14 decembrie 2017

Strainul de pe pod

În perioada 28 noiembrie-19 decembrie 2017, British Council și Universitatea din Craiova organizează la Craiova  o serie de 4 proiecții de documentare britanice. Ieri am mers și eu să văd documentarul #3, "Străinul depe pod - The Stranger on the Bridge", care spune povestea lui Jonny, un tânăr diagnosticat cu schizofrenie. Acesta a vrut să se sinucidă în 2008 sărind de pe un pod, dar a fost convins de un străin să nu o facă. 6 ani mai târziu, Jonny a pornit o campanie internațională (#findMike) pentru a-l găsi pe salvatorul său.

Documentarul aruncă lumină asupra universului persoanelor care suferă cu boli psihice, îți deschide ușa să privești în lumea lor, să le înțelegi disperarea și durerea. Și-ți mai spune și că, într-o societate civilizată, vei găsi oameni (apropiați sau străini) care te pot ajuta să faci față demonilor, să lupți cu boala și să te integrezi din nou în colectivitate.
The Stranger on the Bridge. Sursă foto: www.thestrangeronthebridge.com
Campania #findmike


Diagnosticat cu schizofrenie la vârsta de 26 de ani, britanicul Jonny Benjamin a fugit în ianuarie 2008 de la spitalul în care era internat și a încercat să se sinucidă aruncându-se de pe Podul Waterloo din Londra. Un trecător l-a convins să se răzgândească, salvându-i viața.

6 ani de la incident, Jonny a pornit în căutarea salvatorului misterios, pe care l-a numit generic Mike, și a lansat campania #findMike. Curând, campania a devenit virală pe internet și a fost preluată de televiziuni, ziare și posturi de radio din toată lumea, ajungând la peste 300 milioane de oameni.

De-a lungul campaniei, zeci de persoane au răspuns identificându-se drept Mike. Unii dintre ei au făcut-o pentru a câștiga o faimă de moment. Alții chiar erau și ei Mike și trecuseră prin experiențe similare, convingând persoane cu tendințe sinucigașe să nu își ducă la capăt intențiile.

În plus, Jonny a primit mii de mesaje de felicitare și încurajare de la oameni care fie trecuseră prin situația lui, fie pierduseră pe cineva drag din cauza bolilor psihice. Cu timpul, campania lui fenomenală s-a transformat dintr-o misiune de găsire a lui Mike într-una de conștientizare și sprijinire a persoanelor bolnave, ajutând la transformarea și îmbunătățirea vieții multor persoane cu boli psihice din toată lumea.

Când aproape își pierduse speranța că îl va găsi pe Bunul său Samaritean, Jonny a primit un email de la un Neil Laybourn și a știut că l-a găsit pe Mike. Într-o întâlnire emoționantă, cei doi s-au reunit, iar Jonny a putut să-i mulțumească celui care i-a salvat viața.

Despre documentarul "The Stranger on the Bridge" puteți citi mai multe pe website: http://www.thestrangeronthebridge.com și pe IMDB: http://www.imdb.com/title/tt4659768/

Documentarul este unul care te aruncă într-o lume complet nefamiliară, una plină de disperare, întuneric și durere (atât pentru bolnavi, cât și pentru cei din jur), dar care își oferă o luminiță la capătul tunelului. It gets better” i-a spus Neil lui Jonny, iar acesta l-a crezut și a continuat să lupte în fiecare zi pentru a-și învinge demonii.

Pe lângă raza de speranță pe care o aruncă asupra condiției persoanelor care suferă de afecțiuni psihice, documentarul vorbește și despre efectul fluturelui pe care o simplă interacțiune umană îl poate provoca. Așa că nu ezitați să spuneți o vorbă bună sau să oferiți o mână de ajutor: e posibil ca gestul vostru să salveze o viață!

Ultimul documentar, "Dreamcatcher", se vede marți, 19 decembrie, de la ora 14:00, în Sala Albastră a Universității din Craiova.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu