04 august 2019

Festin cu branza si vin - Delaco si Histria (2)

E normal ca, atunci când îți place să faci un lucru, să-l repeți. Sau dacă-ți place un produs, să mai cumperi și altă dată același produs. Cum ar zice englezii, suntem “creatures of habit”. Așa că era de așteptat că, dacă mi-a plăcut mult-mult-mult la primul eveniment Brânzeturi cum se cuVin la care am degustat vinuri de la Crama Histria, să răspund “Prezentă!” și la a doua întâlnire. Despre ce a fost vorba, ce am degustat și ce anume mi-a încântat papilele gustative, descoperiți în continuare!


Ediția #31 a evenimentului lunar Brânzeturi cum se cuVin (și numărul #12 la care particip eu) a fost organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. Gazdele degustării au fost colegul Daniel Botea din partea AsBO, care a prezentat evenimentul și formatul, și Narcis Neagoe, expertul în vinuri la care apelăm mereu pentru ajutor și informații.

Ca de obicei, la eveniment s-au degustat brânzeturi de la Delaco, în timp ce vinurile din care am avut plăcerea să gustăm au provenit de la Crama Histria. Pentru mine a fost a doua oară când am participat la o degustare cu vinuri Histria, după cea de acum doi ani. Ca și atunci, când ne-am întâlnit pe terasa unui restaurant din Brazdă, și acum ne-am strâns tot pe o terasă primitoare, doar că de data asta mult mai ... monumentală! Locația aleasă pentru degustarea de luna această a fost restaurantul Casa Zamfirescu din Craiova (din spatele Fiscului), clădire de patrimoniu de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Clădirea este foarte cunoscută în Craiova (și nu numai) deoarece Constantin Brâncuși, pe vremea când era copil, a fost “ucenic”, “băiat de prăvălie” și “tânăr bodegar” al negustorului și cârciumarului Ioan Zamfirescu, cel care l-a și sprijinit să se înscrie la Școala de Arte și Meserii. Totul a pornit de la un pariu: într-o seară, tânărul Costache a pus rămășag cu patronul Zamfirescu și cu clienții restaurantului său că poate sculpta o vioară în două săptămâni. Zis și făcut: a sculptat o vioară din scândurile unei lădițe, despre care un lăutar adus să o testeze ar fi spus că era mai bună decât a lui. Impresionat de talentul tânărului său băiat de prăvălie, Zamfirescu i-a angajat lui Brâncuși un profesor particular pentru a-l ajuta să treacă clasele restante și, la 18 ani, l-a înscris la clasa de sculptură a școlii locale de arte și meserii. Restul e, cum se spune, istorie!

Revenind la vinurile noastre, și de data aceasta au fost prezentate cu un mix perfect de relaxare și pasiune de Paul Fulea, proprietar și om bun la toate la Crama Histria. Nu putem băga mână în foc pentru calitățile lui de CEO sau CFO, dar oenolog bun și povestitor excelent garantăm că este! :D I-a sărit în ajutor la explicațiile tehnice domnul Constantin Băducă de la Facultatea de Horticultură din Craiova.


Ce am degustat la Brânzeturi cum se cuVin #31

1. Nikolaos Alb - Sauvignon Blanc + Mozzarella Delaco
Degustarea a început în forță, cu un vin atipic, creat fără adaos de drojdii, doar în mediu controlat. Terroir-ul de Dobrogea i-a dat Sauvignon Blanc-ului Nikolaos o aciditate medie, un miros de pomelo (caracteristic SB-urilor de lume nouă) și un gust mai delicat, care s-a potrivit mănușă cu gustul fin, blând, de lapte, al mozzarella. 

2. Ammos Alb - Riesling & Sauvignon Blanc + Brie au Bleu Ile de France
Aceasta a fost asocierea mea favorită a serii! Vinul mi s-a părut mai aromat și mai ușor de băut (Paul îl numește mai comercial), iar brânza a fost un deliciu. Textura cremoasă a Brie au Bleu și gustul ușor sărat dat de mucegaiul albastru s-au împletit excelent cu vinul, dând naștere unei sarabande de gusturi și senzații gustative. De încercat! Dacă ar fi să exprim printr-un cuvânt ce anume mi-au inspirat vinul, brânza și asocierea, aș spune VARĂ / DELICIU / RELAXARE.

3. Nikolaos Rose - Merlot Rose + Delaco Brânză pentru grătar
O asociere surprinzătoare, care a adus împreună un rose gastronomic, cu un grad ridicat de alcool, obținut prin fermentarea la temperaturi joase a florei spontane, și un halloumi pregătit la grătar, mai elastică, care scârțâie în dinți, dar un pic prea sărată pentru gustul meu.

4. Ammos Rose - Cabernet Sauvignon & Merlot Rose + Havarti Delaco D'Excepție
Rose-ul din gama Ammos este cel mai bine vândut vin al Cramei Histria. Pentru că e un vin de consum, cu o componentă fructată marcantă, este foarte potrivit la plajă sau la piscină. Doamnelor, se aude?! Replica i-a dat-o Havarti, o brânză daneză semi-moale, destul de similară cu Emmentaler-ul, pe care o consider suficient de blândă cât să nu detroneze gustul vinului.

5. Ammos Roșu - Cabernet Sauvignon & Merlot + Grana Padano Delaco D'Excepție
La eveniment am avut surpriza să avem un cupaj de Cabernet și Merlot la prima degustare, adică prezentat prima oară. Un vin taninos, cu arome specifice, de fructe roșii și negre, nu putea fi pus față în față decât cu brânza mea preferată de pe fața planetei, Grana Padano, așa dură, granulată și sărată cum e ea.

Nu pot să închei articolul fără să vă arăt obscenitatea pe care am mâncat-o la restaurantul Casa Zamfirescu (le mulțumim domnilor de la masa din spate, care și-au comandat acest preparat și ne-au schimbat viața pentru totdeauna). Dacă aveți drum prin centrul Craiovei și vreți să vă bucurați și voi de ceva probabil rău pentru organism, dar delicios, chestiunea din imagine se numește Castronul cu bunătăți și este un amestec de carne la găleată, cârnați, cartofi la cuptor și castraveciori murați într-un castron de pâine. Cu plăcere! :D

Cu speranța că v-am trezit curiozitatea cu privire la vinurile, brânzeturile (și mâncărurile) pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!

Sursă foto: Daniel Botea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu