17 noiembrie 2015

Gradina Botanica din Craiova, reforma sau dezastru?

De Grădina Botanică din Craiova am tot auzit acum ceva vreme că s-a renovat, iar pe Facebook am văzut râuri de poze artistic făcute care o complimentează cu adevărat. Am așteptat să treacă valul de exaltare și simpatie pentru a arunca un ochi subiectiv asupra unuia din cele mai mari spații verzi din oraș și pentru a-mi forma o idee. După vizita de duminică, nu pot să tranșez disputa proaspăt născută în capul meu: e Grădina Botanică un dezastru sau e în mijlocul unei reforme? Pentru că sunt de părere că orice are o explicație și orice rău are potențialul să se transforme în ceva bun, nu pot decât să aștept să ne răspundă cineva sau ... viitorul. Oricare ar fi răspunsul, poate ideile de aici vor fi de folos.
Gradina Botanica din Craiova 2015 - peisaj de toamna
Grădina Botanică din Craiova 2015 - vaste spații arate
Opinie: Grădina Botanică din Craiova, aflată în administrația Universității, era de ani buni o ruină, în care aleile, dotările și mobilierul erau într-o stare deplorabilă, prezentarea plantelor era total neatractivă, iar siguranța vizitatorilor era de legendă. O renovare / reamenajare era imperios necesară! 

Gradina Botanica din Craiova 2014 - mobilier vechi
Gradina Botanica din Craiova 2014 - alei
Gradina Botanica din Craiova 2014 - alei 
Fapt: Primăria Craiova a preluat Grădina în administrare prin primăvara lui 2015 (februarie-martie), iar lucrările de înfrumusețare au început în luna octombrie, cu un termen de finalizare propus jumătatea anului 2016.

Observații: Din ce am văzut la fața locului, starea actuală - cu bune și rele, cu lucruri făcute sau începute - e următoarea (nu am fotografii pentru tot ce voi enumera, dar asta se poate remedia ușor):
- intrarea: se intră de pe un trotuar impracticabil (s-a spart vechiul zid al Grădinii și acolo a rămas un mic șantier), printr-un spațiu foarte îngust, mergând direct pe pământ. Lângă scările care fac trecerea de la nivelul trotuarului la cel al Grădinii s-a făcut pe jumătate un zid de ciment + pietre mari de râu, care îmbracă pe exterior un zid vechi, cu crăpături vizibile. Ești întâmpinat de un avizier cu fotografii de excepție din super-grădini botanice din străinătate (pentru neatenți ca mine, par fotografii sau proiecte din Botanica noastră).
- rondul central, în mijlocul căruia tronează bustul lui Macedonski, și majoritatea zonelor în care am văzut flori (în pozele de pe Facebook) sunt acum extrem de golașe (pe alocuri gazon, pe multe altele pământ gol). Înfrumusețarea pare de fapt o cosmetizare temporară, dacă ținem cont că florile care zâmbeau așa vesel la fotografiile făcute în octombrie au dispărut complet o lună mai târziu.
- în jurul unor ronduri cu flori (lipsite acum de flori) s-au creat alei cu pietriș, cum am văzut prin toate parcurile și grădinile din Franța; în jurul altora (poate veți recunoaște zona după statuia voluptuoasă din poză) s-au creat alei dintr-o tocătură grosolană de marmură, pe care e extrem de incomod de călcat.
Gradina Botanica din Craiova 2015 - alei incomode
- s-au asfaltat aleile cu un asfalt roz (despre care am auzit că ar fi bun pentru alergat); s-au refăcut podurile și s-a pus un pavaj cu piatră colorată pe anumite alei (păcat că peste cimentul în care au fost prinse băncile nu s-a păstrat același pavaj, pentru continuitate); s-au creat alei noi, cu ajutorul cărora s-a mărit circuitul disponibil pentru plimbări în mijlocul naturii. Puncte slabe: în partea mai din spate a Grădinii, pe mijloc, s-a făcut o alee inutil de largă (eu am apreciat-o la 3 metri), pentru care s-a afectat mult spațiu verde; încă mai e de lucrat la partea de alei, pentru că tot în partea din spate se trece la un moment dat peste o stavilă îngustă (în ambele părți e apă).
Gradina Botanica din Craiova 2015 - trecere de picior
- s-a pus mobilier nou (am văzut niște coșuri noi de gunoi și bănci cochete de lemn, că de mult așteptam să scăpăm de vechile și oribilele bănci de ciment)
- s-au montat niște statui (nu vreun Rodin, dar nici nu pot spune că-mi displace ideea, ba din contră)
- s-a creat un teren de sport (practic o zonă destul de mare cimentată), o chestie destul de inutilă, după părerea mea, în contextul unei Grădini Botanice.
Gradina Botanica din Craiova 2015 - teren de sport
- resturi rămase după ce au fost sparte vechile alei și reasfaltate / cimentate sunt aruncate pe sol, în apă sau prin vegetația rămasă. În partea din spate a Grădinii am văzut în câteva locuri zone pline de gunoaie.
- s-au regândit anumite spații, unele fiind deja amenajate (vezi dealul din imaginea de mai jos pe care a fost pus gazon și s-au montat în vârful lui niște coșuri din care par să se reverse râuri de flori), altele în curs de, prilej cu care s-au tăiat extensiv copaci, arbuști, stuf și a dispărut foarte mult din spațiul verde pre-existent și s-au arat porțiuni considerabile de teren. Într-o altă zonă am văzut niște ronduri proaspăt plantate de ceva ce părea a fi gard viu.
Gradina Botanica din Craiova 2015 - zona verde amenajata
- în spatele Grădinii, cam pe unde e stavila din imaginea de mai sus, Botanica se contopește cu gospodăria cuiva care își paște și înoată gâștele ... ați ghicit unde. Se impune refacerea gardului în acea zonă.
Gradina Botanica din Craiova 2015 - gaste pe lac
Gradina Botanica din Craiova 2015 - gospodaria vecinului
- tot pentru partea estetică, conducta care trece pe lângă gardul Botanicii pe partea sa dinspre Str. Nicolae Titulescu ar trebui mascată cumva (o prietenă sugera o perdea de arbuști / copaci)
- oricât de "botanică" ar fi ea, Grădina Botanică e un ecosistem în care trăiesc niște specii de păsări destul de "exotice" pentru un peisaj urban. A se lua în considerare soarta lor, în contextul reducerii semnificative a spațiului împădurit și al viitoarelor amenajări.

Întrebări
- E posibil ca iminența iernii (deși vremea de afară nu o anunță așa curând) să fie un motiv pentru scoaterea și păstrarea florilor, dar oare o adevărată grădină botanică nu ar trebui să includă plante care să reziste pe tot parcursul anului?
- Odată cu preluarea Grădinii de către Primărie, responsabilitatea amenajării spațiului verde al Grădinii Botanice a trecut de la angajați ai Universității la angajați ai RAADPFL. Fără să cunosc exact competențele celor din urmă, mă întreb dacă sunt specializați doar pe execuția de lucrări simple (vezi plantări și toaletări de copaci, plantare de flori prin oraș) sau și pe conceperea unor proiecte complexe de amenajări de spații. 
- Ceea ce mă conduce spre următoarea întrebare logică: cine este responsabil pentru schimbarea la față a Botanicii? Peisagistul care i-a adus strălucirea a fost Emile Redont; sub bagheta cărui peisagist va renaște? 
- Cum arată proiectul (design-ul) viitoarei Grădini Botanice din Craiova (îmi imaginez că ar trebui să existe niște schițe / planșe / randări cu aspectul dorit al Grădinii)? 
- Ce plante / tipuri de plante se vor planta pe vastele spații arate și sub forma căror sectoare vor fi arătate publicului? 
- S-a avut în vedere impactul reamenajării grădinii asupra păsărilor care locuiau aici?  
- Va avea Grădina doar valoare decorativă sau și științifică și educativă? 
- În ce măsură va mai fi Botanica punct de cercetare științifică pentru studenții de la Horticultură?
- Ce se va întâmpla cu serele - vor fi exploatate și deschise publicului?
- Va exista o taxă pentru vizitarea Grădinii Botanice sau va fi o grădină publică deschisă oricui, oricând și în orice context? 


Pe final de articol, recunosc că e posibil ca toată trâmbițarea preschimbării la față a Botanicii să-mi fi creat false așteptări, rapid demontate de aspectul actual. Nu spun că perspectiva este neapărat una negativă, doar că, după ce am văzut grădinile botanice de la Jibou, Cluj sau Barcelona, parcă nu vreau pentru acasă ceva făcut de mântuială, pe genunchi. Nu mai vreau pe afară vopsit gardul, așa cum e în noul Centru Vechi. Nu vreau răspunsuri date doar ca să nu mai întreb, ci o transparență care să facă de prisos întrebările. Se poate?

PS: Eu nu vreau să fac cu tine ce face primăvara cu cireșii, ci ce face toamna cu copacii... :)







9 comentarii:

  1. Intrebari.... intrebari... suntem curiosi daca primesti si raspunsuri!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos e sa criticam,inloc sa apreciem ca in safrasit putem sa stam si noi vara la aer curat si intr-un loc curat.Eu vad rostul acelui teren de sport.Suntem familii cu copii si e bine venit un loc unde ne putem juca cu mingea afra sa incomodam restul lumii care se plimba.Nu este inca terimnata,asa ca acele din gunoaie pe care le vedeti prin spate(ce a mai ramas) sunt lasate de niste nesimtit,ca altfel nu ii putem numi.Mai bine ca pana anul asta nu le puteam vedeam din cauza buruienilor,nu aveai curaj sa treci pe acolo nici batut.
    In concluzie,asa suntem noi romanii,niste tarani care nu stim decat sa criticam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru comentariu, in ciuda jignirilor gratuite. Va invit sa recititi articolul si sa vedeti ca el contine o serie de observatii (adevarate din punctul meu de vedere) si de intrebari (pe care le consider pertinente). De asemenea, si eu am sustinut ca era necesara o renovare a gradinii. Dar in cazul in care nu sunteti familiarizat(a) cu conceptul de gradina botanica, el e putin diferit de cel de parc, de spatiu de joaca sau de teren de sport, avand o mai mare componenta stiintifica, decorativa si de petrecere a timpului liber (plimbare). Nu am acuzat nicaieri nicio rea-vointa in privinta redarii craiovenilor a unui spatiu verde, ci faptul ca nu exista transparenta in derularea acestui proiect.

      Ștergere
    2. Aveti multa dreptate. Incercati sa actualizati aceste comentarii si sa le republicati intr-un spatiu cu vizibilitate, mai ales pentru cei ce raspund de aceste lucruri.

      Ștergere
  3. Stati calmi, atata timp cat "reabilitarea" gradinii, care e orice numai Botanica, este lasata in "capabilele" maini ale celor de la RADPFL, o sa ne bucuram de panselute si lalele cat cuprinde,amenajate in cele mai kitsch-oase feluri, si sa nu uitam de statui cat mai multe, oribile si inutile(sunt niste bibelouri supradimensionate fara nici cea mai mica valoare artistica). Si bomboana pe coliva teren de sport???? intr-o gradina botanica!!!!! Definitia- Grădină botanică = grădină în care sunt prezentate colecții de plante vii, cultivate în condiții naturale sau de seră. Nu cunosc competenta si pregatirea celor care se ocupa acum de ea insa sper sa nu ajunga doar un alt parc cu floricele colorate, asfalt, locuri de joaca si teren de sport! Este un lucru imbucurator ca se ocupa in sfarsit cineva de ea, insa daca se continua cum s-a inceput...eu zic sa amenajeze si ceva locuri de gratar, va fi un adevarat succes electoral!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am vizitat si eu acum gradina BOTANICA....este bine ca s-au gindit sa nu ramina abandonata. Cine raspunde de proiect??se vede ca nu are bun gust,,,nici imaginatie. Se poate inspira din gradinile Botanice din strainatate. Ar fi trebuit sa pastreze vechiul proiect ibunatatit de prof. A. BUIA,,,acum vreo 40 de ani in urma. Desigur aleile erau distruse de vreme si trebuiau refacute dar nu cu un asfalt de proasta calitate,,,rozaliu care am obs. ca deja a inceput sa crape. Cind eram noi studenti la Horticultura ,erau zone cu plante exotice unde faceam lucrarile practice la ARBORICULTUA PEISAGERA...la disciplina de FLORICULTURA...era superb totul ingrijit. Pe atunci gradina avea un grup mare de muncitori care o ingrijau sistematic. Dupa 1989,,,au redus personalul,,,,fondurile,,,au abandonat-o. Primaria ,,ar trebui sa aibe un specialist in domeniu si sa nu finalizeze acolo un surogat de gradina BOTANICA. Ii imploram pe responsabilii cu statuile ,,,sa nu dea jos cumva statuia impunatoare deja existenta la intrare. Le multumim daca macar citesc ce scriu craiovenii...ma indoiesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, muncitorii din gradina au confirmat ca bustul lui Macedonski, simbol cultural, urmeaza sa fie inlocuit cu ceva rozaliu (zace deja in iarba, langa vechea statuie).

      Ștergere
  5. Gradina probabil nu se mai vrea botanica, ci va deveni un parculet. Intr-adevar e cam golasa, au fost taiate hatisurile, chiar si pomi, salcii in special, la fel stufarisul de pe lacul din spate. Aici cuibareau niste gainuse de balta foarte dragalase, vor fi cu siguranta afectate de noua situatie. Cu siguranta nimeni nu s-a gandit la ele. Ideea este ca intr-un oras de beton ca al nostru, cautam oaze de verdeata, chiar mai salbatice, nu doar gazon si panselute (ele merg bine in English Park, de exemplu!). Gradina trebuia reabilitata, dar parca se face "prea mult"! Oare ce va fi in parcul mare???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O tarla nivelata mecanic pe care tot ce mai indrazneste sa creasca e taiat si greblat cu sarguinta de RADFPL. De-aia au taiat copacii. Bine ca nu uita sa schimbe panselutele. Ieftin si de bun gust. Acer inaltime 1,20 plantati la diatante egale.

      Ștergere