27 februarie 2020

Documentar „colectiv” – demascarea post-tragedie a sistemului corupt


The day we give in is the day we die” zice un vers al celor de la Goodbye to Gravity, trupa care cânta în clubul Colectiv din București pe 30 noiembrie 2015, când a lovit tragedia. O mantră pe care mulți și-au asumat-o, versul explică în 10 cuvinte exact esența filmului „colectiv”, de fapt un documentar despre încercările unor grupuri de oameni (jurnaliști, medici, politicieni etc) de a zgudui din temelii un sistem corupt și bolnav. „colectiv” rulează în cinematografele din România începând cu 28 februarie!

Documentarul Colectiv - intalnire cu echipa filmului. Sursă foto: Daniel Botea

La invitația Monicăi de la Bad Unicorn, am văzut filmul cu o săptămână înainte de lansarea în cinematografe, la Cinema Patria din Craiova, în prezența echipei filmului. M-am lăsat greu convinsă de Daniel să merg, fiind oarecum speriată de amprenta emoțională pe care tragedia – acum readusă în actualitate de acest documentar – o va lăsa asupra mea. Deci, dacă prima reacție când auzi de filmul „colectiv” este să te treacă un fior și să zici „Nu pot!”, cum am zis eu, te asigur că poți!

Desigur, sunt scene și momente emoționante: începutul filmului, care te aruncă, pentru câteva secunde, direct în mijlocul îmbulzelii din interiorul clubului; reacția mamei lui Tedy Ursuleanu când fiica sa, rămasă fără degetele de la o mână, probează o mână bionică; lacrimile familiei lui Alex Hogea când îi vizitează mormântul. Dar, dacă strângi din dinți și reușești să-ți înghiți emoția, ce urmează te va face să scrâșnești din dinți și să te revolți. “The day we give in is the day we die!”

Filmul (mai mult un documentar-anchetă) aruncă lumină asupra eforturilor unor grupuri de oameni ce demască, post-Colectiv, un sistem – medical, social, politic – corupt. Regizorul Alexander Nanău spune povestea primului an de după incendiu, urmărind autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului.



Prim planul este ocupat de echipa de jurnaliști de la Gazeta Sporturilor (Cătălin Tolontan, Mirela Neag și Răzvan Luțac), cei care prind caracatița” de coadă și o zguduie până când încep să pice din ea cazurile deja celebre de corupție din sistemul medical: cazul dezinfectanților neconformi (cazul Hexi Pharma) și cazul deturnărilor de fonduri din spitale (cazul Secureanu). Dacă ai valențe jurnalistice, este fascinant să vezi procesul – cum găsești sursele, cum apar bețele în roate și amenințările la adresa jurnaliștilor, cum marile dezvăluiri se minimizează sau îngroapă de interese mai înalte... “The day we give in is the day we die!”

O bună bucată din documentar îl urmărește pe Vlad Voiculescu, ministru al sănătății în guvernul tehnocrat de după picarea guvernului Ponta, prezentând eforturile sale zadarnice de a reforma sistemul, dar și hățișul legislativ în care se împiedică majoritatea inițiativelor de a schimba ceva, orice. Aici, filmul ne invită “behind the scenes”, în spatele ușilor închise ale ministerului și diverselor instituții, pentru a ne dezvălui mai în detaliu rigiditatea sistemului și cât de mult îl poate zgudui atunci când anumite rotițe ies din angrenaj (a se vedea cazul medicului Camelia Roiu - cea care a publicat imaginile cu viermii pe un pacient de la Spitalul de Arși – fără de care nu s-ar fi aflat despre infecțiile intraspitalicești). “The day we give in is the day we die!”

Filmul „colectiv” rulează în cinematografele din România începând cu de 28 februarie. La Craiova, „colectiv” se vede în locațiile Inspire Cinema și la Cinema Patria. Dacă și pe tine te-a marcat drama celor morți și răniți la Colectiv, dacă te-ai lovit vreodată de mizeria și neputința din sistemul medical, dacă te-a îngenuncheat incompetența liderilor politici, iar corupția ți-a tăiat aripile, du-te să-l vezi! “The day we give in is the day we die!”



Un comentariu:

  1. Ma bucur ca am insistat :) Este un film care trebuie vazut, pentru ca altfel uitam fara sa vrem

    RăspundețiȘtergere