29 septembrie 2025

Festin cu brânză și vin - Delaco și Crama Liuta

Săptămâna trecută, pe timp de „război” fotbalistic (⚽️ pe stadion și-n fața micilor ecrane), noi, bloggerii, am dat-o la pace și la pahar 🍷 la o nouă ediție a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin. Ne-am întâlnit la Bavarian Corner, unde atmosfera prietenoasă a fost condimentată cu vinuri dobrogene de la Crama Liuta și brânzeturi Delaco, într-un pairing care a ținut loc de meci câștigat.


Pentru început, trebuie să știți că această ediție aniversară cu numărul 70 (și a 38-a la care particip eu) a fost organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. Gazda serii a fost colegul nostru Daniel Botea, care, în calitate de degustător autorizat de brânzeturi și absolvent al Masterului de Expertizare Vini Viticola, ne-a purtat prin format și prin poveștile vinurilor și brânzeturilor.

La rândul său, Silviu Bogdan – proprietarul Bavarian Corner – a deschis seara cu o poveste personală despre cum a descoperit vinurile Liuta la un eveniment la Hotelul Iaki din Constanța, al lui Gheorghe Hagi. (Pentru cei care îl cunosc mai ales din lumea fotbalului, Silviu este manager al departamentului de scouting de la Academia Universității Craiova, cel mai iubit club din România, și omul care a descoperit nume ca Mihăilă, Screciu sau Baiaram.)

Despre Crama Liuta

Crama Liuta își are rădăcinile în Babadag, pe dealurile Dobrogei, o zonă în care vița de vie are tradiție milenară. Logo-ul cramei – o amforă – nu e întâmplător: evocă legătura cu Imperiul Roman și cultura dacică, amintind că vinul dobrogean are poveste de mii de ani.

Vinurile Liuta se nasc sub soarele dogoritor al Dobrogei și pe pământul fertil al Deltei Dunării. Sub brandul „2 Milenii”, Liuta propune vinuri care să lege prezentul de trecut, prin noblețea vinurilor roșii și delicatețea celor albe obținute din soiuri precum Aligote, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Fetească Neagră, Pinot Noir sau Cabernet Sauvignon. Toate poartă în ele amprenta istoriei locale, dar și ambiția de a concura internațional.

Asocierile serii:

2 Milenii Aligote + Aperifrais Ile de France

Am început cu un Aligote proaspăt și luminos, alături de Aperifrais Ile de France cremos și condimentat. Împreună au făcut un cuplu sprinten și prietenos, care a deschis apetitul pentru restul degustării.

2 Milenii Cuvée Alb (Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel) + Camembert Delaco

Un vin complex și aromat, cu note florale și fructate, cuvée-ul alb a reușit să aducă în pahar diversitatea Dobrogei, iar Camembert-ul moale și cremos de la Delaco i-a oferit o textură catifelată. A fost o asociere în care vinul a strălucit, iar brânza l-a însoțit fără să-l umbrească.

2 Milenii Chardonnay + Havarti Castello

Asocierea mea preferată a adus laolaltă Chardonnay-ul cules la maturitate deplină, baricat și deja premiat la Vinarium 2025 - și se simte! - cu dulceața discretă a Havarti-ului Castello. Sec, cu o structură amplă și o finețe aparte dată de notele subtile de baric, vinul s-a potrivit de minune cu Havarti-ul la rându-i maturat. Fiecare înghițitură a fost o demonstrație de echilibru într-o asociere care a ridicat ștacheta serii și m-a făcut să mă opresc mai mult asupra detaliilor.

2 Milenii Rosé + Cheddar Castello

Un Rosé delicat, cu culoare trandafirie și arome de fructe roșii de vară, pus în valoare de Cheddar-ul Castello, mai intens și mai robust, ce i-a adus un plus de consistență.

2 Milenii Fetească Neagră (fără asociere clasică de brânză)

Am încheiat seara cu Feteasca Neagră, soi emblematic al României, un vin care ar fi putut sta oricând singur în centrul atenției, dar care a rezonat bine și cu atmosfera caldă a serii.


Cina la Bavarian Corner

Pe lângă vinuri și brânzeturi, m-am bucurat și de o cină cu specificul casei: cârnați de struț cu muștar, covrig bavarez și salată de varză murată. Atât de buni încât nici nu am apucat să-i fotografiez înainte să dispară din farfurie! Pentru curioși, Bavarian Corner mai are și burgeri cu carne de struț (așa că sigur avem motive să revenim pentru o altă mostră de deliciu fără colesterol), dar și beri germane de excepție (cum a fost și bruna nefiltrată Herrnbräu).

Cu speranța că am reușit și acum să vă trezesc curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu