03 iulie 2014

Zi de vara culturala

Una din noile mele expresii preferate este "Cine zice că n-are ce face în Craiova minte". O s-o reiau, probabil, ca pe un laitmotiv, de fiecare dată când mai scriu câte un articol despre evenimentele culturale care se întâmplă în oraș în această perioadă. De acord cu contraargumentul că nu toate aceste manifestări de pe agenda culturală a Craiovei sunt în concordanță cu preferințele și plăcerile fiecăruia, dar, cu un minim de cercetare, cred că e imposibil să nu găsești chiar nimic pe gustul tău, mai ales că paleta este una diversă. Exemplul ilustrativ al majorității zilelor din Craiova este ziua de ieri, în care am participat la câteva evenimente culturale foarte interesante și am ratat altele la fel de (le enumăr într-o ordine absolut aleatorie).
1. În cartierul în care stau s-a început o nouă lucrare din cadrul proiectului "Redescoperă Craiova prin arta stradală" al Asociației Craiova Capitală Culturală Europeană. Pe un perete de bloc din Rovine (vis-a-vis de Lidl) se pictează la scară mare un fel de djin. Căutând un sens lucrării, am legat influențele oriental-musulmane ale picturii de celebra bătălie de la Rovine dintre Mircea cel Bătrân și Baiazid. Pentru alte interpretări ale lucrării, folosiți cu încredere caseta de comentarii. :) 
2. La sediul (ultra-modern al) Bibliotecii Universității din cartierul Lăpuș (str. Tehnicii, lângă căminul 10) s-a inaugurat în ianuarie Centrul de limbă și cultură poloneză. Acesta a fost ieri gazda lansării cărții "285 de zile în căutarea verii" de Alex Maruseac de la micadu.ro, pe care am anunțat-o și eu aici. Cartea a fost prezentată de prof. univ. dr. Nicu Panea, decanul Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova, iar Alex (autorul) ne-a dat mai multe detalii despre călătoria sa și a Andreei (soția sa) de 57.000 km pe motocicletă și ne-a împărtășit câteva din motivele, trăirile și învățămintele din spatele acestei experiențe revelatoare. Într-o atmosferă informală, chiar prietenească, mutată apoi pe o terasă din apropiere, discuția despre călătorii putea să se prelungească la nesfârșit (așa cum se întâmplă cu toate subiectele care ne pasionează). Am întrerupt-o cu condiția ca ea să fie reluată și în prezența Andreei (plecată la Ploiești, unde organizează Swimathon-ul), cu ocazie unei vizite prelungite în Craiova! :) Despre lansarea cărții și întâlnirea cu Alex a mai scris și colegul Daniel.
3. Sub egida aceluiași Centrul de limbă și cultură poloneză s-a organizat expoziția de artă fotografică "Culorile ortodoxiei. Polonia", vernisată ieri în holul central al Universității din Craiova în prezența ambasadorului Poloniei la București. Expoziția cuprinde fotografii cu biserici ortodoxe din Polonia, tradiții religioase și aspecte din viața de zi cu zi a credincioșilor ortodocși. N-am ajuns la deschidere, dar pot să vizitez expoziția până pe 31 iulie, ceea ce vă recomand și vouă.
4. Tot ieri a avut loc la Teatrul Național "Marin Sorescu" premiera spectacolului Rinocerii de Eugène Ionesco, în regia lui Robert Wilson. Un spectacol de excepție în primul rând din punct de vedere vizual, o piesă în urma căreia "rămâi în extaz", așa cum s-a exprimat actorul Ilie Gheorghe, într-un interviu pe care îl puteți citi aici. Nu știu dacă mai sunt bilete pentru astăzi sau mâine, dar, dacă da, fugiți să luați!
5. Ieri a început a doua ediție a Turneului estival în oraș al Filarmonicii Oltenia, ce aduce mai aproape de oameni "Magia Paganini". Timp de 5 zile au loc 5 concerte în 5 cartiere craiovene - Rovine, Brazda lui Novac, Valea Roșie, 1 Mai și Craiovița Nouă. Din programul concertului subliniez "Balada" lui Ciprian Porumbescu, "Capriciul nr. 24" al lui Paganini (una dintre cele mai cunoscute lucrări pentru vioară solo) și veselul scherzo al lui Antonio Bazzini "Dansul spiridușilor", cu care vă las mai jos.


În încheiere, o să ne urez să tot avem zile ca asta! :)


2 comentarii:

  1. A fost o placere sa ne cunoastem si eu unul am fost impresionat de Craiova, unde nu mai fusesem de multa vreme. Sper sa devina capitala europeana a culturii

    Sa ne revedem sanatosi si voiosi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alex! Si mie mi-a fost drag sa particip si sa te ascult vorbind despre calatorie - si voi si Mihai sunteti motivatie pe cate 2 picioare (bine, si 2 roti :P )! Spor in toate si, cand mai treceti pe aici, dati un semn! :)

      Ștergere