Atunci când mă
gândeam la principalele regiuni viticole ale României, Crișana nu-mi prea venea
în minte. Percepția mi s-a schimbat
total pe la sfârșitul lunii martie, atunci când, participând la un infotrip
organizat de Consiliul Județean Arad prin CNIPT Arad, am avut în program o zi
întreagă de vizite la cramele din Podgoria Aradului. Citiți în continuare
pentru a afla ce crame am vizitat, ce vinuri am degustat, dar și de ce ar
trebui să vă bucurați și voi de această experiență dacă ajungeți în zonă.
Despre Podgoria
Aradului
Tehnic vorbind,
podgoria din jurul Aradului face parte din Regiunea viticolă a Crișanei și
Maramureșului, fiind, de altfel, cea mai sudică podgorie din acea regiune. Se
spune că viile de pe dealurile din Arad, din podgoria Miniș-Măderat, ar fi
printre cele mai vechi din România.
Dacă mergeți cu
mașina între Păuliș și Ineu, vă veți simți ca în Wine Country-ul californian,
drumul șerpuind de multe ori printre vii, oferindu-vă un peisaj superb. Dacă vă
hotărâți să explorați zona, o hartă excelentă pentru turismul viticol din
România au făcut cei de la revino.ro. O puteți consulta la rezoluție bună aici.
Vinurile din
Podgoria Aradului
Caracteristicile
de climă și sol specifice regiunii au influențat foarte mult soiurile de
struguri care s-au cultivat aici, dând naștere unor tipuri de vinuri unice. Pe
lângă soiurile internaționale arhicunoscute, aici există și sunt foarte
populare câteva vinuri savuroase provenite din soiuri de struguri specifice,
precum cadarca, mustoasa de Măderat, burgundul mare și traminerul. Dintre
acestea, cadarca pare a fi vinul roșu de fală al arădenilor, așa cum noi,
oltenii, ne batem cu pumnul în piept cu zaibărul neaoș.
În timpul vizitei
la cramele din Arad am avut plăcerea să mai gust și dintr-un Zweigelt originar
din Austria, provenit dintr-un soi de viță de vie nobilă pentru vinuri roșii de
calitate superioară.
Cramele din
Podgoria Miniș-Măderat
Vizita la crame a
fost un adevărat tur de forță: într-o zi am vizitat 6 crame, la care am
degustat în total peste 30 de tipuri de vin. Noroc cu colegul Marian, care le-a
documentat temeinic, de la care aflu că au fost 34. Puteți citi impresiile lui
despre crame și vinuri aici.
Majoritatea
cramelor deja aveau – sau aveau în lucru – facilități pentru turiști interesați
de o degustare de vinuri. Deci, dacă ajungeți în regiune, anunțați-vă prezența
și poftiți la o degustare sau chiar o masă în toată regula.
1. Crama MaxiMarc
Un proiect nou în
lumea sectorului vini-viticol, Crama MaxiMarc din Măderat s-a înființat în
2016. Așa cum spune și motto-ul cramei, aici este locul „unde visele devin
vinuri”. În podgoria de 63 de hectare se cultivă soiurile de struguri Chardonnay,
Fetească Regală, Mustoasă de Măderat, Sauvignon, Pinot Gris, Pinot Noir,
Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră și Cadarcă, din acestea
producându-se brand-urile de vin "Dealurile Maderat",
"MaxiMarc" și "Castel Sofia".
Cocoțată pe
Dealul Mare din satul Măderat, crama e ușor de reperat din stradă grație celor
doi sequoia gigant care se înalță deasupra podgoriei, despre care se spune că
au fost aduși de către baronul Josef Dietrich din California în anul 1845. Unul
dintre cei doi giganți, cu o circumferință de peste 5 metri și o înălțime de
aproximativ 37 metri, este simbolul cramei, regăsindu-se și pe etichete.
Cei de la Crama
MaxiMarc își propun și transformarea podgoriei și a cramei în adevărate puncte
de interes turistic. Printre planurile de dezvoltare se numără atât creșterea
producției, cât și reconstruirea castelului Ispravnic din apropiere după
planuri și documente găsite în arhive din Viena. Castelul, care va intra în
circuitul turistic sub denumirea de Castelul Sofia, în onoarea celui mai tânăr
membru al familiei proprietare, va fi conectat de cramă printr-un tunel
subteran.
Responsabili de
succesul vinurilor de la MaxiMarc sunt cunoscutul oenolog italian Emanuele
Reolon, care administrează crama, dar și proprietarii, familia Țucudean. Ca o
curiozitate (mai ales pentru iubitorii sportului cu balonul rotund), crama
aparține familiei fotbalistului român George Țucudean, numele celor doi fii ai
sportivului (George Maximilian si Marc Alexandru) dând și denumirea cramei. În
plus, denumirea castelului și a brand-ului de vinuri "Castel Sofia"
provine de la numele micuței Sofia Maria, fiica surorii fotbalistului.
2. Crama Elite
Wine
La umbra Cetății
Șiria și a acelorași sequoia seculari, în același peisaj pitoresc (dar pe
dealul vecin față de MaxiMarc) se întinde Crama Elite Wine. Înființată în 2005
ca societate cu capital privat mixt romano - austriac, crama din Șiria are o
tradiție de 14 ani în cultivarea soiurilor albe (Fetească Regală, Sauvignon
Blanc, Traminer, Muscat Ottonel) și roșii (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot
Noir, Cadarcă, Burgund Mare, Fetească Neagră).
Vinurile, create sub bagheta
magică a gazdei noastre, ing. Szikler Ervin Walter, sunt comercializate sub mărcile
“Elite” și „Roberto”.
Crama este
amplasată pe locul unei foste pivnițe de vinuri, oferind oportunitatea unor
degustări profesionale în pivniță, în sala interioară sau pe terasa care oferă
o priveliște minunată asupra podgoriei de 25 de hectare.
La vizita
noastră, am avut șansa să ne bucurăm de toate cele 3 lucruri pe care le oferă
cei de la Elite Wine:
- un vin de
calitate, realizat cu multă dragoste și pasiune
- posibilitatea
de relaxare într-un minunat colț de natură
- șansa unor
degustări profesionale, alături de gazdele cramei Elite
3. Crama Wine
Princess Balla Geza
Poate cea mai mare
și mai cunoscută cramă din zonă este Crama Balla Geza din Păuliș, la 26 km
depărtare de Arad. Înființată în 1999 de dr. ing. Balla Géza, administratorul
și oenologul societății, cu scopul de a recâștiga renumele pierdut al podgoriei
Miniș, crama a ajuns în prezent să se bucure de recunoaștere națională și
internațională.
Pe lângă cele 120 de hectare de vie și infrastructura aferentă
prelucrării viti-vinicole, la Balla Geza s-a dezvoltat și un adevărată complex
turistic.
Prima oprire ne-a
adus la cramă, unde am descoperit o pensiune cu locuri de cazare (Wine
Princess), un magazin de vinuri, dar și o zonă verde amenajată cu grătar în aer
liber, foișoare și loc de joacă pentru copii.
Ghidul nostru, domnul Zoltán
Bálint, directorul comercial al societății, ne-a condus în halele de vinuri
roșii (produse prin tehnologii clasice de vinificare din soiurile Pinot Noir,
Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră şi Cadarcă) și albe (obținute prin
tehnologii moderne din soiurile Mustoasă de Măderat, Riesling Italian,
Traminer, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Feteasca Regală) și prin pivnița cramei.
A doua oprire,
tot din cadrul vizitei la Balla Geza, ne-a “coborât” într-o pivniță
enormă, plină de butoaie vechi.
Aici a avut loc degustarea de vin, precum și
servirea prânzului (un excelent gulaș de porc).
Am avut plăcerea de a degusta 8
vinuri din 2016-2018, precum și o Cadarissima (un vin roșu dulce, desert) din
gama de top.
4. Domaine
Hellburg
Cum părăsești
drumul național, la intrare în Covăsânț, cum dai de o altă podgorie superbă:
Domeniile Hellburg. Începând cu anul 2016, aici se recoltează struguri de pe 16
hectare, care merg apoi la procesare tocmai în Slovacia. Produsul final este “vin de Carpathia”, un vin tânăr produs în
variantele alb, roze (Pinot Noir și Merlot) și roșu (Merlot și Burgund).
Dacă pentru noi
era o premieră, pentru că ajungeam pentru prima dată la Domeniile Hellburg, se
pare că la fel era și pentru gazdele noastre (o frumoasă familie, tatăl, mama
și fetița), care acum organizau prima degustare în conacul din podgorie. Ne-au
primit cu deschidere, ne-au povestit vinurile și ne-au spus despre planurile
lor de a construi o cramă în incinta podgoriei pentru a putea produce vinul
local, dar și pentru a oferi iubitorilor de vinuri o experiență completă.
Pe lângă rose-ul
superb, mi-a plăcut să descopăr în apropierea conacului un mic țarc cu miei
drăgălași. :D
5. Crama Daiconi
Pe dealurile
Minișului, la 25 km de Arad, se întind cele 20 de hectare de vie ale Cramei
Daiconi. Începuturile cramei datează din anii 2000, când un bătrân viticultor
din Miniș a oferit spre vânzare actualilor proprietari trei tone de struguri
Merlot. Din respect pentru munca țăranilor locului și pentru dragostea pe care
aceștia o purtau viilor lor de pe Dealul Daiconi s-a născut crama cu același
nume.
Cu grijă și
pricepere, soiuri de struguri precum Fetească Regală, Muscat Otonel, Mustoasa
de Măderat, Pinot Gris, Riesling Italian, Traminer Roz, Sauvignon Blanc,
Cadarca, Burgund, Merlot, Cabernet Sauvignon și Pinot Noir sunt transformate în
vinuri nobile, comercializate sub mărcile Daiconi, Arvinad și Imperium.
În timpul
degustării, ce a avut loc într-un living cochet și primitor, am aflat
informații extraordinare referitoare la producția de vin, dar și la spiritul de
colegialitate care îi leagă pe producătorii de vin din zonă. Aceștia împart același
oenolog și s-au grupat într-o cooperativă prin intermediul căreia și-au putut
achiziționa utilaje pe care le folosesc în comun.
În timpul degustării ne-am bucurat și de câteva aperitive delicioase și foarte prezentabile (singurele pe care am apucat să le fotografiez înainte să mi se termine bateria la aparat).
Nu am putut pleca
înainte de a trece prin pivnița cramei, construită în anii 50, unde am degustat
un Cabernet Sauvignon direct din butoi.
Nu rețin dacă
gazdele noastre ne-au povestit despre acest lucru, dar, făcând cercetare pentru
acest articol, am descoperit că, pe lângă cramă, există și o pensiune cu
posibilitate de cazare (Daiconi Boutique House pe booking.com)
6. Crama Rab
Crama familiei
Rab din Ghioroc este destinația perfectă pentru cei care vor să se bucure de
vinuri bune și bucate alese într-un ambient tradițional. Pe cele 7-8 hectare
ale podgoriei, familia Rab cultivă diverse soiuri de struguri, precum Muscat
Ottonel, Merlot, Cadarcă sau Zweigelt.
Ajungând aproape
de înnoptat, n-am poposit în podgorie, ci am început vizita cu un popas la
cramă, pentru a vedea tancurile de vin. Degustarea și cina au avut loc în
restaurantul rustic al familiei, un loc plin de căldură și farmec tradițional.
Pe lângă vinurile
savuroase, am apreciat că și Crama Rab este o altă afacere la al cărei succes
ia parte întreaga familie (domnul Cornel ne-a povestit istoria și ne-a servit
vinul, soția dânsului ne-a pregătit platourile de aperitiv și a gătit
delicioase sarmale cu mămăliguță, fiica a ajutat la servire)!
Cele 6 crame care
au fost incluse în circuitul propus de CNIPT Arad sunt doar o mică parte din
cramele podgoriei Miniș-Măderat. Dacă aveți drum în zonă, luați în calcul
posibilitatea de a vă relaxa în peisajul liniștitor al viilor înverzite, la un
pahar de vin și un platou apetisant. Ceva îmi spune că vă va plăcea... :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu