În ultima
perioadă s-au aliniat planetele în ceea ce privește degustările din cadrul proiectului "Brânzeturi cum se cuVin". Iată-mă prezentă la 3 degustări consecutive, cea mai
recentă fiind participarea mea cu numărul 10. Sub auspicii numerologice
favorabile, ultimul eveniment al proiectului s-a dovedit un nou succes. Am avut
parte de asocierea unor vinuri noi, de excepție, și a unei brânze deja
cunoscute, dar prezentată în formate creative. Despre ce a fost vorba și ce
anume mi-a încântat papilele gustative, descoperiți în rândurile de mai jos!
Ce s-a întâmplat la Brânzeturi cum se cuVin #28
6. Issa Pinot Noir cu Emmentaler pe pâine la cuptor
Sursa foto: Daniel Botea |
Ce s-a întâmplat la Brânzeturi cum se cuVin #28
Ediția #28 a
evenimentului a fost organizată la restaurantul Viena de peste drum de Filarmonica Oltenia, într-un spațiu plăcut și
elegant. Gazdele degustării au fost, ca de fiecare dată, colegul Daniel Botea
din partea Asociației Bloggerilor Olteni, care a prezentat evenimentul și
formatul, și Alin Sîntimbrean de la DicționarCulinar.ro, șef peste brânzeturi.
Dacă până acum
formatul evenimentului presupunea asocierea unor tipuri diferite de vinuri și
brânzeturi, de data aceasta Alin s-a jucat cum i-a venit cu Emmentaler-ul de la
Delaco – ni l-a servit la diferite temperaturi (rece sau la cuptor), l-a condimentat
cu diferite săruri și l-a transformat dintr-o brânză oarecum neutră într-o actriță
la Oscaruri (cu multe ținute).
Somelierul Bogdan
Dumitrescu de la Crama La Salina ne-a povestit vinurile, dar și câteva lucruri
despre cramă și posibilitățile de turism în zonă. Am fost uimită să aflu că La
Salina este singura cramă din județul Cluj, iar viile se află situate pe Dealurile
Durgău de vis-a-vis de Salina Turda. Nu prea te-ai aștepta să crească viță
într-o zonă cunoscută pentru sare, nu? Și totuși, nu doar că se face vin - și
încă unul excelent -, dar se face și enoturism într-un complex ce cuprinde o pensiune
de 5 margarete, un restaurant și un centru de echitație. Cu o investiție de 3
milioane de euro, 2 antreprenori români au readus la viață tradiția vinului în
inima Transilvaniei. Totul gravitează, însă, în jurul vinurilor din soiuri de
climă rece și a iubirii pentru spiritul locului. Din acest motiv, cel mai
cunoscut brand de vinuri al Cramei La Salina – cel de care ne-am bucurat și noi
la degustare – poartă numele de ISSA, după vechiul nume roman al orașului Turda
– Potaissa.
Sursa foto: Daniel Botea |
Ce am degustat la
Brânzeturi cum se cuVin #28
1. Issa Rhin Riesling cu pâine cu maia și ulei de măsline
Riesling-ul de Rhin (Riesling-ul german) este produs și
consumat mai puțin în România. Deși n-as fi crezut acum 2 ani, când am început
să particip la degustări, am reușit să-l deosebesc instant de alte soiuri de
vin alb (mai ales de Sauvignon Blanc / Chardonnay). Mi s-a părut mult mai revigorant,
probabil din cauza acidității mari, care, de altfel, s-a potrivit de minune cu
gustul mai dens al pâinii cu maia.
Sursa foto: Daniel Botea |
2. Issa Rosé (Pinot Noir) cu Emmentaler Delaco rece
Rose-ul din Pinot Noir a fost și el o surpriză plăcută.
Blând, catifelat, s-a luptat un pic cu Emmentaler-ul servit rece. Aparent,
această asociere a avut un rol educativ: acela de a ne da seama felul în care
influențeaza temperatura brânzei asocierea acesteia cu vinul (sau felul în care
se descompune brânza în contact cu vinul).
Sursa foto: Daniel Botea |
3. Issa Sauvignon Blanc cu Emmentaler Delaco și sare de
Himalaya
Soc! Soc, nu șoc! Și citrice, pe ici, pe colo! Nasul meu
nepriceput a reușit să prindă din zbor aromele extrem de sprintene și jucăușe ale
Sauvignon-ului de La Salina, iar papilele gustative s-au lăsat mângâiate de
armonia gustului. Sarea de Himalaya a echilibrat și ea gustul dulceag și ușor
fructat al Emmentaler-ului, un mai vechi preferat al meu din lumea
brânzeturilor. Când ai găsit perfecțiunea, ce rost are să continui să o mai
cauți! Asocierea #3 a fost preferata mea, Sauvingnon-ul umplând de gust până și
găurile din Emmentaler! Dacă ar trebui să sintetizez prin câte un singur cuvânt
senzațiile create de vin / brânză / asociere, aș opta pentru SPRINTEN / CALD /
ECHILIBRAT.
Sursa foto: Daniel Botea |
4. Issa Chardonnay cu Emmentaler Delaco și sare de Himalaya
Un boom de aciditate și culoare, Chardonnay-ul a fost ca un
fresh de portocale: numai bun de băut vara la terasă! Mie mi s-a părut că a
devastat (ăăă, devansat) puțin Emmentaler-ul ca intensitate, acoperindu-l.
5. Issa Chardonnay baricat cu Emmentaler Delaco și sare
afumată
Probabil cel mai spectaculos vin al serii, Chardonnay
Barrique în ediție limitată are o poveste la fel de fascinantă: a stat în
contact cu 4 tipuri de baric (lemn de stejar din Transilvania), de la care a
căpătat arome de piersici și smochine confiate și nas de fructe supracoapte.
Deși îi pot aprecia unicitatea, mie mi s-a părut un vin ușor apăsător. Nici
combinația dintre vinul baricat, ce dă spre demisec, brânza dulceagă și sarea
afumată nu mi-a scuturat sentimentul acela de greutate și prea mult.
Sursa foto: Daniel Botea |
6. Issa Pinot Noir cu Emmentaler pe pâine la cuptor
Am încheiat seara în stil de mari campioni, cu un Pinot Noir
plin de calități: mineralitate, aciditate mare, gust catifelat și postgust cu
senzație de demisec. Asocierea cu un Emmentaler pe pâine la cuptor (și ceva
ciuperci uscate pentru un plus de aromă) s-a dovedit a fi cea mai voluptuoasă a
serii!
Sursa foto: Daniel Botea |
Ce am învățat la Brânzeturi cum se cuVin #28
Dacă ai în față un somelier, profită de experiența lui! Unii
dintre noi ne-am bucurat să-i putem cere sfatul somelierului Bogdan Dumitrescu
în privința preparatelor care se potrivesc cu vinurile de la Crama La Salina,
în timp ce alții ne-am satisfăcut curiozitățile. De exemplu, deși am văzut de
mai multe ori somelieri în uniforma de serviciu, nu am întrebat niciodată care
este însemnătatea pieselor decorative sau a accesoriilor care o completează.
Astfel, pe lângă jacheta cu cămașă albă, șorț și papion, somelierii mai poartă
un colier la capătul căruia atârnă un fel de cupă suflată cu argint. Acest
însemn al breslei, numit "tasse de vin", era folosit în vechime de călugări pentru
degustarea vinului. Fiind din argint, cupa își schimba culoarea dacă vinul era
otrăvit. Mai mult, forma, adânciturile și striațiile cupei aveau însemnătatea
lor (unele era folosite pentru degustarea vinului alb, altele pentru cea a
vinului roșu).
Sursa foto: Daniel Botea |
O seară extrem de plăcută și educativă nu se putea încheia
decât cu o replică pe măsură. Cuvântul de încheiere îi aparține tot somelierului
Bogdan Dumitrescu, care ne-a spus: "Dacă ampicilina a vindecat lumea, vinurile
Issa au făcut-o fericită"! Domnule Dumitrescu, nu știu despre lumea întreagă,
dar eu vă confirm!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu