A venit vara, bine-mi pare, bem un pahar de vin de Histria și degustăm
brânză de la Delaco seara pe răcoare! Sau asta am făcut noi în cadrul celei
de-a 15-a ediții a (deja preferatei mele) seriei de evenimente Brânzeturi cum
se cuVin. Ca de obicei, prietenii de la Asociația Bloggerilor Olteni și
DictionarCulinar.ro, organizatorii degustării, ne-au invitat într-un spațiu nou
pentru a ne pune față în față cu vinuri sprintene și brânzeturi delicioase.
Ediția #15 a evenimentului (și #5 la care particip eu) a fost organizată la
terasa restaurantului Mignon din Craiova. Pentru mine a fost prima dată când
particip la o degustare la terasă și nu am putut să nu observ cât de plăcut
este să fii printre prieteni și să deguști brânzeturi și vin într-o oază de
răcoare și intimitate. :)
Gazdele degustării au fost, ca de fiecare dată, colegul Daniel Botea din
partea Asociației Bloggerilor Olteni, care a prezentat evenimentul, și Alin Sîntimbrean
de la DicționarCulinar.ro, șef peste brânzeturi. Vinurile au fost prezentate cu
un mix perfect de relaxare și pasiune de Paul Fulea, prim-dirijor la Crama
Histria.
Ce am degustat (altfel spus, cu ce ne-am delectat), în rândurile de mai
jos:
1. Riesling 2016 – mozzarella și busuioc proaspăt
2. Sauvignon Blanc 2016 – brie cu covrigei
3. Ammos blanc 2016 – camembert cu covrigei
4. Fetească neagră rose
2016 – brie au bleu, cireșe
5. Ammos rose 2016 –
cașcaval, piper roșu
6. Merlot 2016 – Grana
Padano, oțet balsamic
Combinația mea preferată a fost #6, cea dintre un excelent Merlot din 2016, un vin fierbinte ca razele
soarelui dobrogean care a copt strugurii din care provine, și
Grana Padano, brânza care mi-a cucerit inima definitiv și irevocabil. Vinul Mirachi Merlot m-a cucerit cu gustul lui fructat de
coacăze, mure și cireșe negre, cu o culoare intensă, dar și cu gustul lui
corpolent care a mângâiat magistral duritatea brânzei Grana Padano, completând-o
armonios și extinzându-i savoarea. Simt că vă plictisesc dacă îmi mai exprim
încă o dată loialitatea față de această brânză extraordinară care nu trebuie să
lipsească din frigiderul niciunui brânzar adevărat. Cu textura ei dură,
sfărâmicioasă și ușor granulată și un gust pronunțat, mai sărat, Grana Padano a
echilibrat artistic gustul Merlot-ului.
E o plăcere vinovată
să guști ultima asociere de brânză și vin a serii. Pleci acasă cu un gust
special pe buze și un zâmbet pe chip, ca după un sărut furat într-o seară caldă
de iunie. :) De asta, dacă ar trebui să aleg trei cuvinte prin care să descriu
senzațiile create de vinul, brânza și asocierea preferate, acestea ar fi Spirit
/ Maturitate / Pasiune.
Ce am învățat la
Brânzeturi cum se cuVin #15
Pentru mine,
degustarea de la Mignon nu a mai fost despre lucruri sau tehnică, ci mai mult
despre sentimente și senzații. Paul Fulea nu ne-a spus nici ce ar trebui să
mirosim, nici ce gust ar trebui să identificăm, ci ne-a ajutat să intrăm într-o
lume de poveste a unor vinuri și a unor locuri cu o istorie aparte. Dobrogea
este un spațiu unde legenda s-a transformat în realitate, Cogealacul te atrage
în mrejele lui, iar Crama Histria este unul din locurile acelea pe care nu
trebuie să le ocoliți când ajungeți în zonă! Solicitați o degustare și încercați
experiența unică de a gusta un vin răcoros sau pasional în cramă, în timp ce
priviți marea...
Cu speranța că v-am
trezit curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am
degustat, vă urez poftă mare și noroc!
Imaginile de la degustare, în albumul dedicat de pe Facebook!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu