Când aud de Franța, imediat în capul meu se creează un declic de “oh la la”, “je ne sais quoi”. Mă gândesc la ceva elegant, coborât de pe catwalk-ul marilor creatori de modă, la ceva fin, ca aromele ce răzbat din atelierele parfumierilor, sau la ceva gustos, care-ți lasă gura apă, ca atunci când treci prin fața unei boulangerii. Exact ceva elegant, fin și gustos a fost “l’objet de notre affection” în cadrul celei mai recente ediții a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin: vinul produs de Domeniile Franco-Române, asociat cu mereu-delicioasele brânzeturi de la Delaco. Ambele ne-au mers direct la “cœur” și au creat, cu poveștile pe care ni le-au scris dăltuit pe papile, o adevărată “histoire d’amour”. Ce am gustat, degustat și discutat, în rândurile de mai jos!
Această ediție a Brânzeturi cum se cuVin, ajuns la borna #50 (și numărul #27 la care particip eu) a fost organizată, ca de obicei, de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro la C House Milano din Craiova. Gazdă ne-a fost colegul Daniel Botea din partea AsBO, care a prezentat evenimentul și formatul, dar și brânzeturile de la Delaco, el fiind degustător autorizat de brânzeturi.
Mihai Frîncu, reprezentantul cramei Domeniile Franco-Române, a fost cel care ne-a ghidat prin istoricul companiei și ne-a spus “des mots doux” despre fiecare dintre cele 7 vinuri ale serii.
Sursă foto: Ion Mihăescu - IM Media imagine & film |
Ne-a captat atenția încă de la început, spunându-ne că DFR a fost prima cramă din România cu vinuri certificate bio (certificare Ecocert din 2006) și una din primele crame cu proprietari străini. Inițial, bazele acestei prime plantații viticole bio din România au fost puse de vinificatorul francez Denis Thomas, care a preluat în anul 2000 o suprafață de 45 de hectare de viță de vie din zona Dealu Mare, la Săhăteni. De origine din Burgundia, Thomas a descoperit aici un terroir familiar, de pe care a putut produce timp de 20 de ani vinuri românești în spirit franțuzesc.
Sursă foto: Ion Mihăescu - IM Media imagine & film |
În 2020, Domeniile Franco-Române au fost preluate de alți investitori cu conexiuni în lumea viticulturii, și anume de reprezentanții Domeniilor Perșu-Eminescu. Tot o poveste “romantique” și aici, dar ceva mai veche, de dinainte de Primul Război Mondial, de când domeniul aparținea lui Alexandru Perșu (inginer agronom, fost primar al comunei Tohani, frate al lui Aurel Perșu, celebrul inginer mecanic român, constructorul primului automobil cu profil aerodinamic avansat din lume cu roțile integrate în caroserie) și soției sale, Ecaterina Eminescu (nepoata poetului Mihai Eminescu). Sau, cum zic eu, “le bon monde est petit”. Din urma fuziunii moderne dintre cele două companii a rezultat un domeniu de 85 de hectare pe care se practică doar agricultură ecologică, dar de pe care se produc atât vinuri certificate bio, cât și vinuri tradiționale.
Revenind la vin, ne-am bucurat să degustăm “pour la première fois” o paletă generoasă de sortimente din 3 game diferite: DFR, Vigneron și Arrogance, unele fiind caracterizate de mai multă “tendresse”, altele dovedind mai multă “passion”, dar toate lăsând o impresie pozitivă în asocierea în care au fost prezentate.
1. DFR Fetească Albă Bio 2021 + Aperifrais Ile de France
2. Vigneron Sauvignon Blanc Bio 2021 + Camembert Ile de France
3. Vigneron Chardonnay Bio 2021 + Havarti Castello
4. DFR Sauvignon Blanc și Tămâioasă Românească Bio 2021 + Cașcaval Sofia Delaco
5. Arrogance alb demisec 2021 + Emmentaler Delaco
6. Arrogance Rose sec Bio 2021 + British Cheddar Delaco D'Excepție
7. Vigneron Pinot Noir Barrique Bio 2018 + Grana Padano Delaco D'Excepție
Deși am mers în crescendo, de la vinuri lejere, “platonique”, spre vinuri mai corpolente, mai “torride”, “j’ai tomber amoureux de” asocierea #2, cea dintre Vigneron Sauvignon Blanc Bio 2021 și Camembert Ile de France. Întreaga gamă Vigneron a fost creată ca un omagiu pentru Denis Thomas și munca depusă de el în România, iar acest lucru se vede perfect într-un Sauvignon Blanc Bio creat în stil tradițional franțuzesc. Aromele fructate, ce ne duc cu gândul la măr verde, citrice sau chiar cârcei tineri de viță de vie, și caracterul destul de fresh al vinului sunt argumente pro în asocierea reușită cu un Camembert cremos, catifelat, cu gustul lui vag dulceag, de ciuperci. Combinația 100% franțuzească a devenit “le grand amour” a serii mele și v-o recomand și vouă.
Sursă foto: Ion Mihăescu - IM Media imagine & film |
Iar dacă eu v-am povestit de gusturi și arome, să știți că m-am îndrăgostit și de partea estetică - doar știm cu toții că ambalajul vinde! Spre exemplu, sticlele din gama Vigneron nu au etichetă lipită, ci sunt serigrafiate. Astfel, ele vă oferă toată informația de care aveți nevoie, dar lasă să strălucească la vedere adevăratul star: vinul!
Mai am o recomandare, dacă tot m-am pornit! Dacă ajungeți pe la C House Milano la oră de masă, testați Pollo C House. Nu e el “Poulet C Maison”, să se potrivească tematicii noastre franco-române, dar a fost “vraiment délicieux”.
Cu speranța că am reușit și acum să vă trezesc curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!
PS: Ca de obicei, dau credit pentru fotografiile mai clare, mai frumoase, mai bine încadrate, deci, per total, profesioniste, colegului Ion Mihăescu - IM Media imagine & film.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu