03 august 2019

Aradul oenoturistic – o descoperire incantatoare


Atunci când mă gândeam la principalele regiuni viticole ale României, Crișana nu-mi prea venea în minte.  Percepția mi s-a schimbat total pe la sfârșitul lunii martie, atunci când, participând la un infotrip organizat de Consiliul Județean Arad prin CNIPT Arad, am avut în program o zi întreagă de vizite la cramele din Podgoria Aradului. Citiți în continuare pentru a afla ce crame am vizitat, ce vinuri am degustat, dar și de ce ar trebui să vă bucurați și voi de această experiență dacă ajungeți în zonă.


Despre Podgoria Aradului

Tehnic vorbind, podgoria din jurul Aradului face parte din Regiunea viticolă a Crișanei și Maramureșului, fiind, de altfel, cea mai sudică podgorie din acea regiune. Se spune că viile de pe dealurile din Arad, din podgoria Miniș-Măderat, ar fi printre cele mai vechi din România.

Dacă mergeți cu mașina între Păuliș și Ineu, vă veți simți ca în Wine Country-ul californian, drumul șerpuind de multe ori printre vii, oferindu-vă un peisaj superb. Dacă vă hotărâți să explorați zona, o hartă excelentă pentru turismul viticol din România au făcut cei de la revino.ro. O puteți consulta la rezoluție bună aici.

Vinurile din Podgoria Aradului

Caracteristicile de climă și sol specifice regiunii au influențat foarte mult soiurile de struguri care s-au cultivat aici, dând naștere unor tipuri de vinuri unice. Pe lângă soiurile internaționale arhicunoscute, aici există și sunt foarte populare câteva vinuri savuroase provenite din soiuri de struguri specifice, precum cadarca, mustoasa de Măderat, burgundul mare și traminerul. Dintre acestea, cadarca pare a fi vinul roșu de fală al arădenilor, așa cum noi, oltenii, ne batem cu pumnul în piept cu zaibărul neaoș.

În timpul vizitei la cramele din Arad am avut plăcerea să mai gust și dintr-un Zweigelt originar din Austria, provenit dintr-un soi de viță de vie nobilă pentru vinuri roșii de calitate superioară.


Cramele din Podgoria Miniș-Măderat

Vizita la crame a fost un adevărat tur de forță: într-o zi am vizitat 6 crame, la care am degustat în total peste 30 de tipuri de vin. Noroc cu colegul Marian, care le-a documentat temeinic, de la care aflu că au fost 34. Puteți citi impresiile lui despre crame și vinuri aici.

Majoritatea cramelor deja aveau – sau aveau în lucru – facilități pentru turiști interesați de o degustare de vinuri. Deci, dacă ajungeți în regiune, anunțați-vă prezența și poftiți la o degustare sau chiar o masă în toată regula.

1. Crama MaxiMarc

Un proiect nou în lumea sectorului vini-viticol, Crama MaxiMarc din Măderat s-a înființat în 2016. Așa cum spune și motto-ul cramei, aici este locul „unde visele devin vinuri”. În podgoria de 63 de hectare se cultivă soiurile de struguri Chardonnay, Fetească Regală, Mustoasă de Măderat, Sauvignon, Pinot Gris, Pinot Noir, Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră și Cadarcă, din acestea producându-se brand-urile de vin "Dealurile Maderat", "MaxiMarc" și "Castel Sofia".

Cocoțată pe Dealul Mare din satul Măderat, crama e ușor de reperat din stradă grație celor doi sequoia gigant care se înalță deasupra podgoriei, despre care se spune că au fost aduși de către baronul Josef Dietrich din California în anul 1845. Unul dintre cei doi giganți, cu o circumferință de peste 5 metri și o înălțime de aproximativ 37 metri, este simbolul cramei, regăsindu-se și pe etichete.

Cei de la Crama MaxiMarc își propun și transformarea podgoriei și a cramei în adevărate puncte de interes turistic. Printre planurile de dezvoltare se numără atât creșterea producției, cât și reconstruirea castelului Ispravnic din apropiere după planuri și documente găsite în arhive din Viena. Castelul, care va intra în circuitul turistic sub denumirea de Castelul Sofia, în onoarea celui mai tânăr membru al familiei proprietare, va fi conectat de cramă printr-un tunel subteran.

Responsabili de succesul vinurilor de la MaxiMarc sunt cunoscutul oenolog italian Emanuele Reolon, care administrează crama, dar și proprietarii, familia Țucudean. Ca o curiozitate (mai ales pentru iubitorii sportului cu balonul rotund), crama aparține familiei fotbalistului român George Țucudean, numele celor doi fii ai sportivului (George Maximilian si Marc Alexandru) dând și denumirea cramei. În plus, denumirea castelului și a brand-ului de vinuri "Castel Sofia" provine de la numele micuței Sofia Maria, fiica surorii fotbalistului.


2. Crama Elite Wine

La umbra Cetății Șiria și a acelorași sequoia seculari, în același peisaj pitoresc (dar pe dealul vecin față de MaxiMarc) se întinde Crama Elite Wine. Înființată în 2005 ca societate cu capital privat mixt romano - austriac, crama din Șiria are o tradiție de 14 ani în cultivarea soiurilor albe (Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Traminer, Muscat Ottonel) și roșii (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Cadarcă, Burgund Mare, Fetească Neagră). 

Vinurile, create sub bagheta magică a gazdei noastre, ing. Szikler Ervin Walter, sunt comercializate sub mărcile Elite” și „Roberto”.

Crama este amplasată pe locul unei foste pivnițe de vinuri, oferind oportunitatea unor degustări profesionale în pivniță, în sala interioară sau pe terasa care oferă o priveliște minunată asupra podgoriei de 25 de hectare.

La vizita noastră, am avut șansa să ne bucurăm de toate cele 3 lucruri pe care le oferă cei de la Elite Wine:
- un vin de calitate, realizat cu multă dragoste și pasiune
- posibilitatea de relaxare într-un minunat colț de natură
- șansa unor degustări profesionale, alături de gazdele cramei Elite


3. Crama Wine Princess Balla Geza

Poate cea mai mare și mai cunoscută cramă din zonă este Crama Balla Geza din Păuliș, la 26 km depărtare de Arad. Înființată în 1999 de dr. ing. Balla Géza, administratorul și oenologul societății, cu scopul de a recâștiga renumele pierdut al podgoriei Miniș, crama a ajuns în prezent să se bucure de recunoaștere națională și internațională. 

Pe lângă cele 120 de hectare de vie și infrastructura aferentă prelucrării viti-vinicole, la Balla Geza s-a dezvoltat și un adevărată complex turistic.

Prima oprire ne-a adus la cramă, unde am descoperit o pensiune cu locuri de cazare (Wine Princess), un magazin de vinuri, dar și o zonă verde amenajată cu grătar în aer liber, foișoare și loc de joacă pentru copii.



Ghidul nostru, domnul Zoltán Bálint, directorul comercial al societății, ne-a condus în halele de vinuri roșii (produse prin tehnologii clasice de vinificare din soiurile Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră şi Cadarcă) și albe (obținute prin tehnologii moderne din soiurile Mustoasă de Măderat, Riesling Italian, Traminer, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Feteasca Regală) și prin pivnița cramei.

A doua oprire, tot din cadrul vizitei la Balla Geza, ne-a “coborât” într-o pivniță enormă, plină de butoaie vechi. 

Aici a avut loc degustarea de vin, precum și servirea prânzului (un excelent gulaș de porc). 


Am avut plăcerea de a degusta 8 vinuri din 2016-2018, precum și o Cadarissima (un vin roșu dulce, desert) din gama de top.


4. Domaine Hellburg

Cum părăsești drumul național, la intrare în Covăsânț, cum dai de o altă podgorie superbă: Domeniile Hellburg. Începând cu anul 2016, aici se recoltează struguri de pe 16 hectare, care merg apoi la procesare tocmai în Slovacia. Produsul final este “vin de Carpathia”, un vin tânăr produs în variantele alb, roze (Pinot Noir și Merlot) și roșu (Merlot și Burgund).

Dacă pentru noi era o premieră, pentru că ajungeam pentru prima dată la Domeniile Hellburg, se pare că la fel era și pentru gazdele noastre (o frumoasă familie, tatăl, mama și fetița), care acum organizau prima degustare în conacul din podgorie. Ne-au primit cu deschidere, ne-au povestit vinurile și ne-au spus despre planurile lor de a construi o cramă în incinta podgoriei pentru a putea produce vinul local, dar și pentru a oferi iubitorilor de vinuri o experiență completă.



Pe lângă rose-ul superb, mi-a plăcut să descopăr în apropierea conacului un mic țarc cu miei drăgălași. :D


5. Crama Daiconi

Pe dealurile Minișului, la 25 km de Arad, se întind cele 20 de hectare de vie ale Cramei Daiconi. Începuturile cramei datează din anii 2000, când un bătrân viticultor din Miniș a oferit spre vânzare actualilor proprietari trei tone de struguri Merlot. Din respect pentru munca țăranilor locului și pentru dragostea pe care aceștia o purtau viilor lor de pe Dealul Daiconi s-a născut crama cu același nume.

Cu grijă și pricepere, soiuri de struguri precum Fetească Regală, Muscat Otonel, Mustoasa de Măderat, Pinot Gris, Riesling Italian, Traminer Roz, Sauvignon Blanc, Cadarca, Burgund, Merlot, Cabernet Sauvignon și Pinot Noir sunt transformate în vinuri nobile, comercializate sub mărcile Daiconi, Arvinad și Imperium.

În timpul degustării, ce a avut loc într-un living cochet și primitor, am aflat informații extraordinare referitoare la producția de vin, dar și la spiritul de colegialitate care îi leagă pe producătorii de vin din zonă. Aceștia împart același oenolog și s-au grupat într-o cooperativă prin intermediul căreia și-au putut achiziționa utilaje pe care le folosesc în comun.

În timpul degustării ne-am bucurat și de câteva aperitive delicioase și foarte prezentabile (singurele pe care am apucat să le fotografiez înainte să mi se termine bateria la aparat).


Nu am putut pleca înainte de a trece prin pivnița cramei, construită în anii 50, unde am degustat un Cabernet Sauvignon direct din butoi.

Nu rețin dacă gazdele noastre ne-au povestit despre acest lucru, dar, făcând cercetare pentru acest articol, am descoperit că, pe lângă cramă, există și o pensiune cu posibilitate de cazare (Daiconi Boutique House pe booking.com)

6. Crama Rab

Crama familiei Rab din Ghioroc este destinația perfectă pentru cei care vor să se bucure de vinuri bune și bucate alese într-un ambient tradițional. Pe cele 7-8 hectare ale podgoriei, familia Rab cultivă diverse soiuri de struguri, precum Muscat Ottonel, Merlot, Cadarcă sau Zweigelt.

Ajungând aproape de înnoptat, n-am poposit în podgorie, ci am început vizita cu un popas la cramă, pentru a vedea tancurile de vin. Degustarea și cina au avut loc în restaurantul rustic al familiei, un loc plin de căldură și farmec tradițional.

Pe lângă vinurile savuroase, am apreciat că și Crama Rab este o altă afacere la al cărei succes ia parte întreaga familie (domnul Cornel ne-a povestit istoria și ne-a servit vinul, soția dânsului ne-a pregătit platourile de aperitiv și a gătit delicioase sarmale cu mămăliguță, fiica a ajutat la servire)!



Cele 6 crame care au fost incluse în circuitul propus de CNIPT Arad sunt doar o mică parte din cramele podgoriei Miniș-Măderat. Dacă aveți drum în zonă, luați în calcul posibilitatea de a vă relaxa în peisajul liniștitor al viilor înverzite, la un pahar de vin și un platou apetisant. Ceva îmi spune că vă va plăcea... :)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu