1, 2, 3 strikes, you’re out, ar zice americanii. În cazul
meu, din contră, după ce am ajuns
trei luni la rând (mai, iunie, iulie) la Brânzeturi cum se cuVin, simt o ușoară
dependență față de acest eveniment. Deși puțin întârziat, articolul despre
degustarea din iulie vă invită într-o nouă călătorie gustativă pe tărâmul asocierii
gustative dintre vinuri bune și brânzeturi delicioase. Citiți în continuare să
aflați ce produse magice mi-au mai gâdilat gâtlejul la cea mai recentă
degustare organizată de prietenii de la Asociația Bloggerilor Olteni și
DictionarCulinar.ro!
Ce s-a întâmplat la Brânzeturi cum se cuVin #16
Ediția #16 a evenimentului (și #6 la care particip eu) a
fost organizată la restaurantul Craft din Craiova, unul dintre cele mai cool spații
de acest gen din oraș, din punctul meu de vedere. Gazdele degustării au fost,
ca de fiecare dată, colegul Daniel Botea din partea Asociației Bloggerilor
Olteni, care a prezentat evenimentul, și Alin Sîntimbrean de la
DicționarCulinar.ro, șef peste brânzeturi. Vinurile au fost povestite de domnul
Romică Dumitru de la crama Avincis și de
deja-prietenul-evenimentului somelierul Narcis Neagoe.
Ce am degustat la Brânzeturi cum se cuVin #16
1. Crâmpoșie selecționată, mozzarella, pepene.
Această asociere a fost una destul de populară în rândul
participanților la eveniment, punând în prim plan un vin alb original cu un
nume de poveste. În plus, a așezat la masa jucătorilor un element surpriză – pepenele
galben – care a venit cu un parfum propriu, o dulceață și o textură care s-au
pliat plăcut pe mixul de Crâmpoșie și mozzarella.
2. Muscat Ottonel + Sauvignon Blanc, camembert, mere ionatan.
3. Vila Dobrușa Rosé, cașcaval Sofia, roșii.
4. Avincis Rosé, emmentaller, piersici
5. Avincis Pinot Noir, Grana Padano, ulei de măsline, semințe
de pin.
Deja mi-e teamă că exagerez cu această pasiune pe care am
dezvoltat-o în urma degustărilor față de Grana Padano, dar love is love și am
decis să nu mă mai împotrivesc sentimentelor. Aflat într-un top fruntaș pe
lista personală a perfecțiunii gustative, acest parmezan cu denumire de origine
protejată se asociază magnific cu vinuri roșii seci. Avincis Pinot Noir, făcut
din struguri culeși de pe dealurile Olteniei, de la Drăgășani, i-a dat o
replică excelentă parmezanului, transformând întreaga asociere într-un mix
gourmet și, desigur, în asocierea mea preferată. Dacă ar fi să caracterizez
vinul, brânza și asocierea în doar trei cuvinte, acestea ar fi Delicatețe / Dragoste
/ Desfătare.
Ce am învățat la Brânzeturi cum se cuVin #16
Nicio degustare fără să învățăm ceva nou! De data asta, Alin
ne-a încurajat, poate fără să-și dea seama, să experimentăm. Adaosurile de
fructe (pepene, mere, piersici, roșii) sau semințe (de pin) la fiecare asociere
au fost o rupere a tradiției, dar, fără doar și poate, un pas înainte. Pentru
asocierea mea preferată, cea dintre Pinot Noir-ul de la Avincis și Grana Padano
celor de la Delaco, semințele prăjite de pin presărate pe platou au fost un fel
de praf de stele. Abia aștept să văd ce ni se mai pregătește data viitoare!
Cu speranța că v-am trezit curiozitatea cu privire la
brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu