22 martie 2019

Festin cu branza si vin: Delaco si Regno Recas


Băutori sau nebăutori de vin, toți am învățat la geografie despre principalele regiuni viticole și podgorii din România. Ieri a venit rândul Banatului să fie reprezentat cu grație la o nouă ediție a deja tradiționalului eveniment Brânzeturi cum se cuVin. Ce vrăji au mai făcut bloggerii olteni (de Ziua Olteniei) și despre ce a fost vorba, descoperiți în rândurile de mai jos!
Sursă foto: Daniel Botea

Ce s-a întâmplat la Brânzeturi cum se cuVin #29

Ediția #29 a evenimentului a fost organizată la restaurantul cu specific mexican Fajitas Tex Mex, situat în Centrul Vechi al Craiovei. Înconjurați de mariachi pictați pe pereți, cu muzică specifică în difuzoare, mergea de minune o tequila, dar nu se cădea să ne amorțim papilele gustative înainte să degustăm bunătățile pe care ni le pregătiseră gazdele.

Ca de fiecare dată, amfitrion a fost colegul Daniel Botea din partea Asociației Bloggerilor Olteni, care a prezentat evenimentul, formatul și brânzeturile de la Delaco (în lipsa lui Alin Sîntimbrean de la DicționarCulinar.ro). Vinurile din gama Regno Recaș, pe care le-am degustat, au fost prezentate de Nicolas Badircea de la Cramele Recaș, iar Lenuța Neagoe le-a explicat cu eleganță și dedicare pedagogică.

Nicolas ne-a povestit câte ceva despre Cramele Recaș, cele mai cunoscute din Banat (și se știe că „Banatu-i fruncea”), dar și despre gamele de vinuri pe care le produc (Schwaben Wein, Castel Huniade, Domeniile Recaș, Regno Recaș, Sole, Selene, Solo Quinta, Cuvee Uberland, Conacul Ambrozy și Muse). Obiectele degustării noastre de vin au fost vinurile din gama Regno Recaș, vinuri tinere, nebaricate, de vară, destinate exclusiv domeniului HORECA.
Sursă foto: Daniel Botea
Ce am degustat la Brânzeturi cum se cuVin #29

1. Regno Recaș Sauvignon Blanc + Brie

Sauvignon Blanc-ul de la Regno Recaș a fost dragostea mea la ... primul nas. M-a cucerit aroma foarte plăcută, fructată, dar nici gustul nu s-a lăsat mai prejos. Aciditatea bună a vinului a descompus grăsimea brânzei Brie cu care a fost asociat, dând naștere unui mix gustativ extrem de plăcut! Unde mai adaugi și gustul pământos, de ciuperci, al brânzei Brie – n-are rost să mai spun că a fost combinația mea preferată a serii!

Dacă ar fi să folosesc câte un singur cuvânt pentru a descrie vinul, brânza și asocierea, alegerile mele ar fi: PARFUMAT / CREMOASĂ / ÎNCÂNTĂTOARE:
Sursă foto: Daniel Botea

2. Regno Recaș Rosé (Merlot) + Maasdam Delaco D'Exceptie

Merită menționat Rosé-ul de la Regno Recaș pentru că mi s-a părut companionul ideal la o ieșire cu fetele, vara, la terasă. Demisec, cu o aromă de trandafiri roz, a fost excelent descris de Lenuța, care l-a numit “vinul de-o cafea”. A fost asociat cu Maasdam, o brânză olandeză de inspirație elvețiană, despre care eu zic că e o variantă a emmentaler-ului mai suplă și mai elastică.

3. Regno Negru de Dragasani + Gouda Delaco D'Exceptie și piper mozaic

Negru de Drăgășani is the new black! O noutate pentru mine, vinul provine dintr-un soi românesc tânăr, omologat în 1993, creat din Negru Vârtos și Saperavi (un soi vechi georgian). Acest tip de vin se potrivește foarte bine cu brânzeturi semitari, așa că Gouda olandeză, presărată cu puțin piper mozaic, i-a venit destul de bine în întâmpinare.

Ce am învățat la Brânzeturi cum se cuVin #29

Nicio degustare fără să învățăm ceva nou! De data asta, Nicolas ne-a povestit că vinurile de la Cramele Recaș sunt realizate de o echipă de 3 oenologi, din Australia, Spania și România. Probabil prezența oenologului australian a făcut ca unele din vinurile Recaș să fie vinuri “de lume nouă” (vinuri produse în afara ariei tradiționale – Europa și Orientul Mijlociu – considerate vinuri “din lume veche”, în țări precum Argentina, Australia, Canada, Chile, Noua Zeelandă, Africa de Sud sau SUA), care sunt deseori descrise ca având un volum de alcool mai mare, aciditatea mai scăzută și o aromă mai fructată.

Mai trebuie să adaug superbele etichete ale vinurilor din gama Regno Recaș, reinterpretate după operele renascentistului Arcimboldo, dar și dopurile aparte, cu filet, care asigură păstrarea nealterată și prospețimea vinurilor.
Lucrările lui Giuseppe Arcimboldo la Muzeul Luvru din Paris

Cu speranța că v-am trezit curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu