Toată lumea știe
că decembrie e luna cadourilor, motiv pentru care am început-o cu un dar
gustativ de excepție: o degustare de vinuri și brânză. Evenimentul "Brânzeturi
cum se cuVin", organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro,
ajuns la ediția cu numărul 27, a adus împreună brânzeturi delicioase de la
Delaco și vinuri savuroase tocmai de la Casa de Vinuri Cotnari. Te invit să le
explorăm împreună în continuare!
Ce s-a întâmplat la Brânzeturi cum se cuVin #27
Ediția #27 a evenimentului (și #8 la care particip eu) a
fost organizată la restaurantul Il Forno, într-un spațiu cald și primitor.
Gazdele degustării au fost, ca de fiecare dată, colegul Daniel Botea din partea
Asociației Bloggerilor Olteni, care a prezentat evenimentul, și Alin
Sîntimbrean de la DicționarCulinar.ro, șef peste brânzeturi. Vinurile au fost
povestite cu har de Narcis și Lenuța Neagoe, experții noștri în vinuri.
Ce am degustat la
Brânzeturi cum se cuVin #27
1. Colocviu
la Moscova - Grasă de Cotnari - alb sec & Havarti Delaco D’Excepție cu
felii de pere
2. Colocviu la Paris - Busuioacă de Bohotin - rose sec &
Bavaria Blu
3. Domenii Tămâioasă Românească - demisec & Maasdam
Delaco D’Excepție
4. Domenii Fetească Neagră - roșu sec & British Cheddar
Delaco D’Excepție + nuci
5. Domenii Busuioacă de Bohotin - rose demidulce & Gouda
Delaco D’Excepție
6. Domenii Desert Grasă de Cotnari & Danish Blue Extra
Creamy Castello
Asocierea mea preferată - Colocviu la Paris - Busuioacă de Bohotin rose sec & Bavaria Blu - a avut în prim-plan un vin de obicei
vinificat în dulce: celebra Busuioacă de Bohotin. Varianta vinificată în sec,
mai corpolentă și cu aciditate mare, a descompus grăsimea delicioasei Bavaria
Blu, supranumită și "Roquefort-ul munților bavarezi". Combinarea
mucegaiului albastru de calitate înaltă cu brânză cremoasă din lapte proaspăt mi-a
încântat papilele gustative. Dacă ar fi să caracterizez vinul, brânza și
asocierea în doar trei cuvinte, acestea ar fi Prospețime / Deliciu / Surpriză.
Ce am învățat la Brânzeturi cum se cuVin #27
Narcis ne-a povestit că vinul de Cotnari era considerat
printre cele mai bune din Europa. Dimitrie
Cantemir scria în "Descriptio Moldaviae":
„Iar eu fără de aceea îndrăsnesc al socoti a fi cel mai bun decât toate
celelalte vinuri ale Europei, încă și însuși decât cel de Tocaia; că ţiindu-l
cineva trei ani în pivniţă adâncă și boltită, după cum este obiceiul la noi în
ţară, apoi întru al patrulea an, dobândește acel fel de putere, încât arde ca
rachiul, și cel mai mare beţiv, abia este vrednic să bea trei pahare să nu se
îmbete; încă nu aduce durere de cap și floarea lui este osebită de ale altor
vinuri, căci este verde și de ce se învechește, se și mai înverzește.” (sursă: imperialtransilvania.com)
Ce trebuie reținut:
spre deosebire de majoritatea cramelor din România, Casa de vinuri
Cotnari produce doar soiuri românești!
Părerea mea: Un pahar de vin e
pe atât de bun pe cât sunt de mișto oamenii cu care îl bei. Sau, cum ar zice
mai elevat un anonim de pe internet, "Water separates the people of the
world, wine unites them." Noroc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu