantul Epoca Steak House & WineBar din Craiova. Gazdele evenimentului au fost colegul Daniel Botea din partea Asociației Bloggerilor Olteni, Laurențiu Avram Achim, Președintele Federației Somelierilor din România, și Costel Cainamisir, Sales Manager Vinarte, care ne-au vorbit despre eveniment și ne-au prezentat sponsorii degustării: Delaco și Vinarte.
Costel Cainamisir, Sales Manager Vinarte, ne-a vorbit despre vinurile pe care urma să le degustăm, provenite din cele două crame din Oltenia ale producătorului: Stârmina Mehedinți și Castel Bolovanu. Cum niciodată nu e prea devreme (sau prea târziu) să înveți ceva, încă din discursul introductiv am aflat că vinurile de la degustare erau vinuri cuvee, adică o selecție de cele mai bune cuve din anii respectivi.
Mai departe, responsabil cu informația legată de vinuri a fost domnul Laurențiu Avram Achim, Președintele Federației Somelierilor din România, un profesionist desăvârșit, care ne-a prezentat 7 vinuri și ne-a vândut (scump! :D ) secretele industriei! 
Laurențiu Avram Achim, Președintele Federației Somelierilor din România, în acțiune
Ce am degustat (altfel spus, cu ce ne-am delectat), în rândurile de mai jos:
1. Mozzarella Fresca / Cuvee d’excelence - Sauvignon Blanc, sec 2014
2. Camembert – Ile de France / Cuvee d’excellence - Riesling italian, sec 2014
Riesling-ul italian (atenție: Riesling-ul german e cel recunoscut la nivel mondial) mi s-a părut un vin destul de complex, care a potențat camembert-ul, prelungindu-i gustul și aducându-i o notă de iuțeală.
3. Cașcaval Sofia / Nedeea, sec 2013
Vinul Nedeea a fost unul destul de exotic și original, fiind un cupaj din 3 soiuri românești (Novac, Fetească Neagră și Negru de Drăgășani). Gustul său fructat a mers de minune cu cașcavalul, dând o combinație dulce-suavă.
4. Emmentaler / Prince Mircea - Merlot, sec 2013
5. Grana Padano / Castel Bolovanu - Cabernet Sauvignon, sec 2012
Combinația preferată a fost #5, care a venit ca o confirmare la ceva ce am descoperit la ediția #5 a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin: Grana Padano merge de minune cu Cabernet-ul! Reiau și întăresc ce scriam atunci referitor la această brânză magnifică: “Grana Padano mi s-a părut descoperirea anului în materie de brânzeturi!” De fiecare dată când am ocazia, apreciez textura sa dură, sfărâmicioasă și ușor granulată, și gustul pronunțat, sărat și ușor amar. Cabernet Sauvignon-ul a dat replica la cel mai înalt nivel, ademenindu-ne cu gust de coacăze negre și mure și încheind cu note astringente și un postgust lung. În asociere, brânza și vinul, ambele cu tente amare, au plămădit un gust amar amplificat, dar plăcut.
Dacă ar fi să sintetizez în câte un cuvânt senzația dată de brânză, vin și asocierea dintre cele două, acestea ar fi Personalitate / Profunzime / Maturitate.
6. Brie / Soare - Cabernet Sauvignon, sec 2011
7. Gran Bavarese / Sirena Dunării - Riesling italian, dulce 2001
Deși în afara “competiției”, această asociere a “sucit mințile” tuturor celor prezenți la eveniment, în principal datorită vinului-vedetă. Obținut din Riesling făcut din struguri cu mucegai nobil (dobândit natural, în anumite condiții meteorologice unice), Sirena Dunării e un vin cu un gust (dulce) și o culoare (coniac) cum n-am mai gustat sau văzut. Alături de Gran Bavarese, un tip de Roquefort mai blând, a creat o senzație onctuoasă plăcută.
Vinul Sirena Dunării de la Vinarte
Ce am învățat la Brânzeturi cum se cuVin #9
Ca de obicei, tehnicalități și secrete profesionale de la domnul Achim.
Spre exemplu, că volumul optim de vin turnat în paharul special pentru degustări este până la diametrul maxim al paharului.
Sau că, pentru a degusta vinul așa cum trebuie, acesta trebuie plimbat prin toată gura și aerat.

Cu speranța că v-am trezit curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!

Imaginile de la degustare, în albumul dedicat de pe Facebook!


Un comentariu: