07 iunie 2017

Tura de muzee: Muzeul Luvru

Fiecare dintre noi avem anumite tabieturi atunci când vizităm un oraș nou. Mie, spre exemplu, îmi place să mă pierd pe străduțe, să vizitez muzee și să mă urc în clădiri înalte. Asta e, sunt o persoană cu plăceri simple! :P Cred că, pe lângă observarea localnicilor și degustarea preparatelor culinare specifice zonei, sunt cele mai bune metode de a lua pulsul locului.

Pentru muzee am dezvoltat, la un moment necunoscut al vieții mele, o mică obsesie. Nu sunt soluția magică pentru a înțelege trecutul și viitorul unei țări / unei regiuni / unui oraș, dar sunt niște puncte de pornire care îți pot oferi o direcție semnificativă în acest sens. Iar dacă ești pasionat de subiectele expozițiilor respective, îți pot deschide ușa către o lume fantastică. Multe din muzeele în care am intrat în ultimii 10 ani m-au pus față în față cu opere de artă pe care mai demult poate doar visam să le privesc vreodată. Nu de puține ori mi-au dat lacrimile în câte un muzeu, privind un exponat despre care am auzit povești sau am citit în cărți. E sublim sentimentul!

Mi-amintesc și acum entuziasmul cu care am ridicat mâna atunci când, boboacă la facultate fiind, profesorul Amon, la un curs de istorie antică, a pus o întrebare al cărei răspuns era Victoria din Samotrace. Pentru mine, era palpabil răspunsul la o întrebare pusă la un curs de la o facultate la care nici măcar nu eram înscrisă, dar la care luam parte de drag. Pe Victoria o văzusem cu câteva luni înainte la Luvru! Era primul muzeu „din afară” pe care l-am vizitat și la care am revenit cu aceeași plăcere și curiozitate câțiva ani mai târziu. Probabil voi reveni de fiecare dată când voi vizita Parisul, găsind cu fiecare prilej ceva nou de admirat.

E unul din motivele pentru care încep Tura de muzee cu Muzeul Luvru!

Ce e Tura de muzee? O serie de eseuri-foto despre muzeele pe care le vizitez în peregrinările mele. Nu-mi propun să fac topuri și clasamente sau să redau aici informații pe care le puteți găsi pe net; vreau doar să împart cu voi ce am văzut. Iar dacă ați fost și voi pe acolo, mi-ar plăcea să schimbăm păreri despre ce ne-a plăcut (sau nu).
Astăzi vă las în compania celui mai impresionant muzeu care există: Luvrul din Paris!

Luvrul la exterior








Puncte de atracție
Anotimpurile lui Giuseppe Arcimboldo

Atena din Velletri

Bacchus - Leonardo da Vinci

Capitelul unei coloane din Palatul lui Darius

Lamassu - taurii inaripati cu cap de om din Khorsabad

Libertatea conducand poporul - Eugene Delacroix

Mona Lisa - Leonardo da Vinci

Sarcofagul faraonului Ramses al III-lea

Sclav murind - Michelangelo

Scrib sezand

Sfantul Ioan Botezatorul - Leonardo da Vinci

Moartea din Cimitirul Inocentilor

Venus din Milo

Victoria din Samotrace

Interioare
Camera doamnei de Recamier







Marele Salon din Apartamentele lui Napoleon III

Marele Salon din Apartamentele lui Napoleon III

Marele Salon din Apartamentele lui Napoleon III

Marele Salon din Apartamentele lui Napoleon III

Sala de mese din Apartamentele lui Napoleon III

Sala de mese din Apartamentele lui Napoleon III

Sala de mese din Apartamentele lui Napoleon III

Sala de mese din Apartamentele lui Napoleon III

Tavane







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu