30 iunie 2021

Festin cu branza si vin: Domeniile Samburesti si Delaco

M-am jurat că n-oi mai be, / dar eu nu mă pot țîne”... Și cine mă poate acuza? Mai ales fiindcă „bun îi vinul și gustos / când îl bei cu om frumos”. Se spune că „de-l bei cu om urât / Se oprește vinu-n gât”, dar noi, în comunitatea bloggerilor olteni, nu avem această problemă. 😁 Iar prietenii, colegii și invitații noștri la #CraiovaBlogMeet100, care ne-au bucurat cu prezența lor la serbarea a 100 de ediții de întâlniri lunare (cu o mica pauză în pandemie), se încadrează fix în schemă. Hai noroc, colegii!

Despre programul întregului eveniment voi reveni cu altă postare, dar astăzi mă concentrez pe una din principalele activități ale weekend-ului trecut: degustarea de vinuri de la Domeniile Sâmburești și brânzeturi de la Delaco.


Ediția #37 a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin (și numărul #17 la care particip eu) a fost organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. Gazda degustării a fost colegul Daniel Botea din partea AsBO, care a prezentat evenimentul și formatul, dar și brânzeturile de la Delaco, secondat de Alin Sîntimbrean de la DictionarCulinar.ro.

Prietenii noștri (mult) mai experimentați în tainele vinurilor, Lenu și Narcis Neagoe, ne-au deslușit și cu acest prilej misterele din pahare, rememorând istorii și țesând povești care ne-au țintuit ochii și urechile (în timp ce mâinile, gurile și nasurile s-au concentrat pe pahar și furculiță).Cu Delaco, furnizorul brânzeturilor, m-am intersectat a șaptesprezecea oară la degustările noastre deja tradiționale. Pentru cei dintre voi care nu sunt familiari cu acest super-brand, trebuie să știți că Delaco este unul din cei mai mari jucători de pe piața de brânzeturi din Romania, parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producători de pe piața de lactate la nivel mondial. Ca de fiecare dată, calitatea brânzeturilor
Delaco – Fan Brânză, atent produse și selecționate, rămâne ridicată, făcându-ne pe toți să ne declarăm fani brânză!

Nici întâlnirea cu Domeniile Sâmburești nu a fost în “primă audiție”, drumurile noastre mai intersectându-se în două rânduri la degustări. Prima dată în ianuarie 2019, la o ediție altfel a Brânzeturi cum se cuVin, cu vinuri de la Sâmburești și brânzeturi poloneze, unde m-am îndrăgostit iremediabile de un Cabernet care a intrat atunci direct în top 3 personal. A doua oară în ianuarie 2020, penultima degustare ante-pandemie, când, ce să vedeți, tot cu un Cabernet Sauvignon am plecat acasă.

Ce am degustat la Brânzeturi cum se cuVin #37

No, ce să vedeți, numai bunătăți:

1. Domeniile Sâmburești Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France

La căldurile din Bănie, dacă aș fi avut în față un pahar de apă rece*, probabil aș fi exclamat "rece și bun". Cum am avut un pahar de Sauvignon Blanc, am zis "rece și perfect"! Aromat și zglobiu, imediat s-a prins în horă cu Camembert-ul moale și catifelat, descompunându-l prin aciditatea sa până când ne-a mai rămas pe limbă doar amintirea plăcută a unei combinații fericite.

2. Domeniile Sâmburești Chardonnay + British Cheddar Delaco D'Excepție

Chardonnay-ul de Sâmburești a fost nobil și discret ca un cavaler care tocmai a salvat domnița din ghearele dragonului. Încă deliberez dacă Cheddar-ul, ferm, dar fărâmicios, cu gustul lui ușor dulceag, dar și ușor înțepător, a fost domnița suavă sau dragonul nărăvaș. Oricum, ca orice poveste de dragoste reușită, asocierea a avut un final fericit!

3. Domeniile Sâmburești Pinot Noir + Emmentaler Delaco

Primitor și atractiv prin notele expresive de fructe roșii (cireșe, coacăze – spun experții; mai spre prune mă duce pe mine gândul), Pinot Noir e plin de viață și complexitate. Iar versatilitatea sa specifică îl pune în valoare perfect atât alături de preparate din carne (porc, rață), cât și de ciuperci sau brânzeturi ferme. De asta companionul lui la drum este Emmentaler, care aduce în schemă o dulceață aparte, cu note de nuci și fructe complementare vinului. O minunăție de asociere!

4. Domeniile Sâmburești Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D'Excepție


Deși mă pot recunoaște vinovată de diverse defecte, lipsa statorniciei nu este unul dintre ele! Cum zice Make, "rămân consecvent lângă prietenii mei", așa cum rămân convinsă că acest Cabernet Sauvignon de Sâmburești e un haiduc pornit în misiunea de a ne fura inimile. Deși am citit despre el că este un vin bărbătesc, mă răscol în fața incorectitudinii politice 😋. Eu l-aș numi puternic, hotărât și plin de personalitate – aceste trei caracteristici expirând prin toți porii lui. Iar pus în oglindă cu o brânză aparte, cum este Grana Padano, Cabernet-ul strălucește!

Despre Grana Padano scriu obsesiv-compulsiv după fiecare degustare și cred că cei de la Delaco ar trebui să-mi dea comision din vânzări la câte persoane mi-au spus că au descoperit-o din poveștile mele 😄. La prima vedere observi consistența tare, iar la prima apăsare de cuțit descoperi textura granulată. Restul caracteristicilor depind de gustul și imaginația fiecăruia, dar se învârt în jurul anumitor piloni: un gust fin, dulceag-sărat, care pe mine mă trimite uneori cu gândul la aroma de fân și fructe uscate, și textura granulată, cu cristale de fericire crocante. Extraordinar de gustoasă, fără să fie copleșitoare, Grana Padano e mereu la mine în frigider și la mine în farfurie sub diverse forme, bucăți întregi sau dată pe răzătoare și așezată pe orice (orez, paste, salate, supe, sandvișuri).

Bănuiesc că în acest moment ați ghicit deja care a fost asocierea mea preferată de la această degustare! Da, da, bravo, Cabernet Sauvignon hotărât și Grana Padano savuroasă. Iar căsnicia – trainică și fericită – dintre brânză și vin poate fi descrisă simplu: perfectă!

* Dacă vă sperie gândul că la aceste degustări facem excese bahice, fiți pe pace! Rămânem responsabili și ne hidratăm constant, profitând în același timp să ne curățăm palatul pentru a putea descifra mai bine aromele vinurilor care urmează. Apa care ne-a ținut hidratați cu această ocazie a fost, probabil, cel mai cunoscut love-brand din industrie din România, AQUA Carpatica.

Am degustat, ne-am hidratat, dar trebuie să vă spun și ce am mâncat la Ribs House, locația deja tradițională a Brânzeturi cum se cuVin (trebuie să menționez că am pierdut șirul degustărilor și evenimentelor la care am participat aici). Ribs e genul acela de restaurant de cursă lungă, fără pretenții inutile, unde imediat te simți ca acasă și te îndrăgostești de gustul mâncării. Și am tot comandat diverse bunătăți de la bucătărie, dar iată că e prima dată când am gustat din popularele coaste irlandeze, un fel de specialitatea casei, care hocus-pocus-pus-pe-masă-dispărutus. Mai are sens să vă zic ce gust au avut? Hai, treacă de la mine: de prăpăd în talie și de bucurie-n suflet!


Închei apoteotic pentru cei care n-au recunoscut versurile cu care am deschis acest articol pe blog. "Bun îi vinul ghiurghiuliu" a fost imnul nedeclarat al #CraiovaBlogMeet100 și e companionul perfect pentru o degustare de brânzeturi și vin. Hai, nu mai stați, tăiați brânza și dați cep sticlei!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu