Băutori sau
nebăutori de vin, toți am învățat la geografie despre principalele regiuni
viticole și podgorii din România. Ieri a venit rândul Banatului să fie
reprezentat cu grație la o nouă ediție a deja tradiționalului eveniment
Brânzeturi cum se cuVin. Ce vrăji au mai făcut bloggerii olteni (de Ziua
Olteniei) și despre ce a fost vorba, descoperiți în rândurile de mai jos!
Sursă foto: Daniel Botea |
Ce s-a întâmplat
la Brânzeturi cum se cuVin #29
Ediția #29 a
evenimentului a fost organizată la restaurantul cu specific mexican Fajitas Tex Mex, situat în Centrul Vechi al Craiovei. Înconjurați de mariachi pictați pe
pereți, cu muzică specifică în difuzoare, mergea de minune o tequila, dar nu se
cădea să ne amorțim papilele gustative înainte să degustăm bunătățile pe care
ni le pregătiseră gazdele.
Ca de fiecare
dată, amfitrion a fost colegul Daniel Botea din partea Asociației Bloggerilor
Olteni, care a prezentat evenimentul, formatul și brânzeturile de la Delaco (în
lipsa lui Alin Sîntimbrean de la DicționarCulinar.ro). Vinurile din gama Regno Recaș,
pe care le-am degustat, au fost prezentate de Nicolas Badircea de la Cramele
Recaș, iar Lenuța Neagoe le-a explicat cu eleganță și dedicare pedagogică.
Nicolas ne-a
povestit câte ceva despre Cramele Recaș, cele mai cunoscute din Banat (și se
știe că „Banatu-i fruncea”), dar și despre gamele de vinuri pe care le produc
(Schwaben Wein, Castel Huniade, Domeniile Recaș, Regno Recaș, Sole, Selene,
Solo Quinta, Cuvee Uberland, Conacul Ambrozy și Muse). Obiectele degustării noastre de
vin au fost vinurile din gama Regno Recaș, vinuri tinere, nebaricate, de vară,
destinate exclusiv domeniului HORECA.
Sursă foto: Daniel Botea |
Ce am
degustat la Brânzeturi cum se cuVin #29
1. Regno Recaș
Sauvignon Blanc + Brie
Sauvignon
Blanc-ul de la Regno Recaș a fost dragostea mea la ... primul nas. M-a cucerit aroma
foarte plăcută, fructată, dar nici gustul nu s-a lăsat mai prejos. Aciditatea
bună a vinului a descompus grăsimea brânzei Brie cu care a fost asociat, dând
naștere unui mix gustativ extrem de plăcut! Unde mai adaugi și gustul pământos,
de ciuperci, al brânzei Brie – n-are rost să mai spun că a fost combinația mea
preferată a serii!
Dacă ar fi să folosesc câte un singur cuvânt pentru a descrie vinul, brânza și asocierea, alegerile mele ar fi: PARFUMAT / CREMOASĂ / ÎNCÂNTĂTOARE:
Dacă ar fi să folosesc câte un singur cuvânt pentru a descrie vinul, brânza și asocierea, alegerile mele ar fi: PARFUMAT / CREMOASĂ / ÎNCÂNTĂTOARE:
Sursă foto: Daniel Botea |
2. Regno Recaș
Rosé (Merlot) + Maasdam Delaco D'Exceptie
Merită
menționat Rosé-ul de la Regno Recaș pentru că mi s-a părut companionul ideal la
o ieșire cu fetele, vara, la terasă. Demisec, cu o aromă de trandafiri roz, a
fost excelent descris de Lenuța, care l-a numit “vinul de-o cafea”. A fost asociat cu Maasdam, o brânză olandeză
de inspirație elvețiană, despre care eu zic că e o variantă a emmentaler-ului
mai suplă și mai elastică.
3. Regno
Negru de Dragasani + Gouda Delaco D'Exceptie și piper mozaic
Negru de
Drăgășani is the new black! O noutate pentru mine, vinul provine dintr-un soi
românesc tânăr, omologat în 1993, creat din Negru Vârtos și Saperavi (un soi
vechi georgian). Acest tip de vin se potrivește foarte bine cu brânzeturi
semitari, așa că Gouda olandeză, presărată cu puțin piper mozaic, i-a venit
destul de bine în întâmpinare.
Ce am
învățat la Brânzeturi cum se cuVin #29
Nicio
degustare fără să învățăm ceva nou! De data asta, Nicolas ne-a povestit că
vinurile de la Cramele Recaș sunt realizate de o echipă de 3 oenologi, din
Australia, Spania și România. Probabil prezența oenologului australian a făcut
ca unele din vinurile Recaș să fie vinuri “de lume nouă” (vinuri produse în afara ariei tradiționale –
Europa și Orientul Mijlociu – considerate vinuri “din lume veche”, în țări precum Argentina, Australia, Canada,
Chile, Noua Zeelandă, Africa de Sud sau SUA), care sunt deseori descrise ca
având un volum de alcool mai mare, aciditatea mai scăzută și o aromă mai
fructată.
Mai trebuie
să adaug superbele etichete ale vinurilor din gama Regno Recaș, reinterpretate
după operele renascentistului Arcimboldo, dar și dopurile aparte, cu filet,
care asigură păstrarea nealterată și prospețimea vinurilor.
Lucrările lui Giuseppe Arcimboldo la Muzeul Luvru din Paris |
Cu speranța
că v-am trezit curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care
le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu