24 martie 2013

Scam Country: Romania

Acest articol este o prelungire a celui din februarie, Scam City: Bucharest, când am scris despre o înșelătorie căreia era gata să îi cad victimă. Postul de azi este despre un alt gen de fraudă, una care se tot repetă de ceva vreme încoace, dar care mi se pare că nu se mediatizează suficient de mult, astfel încât să ajungă la oamenii bătrâni sau de la țară, care sunt vizați în mod special. E vorba de înșelătoria prin telefon
Mai zilele trecute citeam la Sorin pe Facebook că un hoț a sunat-o pe bunica lui, pretinzând că e el, ca să-i ceară 4000 de lei. Tot atunci, răsfoind câteva ziare online, am citit câteva titluri de genul: "Înșelată cu 2000 de lei / euro prin telefon". Mi-am zis că deja e un standard, tot prin telefon se derulează chestiunea, tot mii de lei sunt solicitate. M-am gândit pe fugă cât de creduli trebuie să fie oamenii înșelați și cât de lichele trebuie să fie din ce în ce mai mulți oameni care se pretează la astfel de înșelătorii. N-am zăbovit asupra subiectului și nici nu i-aș fi dedicat un articol pe blog dacă n-ar fi dat tata un telefon ieri unor unchi de-ai lui de la țară...
Un el și o ea, 70-80 de ani. El - fost inspector de nu știu ce pe la țară pe acolo, într-un sat din Mehedinți. Ea - fostă directoare de școală. Oameni umblați de felul lor, dar buni, blânzi, parcă prea buni pentru lumea în care trăim. Prin ianuarie primesc un telefon de la cineva de la Romtelecom, care le spune că sunt abonați de 30 de ani și că în baza acestui fapt le oferă niște reduceri la abonament și că o să îi includă într-o tragere la sorți cu prilejul împlinirii a x ani de Romtelecom. Bucurie mare, om bun, maică! 
O lună mai târziu, probabil aceeași persoană îi sună din partea Romtelecom (imediat s-a activat același sentiment de om bun) să le spună că au fost extrași la tombolă și au câștigat un premiu în valoare de 8.500 de euro. Bineînțeles, le-au cerut foarte multe date care să facă povestea cât mai credibilă (codul de abonat, diverse), i-au somat să nu spună la nimeni despre acest premiu pentru a evita problemele și - la piece de resistance - să plătească un anumit comision din valoarea premiului. În câteva minute, credulii noștri unchi s-au îmbrăcat, s-au suit în mașină și s-au dus în cel mai apropiat orășel, la poștă, pentru a trimite pe un anumit nume o sumă de 600 de lei. Contactul telefonic nu a fost întrerupt nicio clipă, hoții spunându-le în permanență să nu vorbească cu nimeni despre asta, că sunt monitorizați. Bineînțeles că acesta nu a fost singurul comision, ei trebuind să mai trimită încă 1200 de lei prin transfer bancar către o altă persoană. Tragic, dar zis și făcut! Conform instrucțiunilor telefonice, după efectuarea celei de-a doua plăți, câștigătorii trebuiau să aștepte curierul - care venea cu plicul cu bani la el, vă dați seama. O lungă așteptare și nimic. 
Fabulos mi s-a părut că hoții au mai solicitat încă 200 de lei, pe care uncheșii trebuiau să-i depună la un ghișeu poștal din Severin. Atunci a fost clipa când - nu, nu când s-au prins de înșelătorie - ci când i-au spus unei nepoate despre marele premiu, aceasta deschizându-le ochii și mergând cu ei la poliție. Din câte a înțeles tata la telefon, cu tot cu polițiști s-au dus a doua zi la Severin, au depus și ultimii 200 de lei și când hoțul a venit să-i ridice de la poștă, a fost el săltat. Rezultat final: rețeaua de hoți a fost capturată, dar nici un leu din cei 2000 pierduți nu au mai putut fi recuperați.
Trecând peste șocul inițial și peste mirarea că cineva - oricine - se poate lăsa înșelat în asemenea hal, nu pot să nu mă gândesc că ar trebui să se ia niște măsuri mai concrete pentru a preveni acest gen de întâmplări. E bine să și căutăm soluții, nu doar să arătăm cu degetul, zic. Pe lângă ce scriam la începutul acestui articol, legat de o mai bună mediatizare a acestui gen cazuri, aș arăta puțin cu degetul și către cei de la Romtelecom, care, știindu-se târâți în această chestiune cu numele, ar putea face cel puțin efortul de a adăuga pe facturi un mesaj de avertizare. Voi ce soluții ați propune?

PS: Un alt caz similar, aici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu