Atunci când
colegul Daniel Botea m-a invitat la o ediție altfel a "Brânzeturi cum se cuVin",
am fost intrigată. Evenimentul are deja o tradiție, un format și un nucleu de
participanți – ce putea fi special acum? Aproape totul! Urma să ne reunim
într-un cadru diferit și să ne bucurăm alături de colegi din străinătate de brânzeturi
produse în altă țară și un vin la prima degustare (pentru mine). Aparent, ineditul e un
ingredient din rețeta succesului, pentru că am avut parte de o degustare de
excepție, pe care nu cred să o uit curând!
Gazda degustării ne-a fost Magda Filary, lectorul de limbă
polonă la Universitatea din Craiova, care ne-a primit cu brațele deschise la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză din Craiova. Inaugurat acum 5 ani, Centrul e
locul perfect pentru cei care vor să afle mai multe despre cultura poloneză sau
să învețe limba polonă, dar și să participe la evenimente culturale. (Spre
rușinea mea, recunosc că am fost la Centru o singură dată, în 2014, la o
lansare de carte).
De altfel, nici nu se putea alege un loc mai potrivit,
ținând cont că la eveniment au fost invitați și soldați de la Contingentul Militar Polonez
afiliați Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab" din cadrul
Brigăzii Multinaționale Sud-Est. Jumătatea poloneză a degustării s-a ocupat de
procurarea brânzeturilor, în timp ce partea românească a pus la bătaie excelentele
vinuri de Sâmburești.
Ca de
obicei, organizatori și speakeri au fost colegii Daniel Botea din partea
Asociației Bloggerilor Olteni (care a prezentat evenimentul și formatul), Alin
Sîntimbrean de la DicționarCulinar.ro (șef peste brânzeturi; s-a ocupat de
asocieri) și somelierul Narcis Neagoe (stăpânul vinurilor). Magda a asigurat traducerea,
astfel încât barierele de limbă s-au dezlegat lesne, mai ales după ce am
degustat 1-2-3-4-5 feluri de vin.
Revenind la
vedetele evenimentului – vinurile și brânzeturile –, las mai jos cele 5
asocieri care ne-au încântat încă o dată papilele gustative:
1.
Sauvignon Blanc + Camembert
2. Chardonnay +
Tilsit (Tylzycki)
3. Roze + Edam (Edamski)
4. Merlot +
Podlaski
5. Cabernet Sauvignon + Oscypek
Dintre toate, ultimul pairing a fost cel mai pe gustul meu: vinul
și brânza au fost superlativele zilei atât individual, cât și în asociere.
Cabernet-ul este unul dintre cele mai recognoscibile și populare vinuri, iar
cel de Domeniile Sâmburești mi s-a părut bogat în arome, complex și echilibrat în
același timp. M-aș hazarda să spun că e în top 3 personal Cabernet Sauvignon-uri
degustate de mine. Lângă un vin bun s-a potrivit de minune brânza Oscypek (sau
Oszczypek). Ceea ce papilele mele mi-au transmis că este un delicios cașcaval
afumat este, de fapt, o brânză afumată din lapte de oaie sărat, făcută exclusiv
în regiunea munților Tatra din Polonia. Înainte de afumare, brânza e presată
într-o formă de lemn cu elemente decorative. Astfel, Oscypek-ul a fost o încântare pentru gură,
ochi și suflet! Vinul și brânza s-au acompaniat excelent, fiind printre
cele mai populare asocieri ale evenimentului.
Dacă vă întrebați cum plecăm de la astfel de evenimente, la
care am degustat 5 vinuri, secretul stă în ... apă! Este recomandat ca între
diversele vinuri degustate să bei puțină apă – astfel clătești gura și limba și
poți simți mai bine calitățile vinurilor și brânzeturilor. De data aceasta, apa
plata de la Aqua Carpatica a fost sursa noastră de hidratare!
Cu speranța că v-am trezit curiozitatea cu privire la
brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!
Cum bre, vedetele serii? Ca degustarea a fost la pranz :) Sau nu ne spui tot, faci teasing pentru urmatorul articol? Spor!
RăspundețiȘtergereCred ca am scris de 7 ori in articol "serii / seara" pana sa-mi aduc aminte ca a fost pe zi si sa modific. Acolo mi-a scapat. :D
Ștergere