26 iunie 2023

Festin cu brânză și vin – Delaco și Liliac Wines

Conform dicționarului englez Merriam Webster, darul de a găsi lucruri valoroase sau agreabile necăutate se numește serendipitate. Noi i-am spune, mai neaoș, întâmplare fericită, mâna sorții sau, pe versuri de Nichita Stănescu, “Ce bine că ești, ce mirare că sunt”. Ca o mică serendipitate s-a simțit întâlnirea dintre vinurile Liliac Wines și brânzeturile Delaco la cea mai recentă ediție a evenimentului-fanion al bloggerilor olteni, Brânzeturi cum se cuVin. Ce am gustat, degustat și discutat, în rândurile de mai jos!



Comme d'habitude, și această ediție a evenimentului, ajuns la borna #52 (și numărul #28 la care particip eu) a fost organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro la C House Milano din Craiova. Gazdă ne-a fost colegul Daniel Botea din partea AsBO, care a prezentat evenimentul și formatul, dar și brânzeturile de la Delaco, el fiind degustător autorizat de brânzeturi. Povestea cramei și a vinurilor de la degustare a căzut în sarcina reprezentantului Liliac, Alexandru Zeca, Market Development Manager pentru București și zona de sud.

Revenind la serendipitate, anumite momente te surprind și te încântă atât de tare, încât nu le uiți niciodată. Mie mi s-a întâmplat în două rânduri chiar cu Liliac, brand de vinuri românești născut în 2010 în inima Transilvaniei. Am avut primul contact – vizual – cu Liliac în 2017 în ... Viena, pe un billboard. Mă întrebam atunci cum de se promovează un vin românesc tocmai în Austria, fără să știu că acționariatul amb Wine Company, firma ce deține crama, este austriac. Un an mai târziu, fiind prin Transilvania, la Cluj, am degustat primul pahar de Nectar (vin desert din Muscat Ottonel) – unul din vinurile emblematice ale cramei -, care mi s-a întipărit definitiv în memorie și pe papilele gustative. 

Să particip, deci, la o degustare de vinuri Liliac, așezate lângă rafinatele brânzeturi Delaco, chiar la Craiova a fost o bucurie pentru simțuri. Mai ales că am savurat vinuri premiate în compania de excepție a colegilor și prietenilor iubitori, connoisseuri sau chiar experți în domeniu.

Reprezentantul Liliac ne-a adus o selecție interesantă de vinuri ce au acoperit întreaga gamă, de la spumant la desert, trecând prin câte un vin alb, rose și roșu:

1. Liliac Private Selection Sparkling Rosé  + Aperifrais Ile de France


2. Liliac Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France


3. Liliac Rose + British Cheddar Delaco D'Excepție


4. Liliac Red Cuvee (Fetească Neagră și Merlot) +  Cașcaval Sofia Delaco


5. Liliac Unexpected 2.0 (vin desert din 7 soiuri de struguri) + Gorgonzola Delaco D'Excepție


Pentru mine, combinația de excepție a serii nu s-a lăsat mult așteptată: #Liliac Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France. Nu degeaba Camembert-ul este, poate, cea mai populară brânză franțuzească, iar vinurile albe, blazoanele Transilvaniei. Mai mult, Sauvignon Blanc-ul este considerat piesa de rezistență a celor de la Liliac, renumele său luând naștere odată cu circulația unei opinii conform căreia ar avea miros de ... pipi de pisică. Nasul meu, mai puțin antrenat, a identificat alte arome în nasul superb al Sauvignon-ului: pomelo, grapefruit (note citrice) și soc (note florale). Aciditatea și mineralitatea vinului, luate din solul transilvănean, zonă cu climat rece, au descompus perfect Camembert-ul gras și cremos, rezultatul fiind unul de textura și gustul potrivite pentru o seară de înaltă ținută.




Nu pot să nu acord și două mențiuni mai mult decât onorabile:

Una pentru spumantul rose, obținut din Pinot Noir prin metoda tradițională, primul moment-aha al serii. Asociat cu Aperifrais Cote d Azur, mini brânzeturile cu ierburi celebre pentru gustul înțepător, spumantul a fost cam primul vin din toate degustările de până acum care a făcut față cu brio condimentelor din brânză. Aciditatea și bulele spumantului au topit complet brânza (și așa moale), lăsând un perlaj plăcut în cavitatea bucală. Nota 10!


A doua pentru nebunia neașteptată care ne-a îmbrățișat paharele la finalul degustării: Unexpected 2.0, un vin desert din 7 soiuri de vinuri albe recoltate în 3 ani diferiți, pentru care s-au folosit 4 tehnici de vinificare. O nebunie frumoasă, pe care am testat-o atât prin contrast, în compania unei Gorgonzola (brânză cu mucegai albastru), cât și prin asemănare, lângă un tort cu mere și nuci de la gazdele noastre de la C House Milano Craiova.


Cu speranța că am reușit și acum să vă trezesc curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu