28 iulie 2012

Cum sa te racoresti vara

          Priveam săptămâna trecută un documentar la televizor (nu rețin, din păcate, pe ce post / later edit: Weird Science, pe Explorer) despre cea mai eficientă metodă de a te răcori vara, atunci când te afli înăuntru, într-o cameră fără instalație de aer condiționat. Se punea întrebarea dacă ventilatoarele și băutul de apă rece ajută într-un mod semnificativ la scăderea temperaturii corpului sau la crearea unei senzații de răcoare.
         Pentru început, trebuie să știm că, pe lângă căldura ambientală, corpul nostru emană și el căldură. Aceasta ne învelește într-un strat ce poate fi simțit la distanță mică de suprafața corpului, motiv pentru care apropierea de o altă persoană pe perioade mai lungi de timp poate provoca disconfort.
        Atunci când bem apă rece există, într-adevăr, o senzație de răcorire pe dinăuntru (urmată de eliminarea apei la exterior sub formă de transpirație), dar apa nu influențeaza cu nimic stratul de căldură de la suprafața pielii. Astfel, dacă avem două persoane în aceeași cameră neventilată și uneia îi dăm un pahar de apă rece, ambele persoane vor avea în continuare aceeași temperatură a corpului (chiar dacă persoana care a băut apa va avea o aparentă senzație de confort sporit).
         Ventilatoarele, după cum știm, produc vânt și nu frig, deci nu vor influența nici ele cu nimic temperatura camerei. Cu toate acestea, dacă așezi un ventilator în dreptul corpului, valul de aer care lovește suprafața corpului împrăștie stratul de căldură proprie ce ne învelește, scăzând astfel temperatura corpului și având un real succes în sporirea stării de răcoare și de confort. Reluăm experimentul cu cele două persoane, aflate de această dată în două încăperi diferite, într-una dintre ele fiind montat un ventilator. În ambele camere temperatura ambientală va fi aceeași, dar temperatura corpului persoanei către care este fixat valul de aer trimis de ventilator va fi mai mică decât a persoanei aflate în camera neventilată. 
       Chiar dacă ventilatorul pare să fie soluția cea mai bună în lipsa unei instalații de aer condiționat, prezintă următoarele inconveniente:
- pentru a fi eficient, trebuie să sufle în permanență către suprafața corpului;
- poate provoca dureri de cap, desfundarea sinusurilor, disconfort ocular;
- e bine să fie închis dacă lipsiți din încăpere, deoarece motorul ventilatorului poate contribui la creșterea temperaturii ambientale.
          Acestea fiind zise, mă duc să-mi deschid firmă de ventilatoare! :P


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu