"De când mama m-a făcut, / Ceva vinuri am băut"..., dar nu
multe ca cele cu care ne-am delectat la cea mai recentă ediție a evenimentului
de tradiție al bloggerilor olteni, Brânzeturi cum se cuVin. Noua revedere cu prieteni
și colegi de peniță online a fost una aparte, în care ne-am delectat cu 7
asocieri vin-brânză spectaculoase. Totul asezonat cu informații noi și stropit din
plin cu ... bună-dispoziție!
Sursa foto: Daniel Botea |
Ediția #35 a evenimentului lunar Brânzeturi cum se cuVin (și
numărul #15 la care particip eu) a fost organizată de Asociația Bloggerilor
Olteni și DictionarCulinar.ro. Gazda degustării a fost colegul Daniel Botea din
partea AsBO, care a prezentat evenimentul și formatul, dar și brânzeturile de
la Delaco și asocierea brânzeturi – vin.
Vinurile serii au venit de la depărtare, tocmai de la crama
La Sapata din Delta Dunării, de lângă Tulcea, din podgoria Sarica Niculițel. Roberto
Pieroni, administratorul și oenologul cramei, ne-a introdus în istoria și
poveștile din spatele acestei crame artizanale mici, cu o podgorie de doar 25
ha, care produce vinuri biologice autohtone de calitate superioară.
Sursa foto: Daniel Botea |
Degustarea, masa și dansul (vine vorba) au avut loc la Trattoria Chiriac (din Piața Chiriac, Bulevardul Gheorghe Chițu, nr. 100A), un restaurant
mic cu o atmosferă intimă, care mi-a amintit de ce prefer restaurantele și
barurile de cartier celor mult-lăudate, “de pe centru”.
Ce am degustat la Brânzeturi cum se cuVin #35
1. Frizzante
Artizanal Fetească Regală + Camembert Ile de France
2. Aligote +
Brie au bleu Ile de France
3. Fetească
Regală + Havarti Delaco D'Excepție
4. Roze (Băbească
Neagră) + Cașcaval Sofia
5. Băbească Neagră + Emmentaler Delaco
6. Fetească
Neagră + Gouda Delaco D'Excepție (+ o delicioasă prună în ciocolată de la Anya
s Delicatese)
+ bonus Frizzante Artizanal Roze Băbească Neagră
Seara a fost plină de surprize, premiere și bonusuri, dar dintre
toate asocierile pe care le-am degustat, cel mai aproape de sufletul meu s-a
aflat îmbinarea desăvârșită dintre Băbeasca Neagră și Emmentaler. Băbeasca este
unul dintre cele mai vechi soiuri autohtone, despre care umblă vorba că ar fi
fost apreciat de Richelieu. Și cine sunt eu să mă pun contra cardinalulu
Franței? “Ușor băubil”, cum l-a prezentat oenologul, lipsit
de intensitatea apăsătoare a baricului, Băbeasca mi s-a părut un vin proaspăt și
sincer. Fără secrete a fost și Emmentaler-ul de la Delaco, a cărui blândețe și dulceață
au echilibrat impetuozitatea vinului, aducând asocierea la un numitor comun.
Dacă vinul a fost proaspăt, iar brânza blândă, asocierea celor două a fost una
extrem de savuroasă!
Sursa foto: Daniel Botea |
Ce am
învățat la Brânzeturi cum se cuVin #35
Nicio
degustare fără să învăț lucruri noi! Și nici n-aveam cum să nu o fac, ținând
cont de plăcuta locvacitate italienească a oenologului Roberto Pieroni și de generozitatea
cu care ne-a împărtășit informații colega dânsului, doamna Ștefania Manea.
Scriam mai
sus că La Sapata produce vinuri biologice, dar a fost foarte interesant să aflu
că, în afară de urmarea rigorilor reglementărilor în domeniu (să nu se
folosească ierbicide, pesticide, îngrășăminte chimice etc), proprietarii au
hotărât să facă un pas în plus înspre autenticitate și păstrarea spiritului și
specificului locului. De exemplu, am aflat cu uimire că la prepararea vinului
se folosesc drojdii indigene, că se muncește doar cu oamenii din sat, iar 81%
din vie se lucrează ... cu cai. Această ultimă bucățică de informație m-a dus, fără
să vreau, cu gândul la galopul liber al cailor sălbatici ai Deltei...
Mi-au mai
plăcut și poveștile legate de numele cramei, care provine de la denumirea unui
sit arheologic, dar și inspirația locală pentru design-ul etichetelor (de ex., etichetele cu o egretă stilizată, pasăre reprezentativă pentru
Delta Dunării).
N-ar fi
cinstit să închei articolul fără menționarea premierei de la această degustare:
am băut pentru prima dată frizzante din Fetească Regală și frizzante din
Băbească Neagră! Nu am ales niciunul din aceste vinuri drept preferatul serii
din cauza acidității ridicate, cu care nu mă împac foarte bine, dar nu pot să
nu apreciez curajul de a vinifica astfel de vinuri. Dacă vă tentează și vreți
să știți ce sunt, e vorba de vinuri spumante tinere, din struguri culeși de
timpuriu, cu aciditate mare și zahăr puțin, gazoase (dar fără adaos de dioxid
de carbon), cu aspect opalescent și puține depuneri, servite reci. Sunt
convinsă că, servite vara, la piscină sau la un bar, alături de un platou de
charcuterie și brânzeturi, sunt demențiale!
Sursa foto: Daniel Botea |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu