Printre bloggerii
craioveni a devenit deja o frumoasă tradiție evenimentul Brânzeturi cum se
cuVin, creat de
DictionarCulinar.ro și Asociația Bloggerilor Olteni. Lună de lună, papilele
gustative ne sunt răsfățate în cadrul acestor degustări prin care se promovează
împerecherile culinare de brânzeturi fine și vinuri nobile oltenești. În luna
septembrie am participat pentru a treia oară la eveniment, bucurându-mă de
brânzeturi delicioase de la Delaco și vinuri excelente de la Vinarte! Ca de
fiecare dată, mă simt datoare să vă avertizez că urmează un articol lung, dar
care sper să vă trezească o minimă curiozitate culinaro-bahică!
Ce s-a
întâmplat la Brânzeturi cum se cuVin #9
Ediția #9 a
evenimentului a fost organizată la restaurantul Epoca Steak House & WineBar din Craiova. Gazdele evenimentului au fost colegul Daniel Botea din partea
Asociației Bloggerilor Olteni, Laurențiu Avram Achim, Președintele Federației
Somelierilor din România, și Costel Cainamisir, Sales Manager Vinarte, care
ne-au vorbit despre eveniment și ne-au prezentat sponsorii degustării: Delaco
și Vinarte.
Costel
Cainamisir, Sales Manager Vinarte, ne-a vorbit despre vinurile pe care urma să
le degustăm, provenite din cele două crame din Oltenia ale producătorului:
Stârmina Mehedinți și Castel Bolovanu. Cum niciodată nu e prea devreme (sau
prea târziu) să înveți ceva, încă din discursul introductiv am aflat că
vinurile de la degustare erau vinuri cuvee, adică o selecție de cele mai bune
cuve din anii respectivi.
Mai
departe, responsabil cu informația legată de vinuri a fost domnul Laurențiu
Avram Achim, Președintele Federației Somelierilor din România, un profesionist
desăvârșit, care ne-a prezentat 7 vinuri și ne-a vândut (scump! :D ) secretele
industriei!
Laurențiu Avram Achim, Președintele Federației Somelierilor din România, în acțiune |
Ce am degustat (altfel spus, cu ce ne-am delectat), în rândurile de
mai jos:
1. Mozzarella
Fresca / Cuvee d’excelence - Sauvignon Blanc, sec 2014
2. Camembert
– Ile de France / Cuvee d’excellence - Riesling italian, sec 2014
Riesling-ul
italian (atenție: Riesling-ul german e cel recunoscut la nivel mondial) mi s-a
părut un vin destul de complex, care a potențat camembert-ul, prelungindu-i
gustul și aducându-i o notă de iuțeală.
3. Cașcaval
Sofia / Nedeea, sec 2013
Vinul
Nedeea a fost unul destul de exotic și original, fiind un cupaj din 3 soiuri
românești (Novac, Fetească Neagră și Negru de Drăgășani). Gustul său fructat a
mers de minune cu cașcavalul, dând o combinație dulce-suavă.
4. Emmentaler
/ Prince Mircea - Merlot, sec 2013
5. Grana Padano / Castel Bolovanu - Cabernet Sauvignon, sec 2012
Combinația
preferată a fost #5, care a venit ca o confirmare la ceva ce am descoperit la
ediția #5 a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin: Grana Padano merge de minune
cu Cabernet-ul! Reiau și întăresc ce scriam atunci referitor la această brânză magnifică: “Grana
Padano mi s-a părut descoperirea anului în materie de brânzeturi!” De fiecare
dată când am ocazia, apreciez textura sa dură, sfărâmicioasă și ușor granulată,
și gustul pronunțat, sărat și ușor amar. Cabernet Sauvignon-ul a dat replica la
cel mai înalt nivel, ademenindu-ne cu gust de coacăze negre și mure și încheind
cu note astringente și un postgust lung. În asociere, brânza și vinul, ambele
cu tente amare, au plămădit un gust amar amplificat, dar plăcut.
Dacă ar fi
să sintetizez în câte un cuvânt senzația dată de brânză, vin și asocierea
dintre cele două, acestea ar fi Personalitate / Profunzime / Maturitate.
6. Brie /
Soare - Cabernet Sauvignon, sec 2011
7. Gran
Bavarese / Sirena Dunării - Riesling italian, dulce 2001
Deși în
afara “competiției”, această asociere a “sucit mințile”
tuturor celor prezenți la eveniment, în principal datorită vinului-vedetă. Obținut
din Riesling făcut din struguri cu mucegai nobil (dobândit natural, în anumite
condiții meteorologice unice), Sirena Dunării e un vin cu un gust (dulce) și o
culoare (coniac) cum n-am mai gustat sau văzut. Alături de Gran Bavarese, un
tip de Roquefort mai blând, a creat o senzație onctuoasă plăcută.
Vinul Sirena Dunării de la Vinarte |
Ce am învățat
la Brânzeturi cum se cuVin #9
Ca de
obicei, tehnicalități și secrete profesionale de la domnul Achim.
Spre exemplu,
că volumul optim de vin turnat în paharul special pentru degustări este până la
diametrul maxim al paharului.
Sau că,
pentru a degusta vinul așa cum trebuie, acesta trebuie plimbat prin toată gura
și aerat.
Cu speranța
că v-am trezit curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care
le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!
Imaginile
de la degustare, în albumul dedicat de pe Facebook!
Hai noroc!
RăspundețiȘtergere