12 decembrie 2018

Festin cu branza si vin: Delaco si Casa de vinuri Cotnari


Toată lumea știe că decembrie e luna cadourilor, motiv pentru care am început-o cu un dar gustativ de excepție: o degustare de vinuri și brânză. Evenimentul "Brânzeturi cum se cuVin", organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro, ajuns la ediția cu numărul 27, a adus împreună brânzeturi delicioase de la Delaco și vinuri savuroase tocmai de la Casa de Vinuri Cotnari. Te invit să le explorăm împreună în continuare!


Ce s-a întâmplat la Brânzeturi cum se cuVin #27

Ediția #27 a evenimentului (și #8 la care particip eu) a fost organizată la restaurantul Il Forno, într-un spațiu cald și primitor. Gazdele degustării au fost, ca de fiecare dată, colegul Daniel Botea din partea Asociației Bloggerilor Olteni, care a prezentat evenimentul, și Alin Sîntimbrean de la DicționarCulinar.ro, șef peste brânzeturi. Vinurile au fost povestite cu har de Narcis și Lenuța Neagoe, experții noștri în vinuri.

Ce am degustat la Brânzeturi cum se cuVin #27

1. Colocviu la Moscova - Grasă de Cotnari - alb sec & Havarti Delaco D’Excepție cu felii de pere
2. Colocviu la Paris - Busuioacă de Bohotin - rose sec & Bavaria Blu
3. Domenii Tămâioasă Românească - demisec & Maasdam Delaco D’Excepție
4. Domenii Fetească Neagră - roșu sec & British Cheddar Delaco D’Excepție + nuci
5. Domenii Busuioacă de Bohotin - rose demidulce & Gouda Delaco D’Excepție
6. Domenii Desert Grasă de Cotnari & Danish Blue Extra Creamy Castello


Asocierea mea preferată - Colocviu la Paris - Busuioacă de Bohotin rose sec & Bavaria Blu - a avut în prim-plan un vin de obicei vinificat în dulce: celebra Busuioacă de Bohotin. Varianta vinificată în sec, mai corpolentă și cu aciditate mare, a descompus grăsimea delicioasei Bavaria Blu, supranumită și "Roquefort-ul munților bavarezi". Combinarea mucegaiului albastru de calitate înaltă cu brânză cremoasă din lapte proaspăt mi-a încântat papilele gustative. Dacă ar fi să caracterizez vinul, brânza și asocierea în doar trei cuvinte, acestea ar fi Prospețime / Deliciu / Surpriză.

Ce am învățat la Brânzeturi cum se cuVin #27

Narcis ne-a povestit că vinul de Cotnari era considerat printre cele mai bune din Europa. Dimitrie Cantemir scria în "Descriptio Moldaviae":  Iar eu fără de aceea îndrăsnesc al socoti a fi cel mai bun decât toate celelalte vinuri ale Europei, încă și însuși decât cel de Tocaia; că ţiindu-l cineva trei ani în pivniţă adâncă și boltită, după cum este obiceiul la noi în ţară, apoi întru al patrulea an, dobândește acel fel de putere, încât arde ca rachiul, și cel mai mare beţiv, abia este vrednic să bea trei pahare să nu se îmbete; încă nu aduce durere de cap și floarea lui este osebită de ale altor vinuri, căci este verde și de ce se învechește, se și mai înverzește.  (sursă: imperialtransilvania.com)

Ce trebuie reținut: spre deosebire de majoritatea cramelor din România, Casa de vinuri Cotnari produce doar soiuri românești!

Părerea mea: Un pahar de vin e pe atât de bun pe cât sunt de mișto oamenii cu care îl bei. Sau, cum ar zice mai elevat un anonim de pe internet, "Water separates the people of the world, wine unites them." Noroc!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu