Aniversările trebuie să fie speciale, iar când se împletesc cu vin bun, brânzeturi alese și oameni faini, devin de-a dreptul memorabile! Luna aceasta am bifat 13 ani de întâlniri blogosferice Craiova Blog Meet cu o nouă ediție din seria Brânzeturi cum se cuVin, alături de vinurile de la Domeniile Vînju Mare și brânzeturi Delaco, dar și cu tort (plus dans și voie bună, între noi fie vorba!). Cum am petrecut, citiți în continuare!
Locație cu tradiție și povești cu vin
Evenimentul Brânzeturi cum se cuVin, ajuns la a 65-a ediție (și a #37-a la care particip eu) a avut loc la Casa Universitarilor din Craiova, locul unde am mai marcat aniversări și degustări de-a lungul timpului.
Aici, pe fundalul spectaculos al uneia dintre casele mele preferat din Craiova, am avut ocazia să ascultăm poveștile vinurilor prezentate de Virgil Turcu (manager vânzări Domeniile Vînju Mare) și Aliona Ionescu (șef laborator), dar și de colegii noștri pasionați-connaisseuri Lenu și Narcis Neagoe.
Despre brânzeturi ne-a vorbit colegul nostru Daniel Botea, degustător autorizat și pasionat al acestor bunătăți lactate.
Domeniile Vînju Mare și gama Vinul Principelui
Crama Domeniile Vînju Mare are o istorie ce se leagă de terroir-ul Mehedințiului, o zonă cu tradiție viticolă de secole. Recunoscuți pentru calitatea vinurilor produse din recolta culeasă de pe 120 de hectare de viță de vie, cei de la Vânju Mare inovează constant și ies în piață cu vinuri, game și etichete noi și surprinzătoare.
Gama Vinul Principelui, pe care am degustat-o, este dedicată rafinamentului și echilibrului, reunind soiuri nobile în exprimări cu personalitate. Colecția, ce reunește în principal cupaje, a fost extinsă cu vinuri de la sec la dulce, pentru a acoperi aproape întreaga plajă de preferințe ale consumatorilor. De la albe proaspete la roșii corpolente, fiecare vin spune o poveste (pe care noi ne-am bucurat să o descoperim alături de brânzeturile potrivite), completată inteligent și de o ciupitură la coarda sensibilă a consumatorilor. De ce spun asta? Pentru că gama Vinul Principelui îi este dedicat voievodului Mihai Viteazul, fost Ban al Craiovei și prim unificator al țărilor române, un simbol de mândrie națională așa cum sunt și vinurile de la Vînju!
Asocierile serii
1. Vinul Principelui Tămâioasă Românească și Chardonnay sec + Camembert Delaco
Un vin alb cu o aromă floral-fructată intensă, perfect echilibrată de textura cremoasă și gustul brânzei Camembert. O combinație elegantă, unde Chardonnay-ul a adăugat structura necesară pentru a îmblânzi intensitatea și aroma Tămâioasei Românești.
2. Vinul Principelui Sauvignon Blanc și Riesling Italian demisec + Brie Delaco
Sauvignon Blanc și Riesling Italian s-au completat armonios, oferind prospețime, mineralitate și arome fructate, iar Brie-ul a venit cu o finețe și un strop de mucegai nobil, exact cât să accentueze complexitatea vinului.
3. Vinul Principelui Rose sec + British Cheddar Delaco
Un rose fructat din Fetească și-a găsit perechea potrivită în textura densă și gustul intens al brânzei Cheddar. Împreună au creat o explozie de arome, făcând această asociere surprinzător de revigorantă.
4. Vinul Principelui Cabernet Sauvignon și Syrah sec + Grand Blue Delaco
Cabernet-ul și Syrah-ul au dat complexitate și structură vinului, cu note de fructe roșii și condimente, iar Grand Blue Delaco a venit cu o personalitate puternică, oferind acea notă picantă și intensă care s-a potrivit perfect cu taninurile bine integrate.
5. Vinul Principelui Merlot și Syrah demisec + Grana Padano Delaco
Această combinație a fost, fără îndoială, vedeta serii pentru mine! Merlot și Syrah din acest cupaj au avut exact acel echilibru între fructozitate și corpolență, iar notele catifelate de fructe roșii s-au împletit perfect cu textura granulată și gustul sărat, de neuitat al brânzei Grana Padano. Vinul a adus o dulceață subtilă, iar brânza a completat experiența cu umami-ul său complex.
Fiecare înghițitură a fost o mică sărbătoare a gustului, motiv pentru care această asociere mi-a rămas în minte (și în suflet)!
De la degustare la petrecere
Pe lângă vin și brânzeturi, ne-am delectat și cu platouri de aperitive calde și fel principal pregătite de bucătăria Casei Universitarilor, unde preparatele sunt mereu delicioase.
Iar la final, am avut parte de un spumant festiv și un tort aniversar pregătit cu drag de mama colegului nostru Marian – un gest care a adus și mai multă căldură în atmosferă și în starea noastră de spirit (sau să fi fost de la spumant?)!
Cum era de așteptat, după degustare s-a dat start petrecerii! Muzica, dansul și voia bună au fost ingredientele care ne-au ținut pe ring până în orele mici ale dimineții, făcând din această aniversare una memorabilă.
La mulți ani, Craiova Blog Meet!
13 ani de blogmeet-uri, 37 de degustări la activ pentru mine și încă multe evenimente frumoase de trăit împreună! Abia aștept următoarea întâlnire! 🥂🎉
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu