Întreaga vizită prin
județul Hunedoara pe care am făcut-o pe la începutul lunii mai împreună cu bloggeri
din Craiova, București și Arad a stat sub semnul răsfățului culinar. Și, pentru
că o mare parte a timpului am petrecut-o mâncând sau ronțăind câte una, câte
alta, m-am gândit să vă las aici
recomandările mele privind locurile în care vă puteți delecta papilele
gustative în Deva și Hunedoara. Mai ales că sunt sigură că nu știați că în
inima Hunedoarei puteți încerca preparate iscusit gătite de un participant la
MasterChef!
Bulevard by Raul
Ne-a tot povestit
Călin că la una dintre cine ne va aștepta ceva special, dar realitatea a bătut
așteptările! Vineri seara ne-a poftit la Restaurantul Bulevard din Hunedoara
sau, așa cum este el mai cunoscut, Bulevard by Raul, după numele chef-ului,
Raul Vasiloni, fost participant la MasterChef în 2017.
|
Restaurant Bulevard by Raul, Hunedoara |
Restaurantul
Bulevard by Raul, aflat în incinta Hotelului Bulevard din Hunedoara, mi s-a
părut un restaurant elegant, high-class, atât după preparate, cât și după
amenajare. Pare un spațiu one-of-a-kind în peisajul culinar al județului (atât cât am putut testa în cele patru zile petrecute pe plaiuri hunedorene), așa că, dacă stați sau sunteți în trecere prin Hunedoara, vizitați-l!
Pentru că noi deja
ne aleseserăm preparatele peste zi, nu a durat foarte mult până să ne fie
servite. Plating-ul a fost de fantezie, motiv pentru care am petrecut primele
minute în zgomotul aparatelor de fotografiat!
Eu îmi comandasem
o porție de coaste de porc marinate cu cartofi wedges, dar, pentru că m-am
speriat de cât de mari erau coastele, am făcut schimb de farfurii cu colegul Bogdan.
|
Restaurant Bulevard by Raul, Hunedoara - coaste de porc marinate cu cartofi wedges |
Voila cotletul de
porc gratinat cu cartofi, rozmarin și sos de bere neagră de care m-am bucurat
după schimbul inter-culinar! A mers de minune cu vinul roșu de Gramma,
prezentat cu măiestrie de colega Valeria.
|
Restaurant Bulevard by Raul, Hunedoara - cotlet de porc gratinat cu cartofi, rozmarin și sos de bere neagră |
|
Gramma - vinul conversației |
Pentru că mi s-au
părut spectaculoase, am fotografiat și câteva din preparatele colegilor, cum ar
fi Tournedos Rossini (un mușchi de vită cu Camembert și fois gras), mușchi de
porc în farsă de porc cu piure de cartofi dulci, somon marinat în suc de
citrice cu tăieței de legume și sos olandez.
|
Restaurant Bulevard by Raul, Hunedoara - Tournedos Rossini |
|
Restaurant Bulevard by Raul, Hunedoara - mușchi de porc în farsă de porc cu piure de cartofi dulci |
|
Restaurant Bulevard by Raul, Hunedoara - somon marinat în suc de citrice cu tăieței de legume și sos olandez |
Nu doar că au
arătat foarte bine, dar preparatele lui chef Raul Vasiloni au fost și foarte
gustoase! M-am bucurat când, după cină, a venit la masă noastră să ne
cunoaștem, pentru că astfel am putut să-i mulțumim și să-l felicităm pentru
masă.
Mai mult, i-am
aflat și povestea (impresionantă) de viață! Provenit dintr-o familie cu 5
frați, a lucrat mult timp ca vopsitor auto în Hunedoara. S-a apucat de gătit
pentru a-și impresiona soția, iar de acolo până la participarea la MasterChef
în 2017 n-a mai fost decât un pas.
|
Chef Raul Vasiloni de la Restaurant Bulevard by Raul, Hunedoara |
Recunosc, m-am
uitat la MasterChef în 2014 și 2015, atunci când jurați erau Patrizia Paglieri,
Adi Hădean și chef FOA. Întâmplător, tot în acei ani concursul a fost câștigat
de 2 craioveni (cred că le-am purtat noroc :D ), Ciprian Ogarcă și Andrei
Voica. Ambii și-au deschis ulterior business-uri culinare în Craiova: Ciprian –
PrazVegas și Adi – Nobel.
Cred că visul
oricărui concurent la MasterChef este să lase în urmă fosta meserie și să
înceapă un business în domeniul de care este pasionat cu adevărat: bucătăria!
Din puținul timp pe care l-am petrecut în compania lui, Chef Raul Vasiloni mi
s-a părut a avea un mix de calități pe care le-am remarcat și la cei doi chefi
craioveni: e muncitor, serios și determinat ca Adi Voica, dorind să ofere o
variantă de fine dining sau luxury cuisine celor care îi trec pragul
restaurantului, dar păstrează simțul umorului și bucuria aia a vieții care l-au
făcut celebru pe Ciprian Ogarcă.
Repet, dacă stați
sau aveți drum prin Hunedoara, nu ocoliți Restaurantul Bulevard by Raul – nu doar
că îi veți da o șansă unui chef tănăr, talentat și la început de drum, dar vă
veți bucura de preparate excelente la prețuri foarte ok!
|
Restaurant Bulevard by Raul, Hunedoara - intrare |
De ce alte
experiențe culinare am mai avut parte #prinHD2019?
Am început vizita
cu o pizza casei de la Pro Pizza la domiciliul din deplasare, Vila HD din Hunedoara. Știți cum se zice, cea mai bună pizza e aia împărțită cu prietenii,
așa că a noastră a fost delicioasă!
A fost mai mult
decât suficientă, motiv pentru care a doua zi la micul dejun am avut pizza
leftovers, de care colegul Daniel s-a folosit într-un mod inventiv, punând pe
ea ... salată de vinete! :D
|
Pro Pizza, Hunedoara - pizza casei |
În celelalte două
dimineți, colegul Daniel Botea a fost masterchef-ul nostru privat, folosind ouă Avis3000
pentru două rețete speciale – CLOMPI (rețetă proprie de preparat care, deși se
întoarce ca o Clătită, este de fapt o OMletă care arată ca o PIzza) și ouă
încăierate. Citiți mai multe direct pe blogul lui!
Pauza de prânz de
sâmbătă ne-a prins pe terasa de la Pizzeria Napoli din Hunedoara, care mi s-a
părut genul ăla de loc fără pretenții, dar unde mănânci bine. Pe motiv de prea-plin,
nu m-am învrednicit decât la o ciorbă de pui a la grec, de altfel foarte bună.
|
Pizzeria Napoli, Hunedoara - ciorbă de pui a la grec |
Ca locație și
panoramă, Hanul lui Moș Opincă din Deva, la care am luat cina sâmbătă seara, e
posibil să fie câștigător. Așezat în vârful unui deal de unde vedeai, la
distanță, Cetatea Deva, acest restaurant tradițional are un țarc cu cai și e
înconjurat de o livadă în care erau montate câteva hamace.
|
Hanul lui Moș Opincă din Deva - vedere asupra Cetatii Devei |
|
Hanul lui Moș Opincă din Deva - curtea interioara |
|
Hanul lui Moș Opincă din Deva - livada |
|
Hanul lui Moș Opincă din Deva - priveliste |
|
Hanul lui Moș Opincă din Deva - tarcul cailor |
Aici ne-am delectat
cu tradiționalii virșli locali, plus alte preparate la alegere.
|
Virsli |
Eu am optat
pentru o salata casei cu salată verde (de fapt a venit cu iceberg), rucola,
avocado, mozzarela, prosciutto, ciuperci, piept de pui și roșii, care s-a
dovedit decentă.
|
Hanul lui Mos Opinca, Deva - salata lui Mos Opinca |
Pe lângă mesele
principale pe care vi le-am povestit cu lux de amănunte (și ingrediente :D ),
imaginați-vă că ne-am mai îndemnat și la alte bunătăți.
Supranumită "Cafeneaua
dependentă de cultură", Jos Pălăria e genul ăla de loc din care n-ai mai vrea să
pleci, unde poți să bei o cafea sau un ceai și să comanzi ceva de
ronțăit, să joci o tablă și să asculți muzică bună în timp ce răsfoiești o
carte din biblioteca destul de bogată a cafenelei. Asta în timp ce poți lăsa
copilul – dacă ai – la spațiul de joacă special amenajat (din care nu-mi mai
venea mie să plec, și eu nici măcar nu sunt copil! :P)!
|
Cafeneaua Jos Palaria, Deva |
|
Cafeneaua Jos Palaria, Deva |
|
Cafeneaua Jos Palaria, Deva - biblioteca |
|
Cafeneaua Jos Palaria, Deva - cafenea prietenoasa cu mamicile si copiii |
|
Cafeneaua Jos Palaria, Deva - spatiul de joaca pentru copii |
|
Cafeneaua Jos Palaria, Deva - spatiul de joaca pentru copii |
|
Cafeneaua Jos Palaria, Deva - zona de bar |
|
Cafeneaua Jos Palaria, Deva - zona de bar |
|
Cafeneaua Jos Palaria, Deva - zona de bar |
Aici am băut un
super fresh de portocale, am ronțăit niște crackers și am mâncat – dacă ajungeți
e musai să cereți – un deosebit chec cu mac. Nu știu care e rețeta (nici nu
cred că vreau să știu, ca să nu strivesc corola de minuni a lumii), dar glazura
de deasupra m-a dus cu gândul la siropul din dulceața de smochine.
|
Cafeneaua Jos Palaria, Deva - chec cu mac |
Vă spuneam că Jos Pălăria are propria bibliotecă, dar trebuie să știți că proprietarii fac mai mult
decât să încurajeze lectura! Ei sprijină de ani de zile apariția unor albume de
cicloturism scrise de Alin Bonța, pasionat de ciclism. Alin ne-a prezentat
ultimul său album, "Cu bicicleta prin
Hunedoara", care prezintă trasee de diferite dificultăți pentru cei care vor să
descopere frumusețile județului Hunedoara pe două roți! Discuția a curs lin și
curând nu doar că discutam despre celelalte albume ale lui Alin cu bicicleta
prin Pirinei, Tenerife sau Corsica, dar și despre Cadel Evans, Turul Franței și ciclism
în general. Din idee în idee, e posibil ca la Jos Pălăria să se fi pus bazele
unui alt eveniment comun pentru la toamnă, dar despre asta mai multe detalii
dacă și când se concretizează.
|
Cu bicicleta prin Hunedoara de Alin Bonta |
|
Cafeneaua Jos Palaria, Deva - prezentare album Cu bicicleta prin Hunedoara de Alin Bonta |
Închei lungul
articol despre răsfățul culinar hunedorean cu o plăcere simplă, stradală și
fără poză – un langoș fierbinte cu brânză și smântână mâncat în parcarea de la
poalele Cetății Devei. Cu promisiunea că data viitore încerc un langoș (și) cu
usturoi, dar și o plăcintă pe lespede.
Deci e musai să
mai existe o data viitoare #prinHD!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu