În mai s-au aliniat planetele și, după o secetă de 8 luni, am reușit să ajung la o nouă ediție a longevivei serii de degustări de brânză și vin reunite sub numele Brânzeturi cum se cuVin. De data asta, prietenii de la Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro, organizatorii evenimentului, ne-au pregătit multe surprize și noutăți: o nouă locație, o nouă cramă și noi participanți. Singurul element care ne-a ancorat în obișnuință a fost ... brânza. :)
Ediția #14 a evenimentului a fost organizată la restaurantul Hotelului Rexton din Craiova. Gazdele evenimentului au fost colegul Daniel Botea din partea Asociației Bloggerilor Olteni, Alin Sîntimbrean de la DicționarCulinar.ro și somelierul Narcis Neagoe.
![]() |
Alin Sîntimbrean de la DictionarCulinar.ro |
![]() |
Daniel Botea de la Asociatia Bloggerilor Olteni |
![]() |
Somelierul Narcis Neagoe |
Ce am degustat (altfel spus, cu ce ne-am delectat), în rândurile de mai jos:
1. Fetească Regală – Brie, crackers
Am început degustarea, cum ne-am obișnuit deja, cu un vin alb sec, Fetească Regală din 2013, cu 12% alcool, asociat cu regina brânzeturilor franțuzești, brânza Brie. Deși eu sunt fana vinurilor demiseci (spre demidulci :P ), apreciez mereu asocierea vinului alb sec cu Brie, vinul reușind să taie din ceea ce eu numesc „bogăția cremoasă” a brânzei.
![]() |
Fetească Regală, Brie și crackers |
2. Fetească Neagră – Cașcaval Sofia Delaco, struguri negri
Ca olteancă mândră, am ridicat a mirare din sprânceană când am văzut pe masă un vin roșu pe eticheta căruia stăteau mândre chipul și numele lui Ștefan cel Mare: Fetească Neagră.
De acest vin și de următorul care ne-a fost oferit, Babească Neagră, se leagă o legendă interesantă. Se spune că, întorcându-se înfometat și însetat după o bătălie, Ștefan cel Mare s-a oprit într-un sat și a cerut ceva de mâncare și de băut. O tânără i-a adus un vin roșu și bun, iar o bătrână i-a adus un vin roșu cu un gust minunat. Pentru că vinurile n-aveau nume, domnitorul le-a numit Fetească Neagră și Băbească Neagră.
Feteasca Neagră, tot din 2013, este un vin sec cu 13% alcool, care mie mi s-a părut ușor astringent. Asocierea cu cașcavalul Sofia, mai dulce și cu aromă de lapte, l-a domolit întrucâtva.
![]() |
Fetească Neagră, cașcaval Sofia, struguri negri |
3. Babească Neagră – Grana Padano Delaco, piper mozaic
Combinația preferată a fost cea dintre Băbeasca Neagră din 2013, vin sec cu 12,5% alcool, și acel miracol divin care se numește Grana Panado (despre care am avut surpriza și plăcerea să aud că nu este prea populară în rândurile comesenilor mei, ceea ce mi-a permis să mă servesc cu încredere și generozitate).
Vinul, maturat în butoaie de stejar timp de 12 luni, este unul complex, cu note fructate, care pe mine m-au dus cu gândul spre gustul de prune uscate. Mi-a plăcut felul în care, degustate împreună, vinul și-a găsit loc în fiecare crăpătură a gustului brânzei Grana Padano, completând-o armonios și extinzându-i savoarea. Deja nu mai are rost să-mi manifest (sau să-mi urlu în cele 4 zări) dragostea față de această brânză deosebită, dură, granulată și sărată, care mi se pare desfătarea papilelor gustative fie că o mănânc singură sau rasă în salată sau peste paste.
![]() |
Băbească Neagră, Grana Padano, piper mozaic |
Ce am învățat la Brânzeturi cum se cuVin #14
Ne-am bucurat și am profitat de prezența la eveniment a unui grup de instagrammeri locali. Ei fiind la prima participare, somelierul Narcis Neagoe a sedimentat câteva lucruri pe care le știam deja, dar a inclus în discursul său și multe informații noi despre vinuri și despre arta degustării. Astfel, am învățat noi moduri de ținere în mână a paharului pentru degustat: cu două degete deasupra și două degete dedesubtul tălpii paharului sau chiar cu un deget deasupra și trei degete dedesubt (poziție pe care recunosc că n-am stăpânit-o deloc, riscând în câteva rânduri să risipesc vinul pe bluză :P ).
Ca de fiecare dată, cele mai amuzante momente ale serii au loc atunci când încercăm să aerăm vinul pentru a elibera aromele. Practic luăm o înghițitură mică de vin pe care o ținem în gură în timp ce încercăm să inhalăm (tot pe gură). Mișcarea e periculoasă – riști să te îneci dacă nu stăpânești într-o oarecare măsură tehnica – dar rezultatele sunt satisfăcătoare!
Cu speranța că v-am trezit curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!
Imaginile de la degustare, în albumul dedicat de pe Facebook!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu