02 martie 2019

Alegerile europarlamentare 2019 – Informatii de baza despre Uniunea Europeana


Pe 26 mai au loc în România alegerile europene sau, mai popular, europarlamentare. Deși poate nu ne dăm seama, apartenența la UE ne îmbunătățește viața în fiecare zi. De-a lungul timpului, ne-a influențat condițiile de la locul de muncă, asistența medicală, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile în calitate de consumatori și drepturile sociale. Pentru a continua să ne bucurăm de aceste beneficii, e imperios necesar să votăm responsabil și în cunoștință de cauză pe 26 mai.

Dar înainte să punem eterna întrebare caragialească "eu cu cine votez?", vă propun să încercăm să înțelegem mai bine ce înseamnă Uniunea Europeană (UE), pentru ce votăm și care este miza. Urmează o serie pe articole pe blog despre alegerile europarlamentare 2019; astăzi începem cu începutul: ce e Uniunea Europeană, care sunt principalele instituții europene și care este rolul lor.

Ce este Uniunea Europeană?

Uniunea Europeană este o alianță politică și economică între 28 de state europene, creată pentru a încuraja cooperarea economică. UE numără 508 milioane de locuitori (situându-se pe locul 3 în clasamentul mondial al populației, după China și India) și are o suprafață de peste 4 milioane de km².

Dintre cele 28 de state membre, 19 țări au adoptat ca monedă oficială Euro (€), formând așa-numita zonă euro.

Aproape toate statele membre ale UE, precum și câteva țări terțe asociate, aparțin spațiului Schengen, o zonă fără frontiere interne, în care oamenii pot călători liber, în interes personal sau profesional, fără a fi supuși unor controale la frontieră.
Suprafața și populația Uniunii Europene pe țări. Sursa: Eurostat

Care au fost urmările înființării Uniunii Europene?

- o perioadă îndelungată de pace, stabilitate și prosperitate
- standarde de trai crescute pentru locuitorii statelor membre
- o piață unică ce permite libera circulație a bunurilor, serviciilor, capitalurilor și persoanelor
- crearea monedei unice euro în vederea înlesnirii comerțului
- o politică externă și de securitate comună
- eliminarea controalelor vamale, ce a condus la facilitarea călătoriilor și a migrației forței de muncă în interiorul granițelor UE
- respectarea statului de drept, a drepturilor fundamentale ale omului, a demnității umane, a libertății, a democrației și a egalității.

Care sunt principalele instituții europene?

Comisia Europeană – este organul executiv ale UE, care răspunde de propunerea și aplicarea actelor legislative europene, monitorizarea respectării tratatelor și gestionarea zilnică a activităților UE.

Consiliul European – stabilește prioritățile generale ale UE. Consiliul European, condus de un prețedinte, reunește lideri naționali și europeni (șefii de stat sau de guvern din statele membre și președintele Comisiei Europene).

Consiliul Uniunii Europene – reprezintă guvernele statelor membre. Președinția Consiliului UE este exercitată de statele membre prin rotație. ​De la 1 ianuarie 2019 până pe 30 iunie 2019, România asigură Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Parlamentul European – adunare parlamentară multinațională, aleasă în mod direct, prin vot, de către cetățenii statelor membre. PE împarte cu Consiliul Uniunii Europene puterea bugetară și legisativă și joacă un rol-cheie în alegerea președintelui Comisiei Europene. Până în 2019, PE a avut 751 membri din cele 28 state membre.

Curtea de Justiție – instanța supremă în materie de drept european, ce asigură aplicarea uniformă a legislației UE în toate statele membre.

Curtea de Conturi – controlează finanțele UE (contribuie la îmbunătățirea gestiunii financiare a UE și apără interesele financiare ale cerățenilor Uniunii).

Banca Centrală Europeană – este banca centrală a monedei unice europene euro, ce menține puterea de cumpărare a monedei și stabilitatea prețurilor în zona euro.

Nu știu dacă să dăm vina pe lipsa de imaginație, dar prea multe instituții europene poartă nume similare, ceea ce conduce la confuzii între ele și între rolurile și atribuțiile lor. Este important să fie subliniat faptul că instituția Consiliului Uniunii Europene (la președinția căruia se află România în prima jumătate a acestui an) este diferită de cea a Consiliului European (care reunește la Bruxelles șefii de stat și de guvern), precum și de cea a Consiliului Europei (instituție care are sediul la Strasbourg și care nu face parte din structura instituțională a Uniunii Europene!).

Ce face Uniunea Europeană pentru noi?

Majoritatea beneficiilor le-am notat mai sus, la rubrica privind urmările înființării UE. Unele dintre ele sunt mai palpabile, altele pot părea mai abstracte sau, poate, le apreciem noi mai puțin. De altfel, cine n-a trăit niciodată ororile războiului nu poate aprecia la fel de tare pacea. Și totuși, grație înființării UE s-a asigurat cea mai longevivă perioadă fără război din istoria Europei Centrale și de Vest. Uniunea Europeană e considerată cel mai reușit proiect de pace din istoria omenirii!


Alte lucruri pe care putem să le facem fără bătăi de cap, grației apartenenței României la Uniunea Europeană:
- să călătorim, să locuim sau să lucrăm în orice țară din UE
- să transferăm bani
- să vindem produse și să prestăm servicii fără restricții
- să mâncăm alimente protejate prin cele mai ridicate standarde de calitate din lume
- să ne recuperăm banii dacă returnăm într-un termen stabilit produse cumpărate
- să ne recuperăm banii dacă trenul sau avionul cu care urmează să călătorim întârzie sau este anulat
- să ne folosim telefonul și serviciile online oriunde în UE, fără costuri suplimentare
- să ne formăm și îmbunătățim competențele prin programe tip Erasmus+
- să ne dezvoltăm afacerile prin intermediul finanțărilor cu fonduri europene
- să nu fim discriminați pe motiv de cetățenie, gen, limbă, cultură, profesie, stare de sănătate sau orientare sexuală.

Accesând site-ul what-europe-does-for-me.eu, poți vedea exemple de inițiative și de proiecte sprijinite de Uniunea europeană în zona ta. De exemplu, în Craiova și județul Dolj, câteva proiecte importante, de anvergură, realizate cu bani europeni, sunt:
- construcția podului Calafat-Vidin și îmbunătățirea drumului național DN56 Craiova-Calafat
- instalarea unor echipamente antipoluante la centrala electrică Craiova II, ce asigură un aer mai curat
- construirea pasajului subteran din intersecția de la Universitate și a pasajului suprateran peste intersecția de la km 0 al Craiovei
- restaurarea clădirilor de patrimoniu în care își desfășoară activitatea Muzeul de Artă Craiova (Palatul Jean Mihail) și Muzeul Olteniei (Casa Băniei, Palatul Ramuri și Fosta Școală Centrală de Fete)
- amenajarea spațiilor publice din centrul istoric al orașului Craiova
- reabilitarea bulevardului Decebal-Dacia din Craiova

Dacă vreți să aflați mai multe despre UE, aflați toate informațiile pe site-ul oficial al Uniunii Europene: europa.eu/european-union

Următorul articol din seria Alegerilor europarlamentare 2019 va fi despre Parlamentul European (roluri, competențe, structură). Până data viitoare, rămâneți informați!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu