26 ianuarie 2019

Festin cu branza si vin: branzeturi poloneze si vinuri Domeniile Samburesti


Atunci când colegul Daniel Botea m-a invitat la o ediție altfel a "Brânzeturi cum se cuVin", am fost intrigată. Evenimentul are deja o tradiție, un format și un nucleu de participanți – ce putea fi special acum? Aproape totul! Urma să ne reunim într-un cadru diferit și să ne bucurăm alături de colegi din străinătate de brânzeturi produse în altă țară și un vin la prima degustare (pentru mine). Aparent, ineditul e un ingredient din rețeta succesului, pentru că am avut parte de o degustare de excepție, pe care nu cred să o uit curând!

Gazda degustării ne-a fost Magda Filary, lectorul de limbă polonă la Universitatea din Craiova, care ne-a primit cu brațele deschise la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză din Craiova. Inaugurat acum 5 ani, Centrul e locul perfect pentru cei care vor să afle mai multe despre cultura poloneză sau să învețe limba polonă, dar și să participe la evenimente culturale. (Spre rușinea mea, recunosc că am fost la Centru o singură dată, în 2014, la o lansare de carte).

De altfel, nici nu se putea alege un loc mai potrivit, ținând cont că la eveniment au fost invitați și soldați de la Contingentul Militar Polonez afiliați Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab" din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est. Jumătatea poloneză a degustării s-a ocupat de procurarea brânzeturilor, în timp ce partea românească a pus la bătaie excelentele vinuri de Sâmburești.

Ca de obicei, organizatori și speakeri au fost colegii Daniel Botea din partea Asociației Bloggerilor Olteni (care a prezentat evenimentul și formatul), Alin Sîntimbrean de la DicționarCulinar.ro (șef peste brânzeturi; s-a ocupat de asocieri) și somelierul Narcis Neagoe (stăpânul vinurilor). Magda a asigurat traducerea, astfel încât barierele de limbă s-au dezlegat lesne, mai ales după ce am degustat 1-2-3-4-5 feluri de vin.

Revenind la vedetele evenimentului – vinurile și brânzeturile –, las mai jos cele 5 asocieri care ne-au încântat încă o dată papilele gustative:
1. Sauvignon Blanc + Camembert
2. Chardonnay + Tilsit (Tylzycki)
3. Roze + Edam (Edamski)
4. Merlot + Podlaski
5. Cabernet Sauvignon + Oscypek



Dintre toate, ultimul pairing a fost cel mai pe gustul meu: vinul și brânza au fost superlativele zilei atât individual, cât și în asociere. Cabernet-ul este unul dintre cele mai recognoscibile și populare vinuri, iar cel de Domeniile Sâmburești mi s-a părut bogat în arome, complex și echilibrat în același timp. M-aș hazarda să spun că e în top 3 personal Cabernet Sauvignon-uri degustate de mine. Lângă un vin bun s-a potrivit de minune brânza Oscypek (sau Oszczypek). Ceea ce papilele mele mi-au transmis că este un delicios cașcaval afumat este, de fapt, o brânză afumată din lapte de oaie sărat, făcută exclusiv în regiunea munților Tatra din Polonia. Înainte de afumare, brânza e presată într-o formă de lemn cu elemente decorative. Astfel, Oscypek-ul a fost o încântare pentru gură, ochi și suflet! Vinul și brânza s-au acompaniat excelent, fiind printre cele mai populare asocieri ale evenimentului.

Dacă vă întrebați cum plecăm de la astfel de evenimente, la care am degustat 5 vinuri, secretul stă în ... apă! Este recomandat ca între diversele vinuri degustate să bei puțină apă – astfel clătești gura și limba și poți simți mai bine calitățile vinurilor și brânzeturilor. De data aceasta, apa plata de la Aqua Carpatica a fost sursa noastră de hidratare!

Cu speranța că v-am trezit curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!



2 comentarii:

  1. Cum bre, vedetele serii? Ca degustarea a fost la pranz :) Sau nu ne spui tot, faci teasing pentru urmatorul articol? Spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca am scris de 7 ori in articol "serii / seara" pana sa-mi aduc aminte ca a fost pe zi si sa modific. Acolo mi-a scapat. :D

      Ștergere