22 iulie 2021

Weekend aniversar #CraiovaBlogMeet100

Pe final de iunie a fost mare efervescență în blogosfera oltenească: s-au împlinit 100 de ediții de întâlniri lunare Craiova BlogMeet. Asociația Bloggerilor Olteni, prin colegul și prietenul Daniel Botea, ne-a pregătit un weekend aniversar de excepție, înțesat de activități educativ-recreative! Ne-am distrat în gașcă numeroasă, la efectivele oltenești venind întăriri de peste granițele județului. Au fost reprezentate cu succes capitala, dar și Hunedoara, Iașiul, Brașovul și Clujul. Ce-am făcut în 3 zile și 3 nopți de #CraiovaBlogMeet100, citiți în rândurile de mai jos!


Vineri, 25 iunie 2021


Lansare de carte Cristian China-Birta - “Ce ne facem, dom’le, cu influencerii ăștia”

Prima activitate oficială din cadrul evenimentului a fost lansarea de carte a lui Chinezu, care a avut loc la Cărturești Craiova. Ca de obicei, Cristi - deschizător de drumuri, iar Craiova – deschizătoare de lansări (a fost prima lansare a cărții sale, “Ce ne facem, dom’le, cu influencerii ăștia”, urmând ca în perioada următoare să aibă loc lansări în mai multe orașe din țară).

Atmosferă relaxată, ca-ntre prieteni, public destul de numeros… era normal să ne-ncingem (la propriu și la figurat)! Daniel a făcut introducerea, iar Cristi a spus – pe scurt & în stil caracteristic – câteva cuvinte despre trecerea de la scris pe blog la scris o carte, despre procesul de scriere și despre subiect. Pe măsură ce se ridicau gradele în termometru în sală, creștea și intensitatea întrebărilor venite din public, căci acesta a fost punctul culminant și lung al lansării! Rețin că s-a pornit de la simpla definiție a influencer-ului și s-a ajuns până la aspecte ce țin de legalitate (includerea în codul ocupațiilor, oportunitatea unui cod deontologic etc).



Aveam o întrebare (dacă n-am notat-o, am uitat-o), dar n-am mai apucat să o pun pentru că am fugit repede cu Daniel să facem pregătirile pentru următorul punct pe agendă!

Poze de la Lansare de carte Cristian China-Birta - “Ce ne facem, dom’le, cu influencerii ăștia


Brânzeturi cum se cuVin cu Domeniile Sâmburești și Delaco

Nu insist, pentru că acestui eveniment i-am dedicat deja un articol de sine stătător: Festin cu brânză și vin: Domeniile Sâmburești și Delaco”. Și, ce să vedeți, cu articolul respectiv am câștigat o sticlă de vin Cabernet Sauvignon de la Domeniile Sâmburești și o brânză Grana Padano Delaco D'Excepție.

Poze de la Brânzeturi cum se cuVin cu Domeniile Sâmburești și Delaco


Sâmbătă, 26 iunie 2021


Școala de blogging și social media

Dis-de-dimineață ne-am revăzut cu gașca în sala de conferințe a hotelului Emma Est pentru 3 ore de prezentări pe teme de social media & blogging. Chinezu, Cristi Florea, Irina Florea (Manole) și Adelina Ababei, speakerii invitați, ne-au ținut în priză cu informații noi și interesante.

Cristian China-Birta: „De ce (încă) bloguri” – despre blog ca business, direcții de dezvoltare a blogurilor și colaborarea cu agențiile.

Irina Florea: „Despre bune practici în relația dintre bloggeri și agenții” – insight-uri în dedesubturile colaborării blogger- client – agenție. Probabil prezentarea mea preferată și, cu siguranță, cea mai interactivă a zilei!

Cristian Florea: „3 acțiuni importante ca să crești pe LinkedIn” – cea mai practică prezentare, cu pași concreți de urmat pentru a seta corect profilul de LinkedIn, a genera conexiuni și a crea conținut.

Adelina Ababei: Povești cu Zig Zag, înființare DAR Media și Instagram – despre parcursul de la creator de conținut la agenție și focusul pe care-l au pe promovarea pe Instagram a clienților lor.

Așa cum mă așteptam, majoritatea workshop-urilor au fost foarte interactive, imediat luând naștere niște super-dezbateri pe care le-am continuat și după terminarea cursurilor, în pauza de masă.



Prânz de la Praz Vegas

De Ciprian Ogarcă știe toată oltenimea de când a câștigat MasterChef, a participat (cu succes) la Imperiul Leilor și, mai ales, de când a deschis Praz Vegas în Craiova. Oltean veritabil, inventiv și șugubăț, Ciprian a readus prazul în atenția publică, punându-l cu generozitate în (cam) toate creațiile lui culinare.

La #CraiovaBlogMeet100 a venit el însuși, în deja celebrul lui Trabant, să ne aducă pizza oltenească cu topping-uri nebune (praz, mici)! Am degustat Pizza Praz Vegas, Pizza Mândrie oltenească cu mici, Pizza Mihai al nostru cel viteaz, Pizza Quattro Formaggi cu topping de praz, Pizza Nea Mărin de la Băilești și Pizza Tonno e Praz.



Bonus, ne-a adus și câteva găleți de napolitane de la TOPGEL. Cel mai mare producător român de înghețată și-a extins producția și către segmentul de napolitane, având acum o varietate de gusturi, arome și texturi.


Vizită și degustare de vinuri la Domeniul Coroanei Segarcea

Probabil că acestui punct de pe ordinea de zi ar trebui să-i acord un articol separat, în care să trec mai în amănunt atât prin informațiile despre cramă, cât și prin cele despre vinuri. Întreaga oprire a fost foarte reușită, de la drumul prin vii la turul ghidat prin cramă, la degustarea efectivă. Mi-a adus aminte, într-o oarecare măsură, de vizita cu degustare de la Château de Ripaille din Thonon-les-Bains (Franța). 


Ghid prin întreaga aventură turistico-bahică ne-a fost Radu Rizea, un munte de ... informații despre tot ce a însemnat și înseamnă Domeniul Coroanei Segarcea.

De gustat am degustat 6 vinuri, în ordinea de pe tricouri:

Prestige Viognier 2019 - Viognier – un soi de care acum am auzit prima dată și pe care l-am tot botezat Voignier până i-am deprins tainele

Minima Moralia Sinceritate 2018 - Alt vin inediat, cupaj de Viognier baricat, nebaricat și Tămâioasă Românească

Sărut - Cupaj de Fetească Neagră cu Pinot Noir; un vin creat în cinstea Sărutului brâncușian, tot o reducere la esență

Vardo Puterea Voinței 2013 - Cupaj de Cabernet Franc și Marselan; am luat o sticlă și pentru acasă, să mă bucur în tihnă de așa minunăție

Minima Moralia Recunoștință 2017 - Cabernet Sauvignon ca la mama lui franțuză acasă

Tămâioasă roză 2020 - Am făcut cunoștință cu el acum vreo 5 ani, într-o excursie la Sinaia, și de atunci am o ușoară obsesie. L-am bătut la cap pe Daniel de cred că l-am înnebunit că nu-mi pasă ce pachet de degustare avem la Domeniul Coroanei, atâta timp cât include Tămâioasa Roză. Probabil roze-ul meu preferat din toate timpurile; nu puteți înțelege cât de bun e dacă n-ați băut un pahar, ceea ce vă îndemn să îndreptați.



Cină la Port Cultural Cetate

Mâncare bună, muzică lăutărească, hore oltenești și o vizită „scurt pe doia maestrului Mircea Dinescu la Gara Fluvială din Portul Cultural, unde am avut sediul de campanie. La Cetate mai fusesem în câteva rânduri; vii aici cum te duci la Viscri sau în alte locuri în care slow travel / slow cooking / slow living sunt în trend. Să te bucuri de fiecare lucru încet, în ritmul trecerii secundelor, cu prietenii aproape.



Cui apreciază astfel de experiențe îi recomand musai o vizită la Cetate, chiar dacă o să se bucure de doar o parte din programul pe care l-am avut noi. Pentru că poate bifa mâncarea, băutura sau apusul, dar sigur nu va avea...


Concert Marius Matache la Cetate

Iaca și primul concert la care am fost de când a început pandemia! Nici nu se putea nimeri mai bine, decât să fie al prietenului Marius Matache - Make, primul cu acest nume, trubadurul folk-ului, bardul sufletelor noastre, prietenul țestoaselor Hermann, chimist, alchimist și fan rugbist! Și, m-a completat Daniel, blogger, că prin atâtea titluri, uitasem de unde am plecat. 😁

Cine l-a cunoscut pe Make știe că are furnici în opinci, nu poate sta potolit locului nicio secundă. Dar zici că e alt om pe scenă, unul emoționat, emoțional și emoționant, iar noi, prietenii lui consecvenți, am stat cuminți în sală să-i ascultăm toate notele! Sublim moment, mai ales în atmosfera boemă de la Cetate și cu apusul pe malul Dunării pe fundal.



Și, pentru că nu putem sta cuminți mult timp, am dat-o iar pe hăhăială în autocar, pe drumul de întoarcere, unde-am încins vocal niște Treceți batalioane române Carpații, Oltenia Eterna Terranova, În umbra marelui urs, Andrii Popa și altele.


Duminică, 27 iunie 2021


Tur ghidat prin Craiova

Știm și noi de la toate plimbările cum e ultima zi: fiecare se uită fie să plece mai devreme spre casă, fie să doarmă mai mult după ziua anterioară. Așa că n-am programat prea multe opriri, mai ales că arșița de Craiova ne-a lovit cu parul pe-o caniculă cu multe grade.

Mă bucur că am reușit să intrăm în holul central al Palatului Administrativ (sau, mai popular, Prefectura), o clădire în care sunt convinsă că n-au intrat nici mulți craioveni. La Craiova Guided Tours am inclus acest obiectiv cam în toate tururile din ultima perioadă, pentru că ador să aud acele wow-uri ale vizitatorilor, așa cum a fost cazul și acum.



O schimbare de planuri de ultimă oră ne-a făcut să poposim și prin Muzeul de Artă, să admirăm împreună cele 8 opere de Constantin Brâncuși expuse aici. Da, avem la Craiova, printre altele, o Domnișoară Pogany și un Sărutul, acesta din urmă aducându-ne aminte de Sărutul gustat cu o zi în urmă la Domeniul Coroanei.



Omul vine, stă oleacă, dar mănâncă și-o prăjitură la Minerva înainte să plece! Foarte bune prăjiturile, dar arhitectura edificiului și decorul interior, în stil maur, iau ... cireașa de pe tort! Altă oprire obligatorie din tururile de oraș pe care le organizez!



Când am rămas (aproape) doar de-ai casei, ne-am retras la umbra copacilor falnici din Parcul Romanescu, la un mic și-o bere (hai, și niște hamsii). Am mâncat și-am băut, am trecut prin toate evenimentele de la #CraiovaBlogMeet100, am tras concluzii, am făcut planuri de viitor, am râs și ne-am simțit excelent. Apoi am plecat fiecare la casele lui, să ne și odihnim după un weekend frumos, dar și solicitant!

Aceasta a fost, pe scurt și – sunt sigură – cu omisiuni scuzabile, povestea #CraiovaBlogMeet100. Să ne revedem sănătoși la (dar și înainte de) #CraiovaBlogMeet200!



Un comentariu: