31 mai 2021

Festin cu branza si vin: Crama Girboiu si Delaco

In vino veritas, iar în prima degustare de brânzeturi și vin de după pandemie, entuziasm la cote maxime! Nu știm sigur dacă a fost ceva în aer (sau poate în vin?), dar s-a simțit în toți bucuria revederii. Iar ca să dea o formă animației care ne însuflețea, gazdele acestei noi ediții a evenimentului de tradiție al bloggerilor olteni, Brânzeturi cum se cuVin, ne-au răsfățat iar cu povești despre vinuri cutremurătoare și brânzeturi apetisante. Numărul magic al serii a fost 6 – atâtea asocieri inspirate vin-brânză am degustat și tot atâtea m-au încântat. Și vă invit să le descoperiți și voi în continuare!


Ediția #36 a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin (și numărul #16 la care particip eu) a fost organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. Gazda degustării a fost colegul Daniel Botea din partea AsBO, care a prezentat evenimentul și formatul, dar și brânzeturile de la Delaco. Sponsorul brânzeturilor, aflat alături de noi cu regularitatea și precizia unui ceas elvețian, a reușit să ne surprindă cu sortimente care nu credeam că mai păstrează secrete față de mine.

Deja tradiție, manifestările științifice au avut loc la Ribs House (Str. Împăratul Traian, nr. 215C, vis-à-vis de biserica de lângă piața din Valea Roșie), loc de adunări blogosferice în care multe bunătăți am degustat (de data asta am bifat cu satisfacție o super-plescaviță pe care v-o recomand).

Vinurile acestei ediții – elementul de noutate – au geneza la 400 km depărtare de Craiova, tocmai în dealurile ținuturilor seismice vrâncene. Aici, familia Gîrboiu s-a folosit de tot ce a avut la dispoziție - sol, soare, vie și poveste - pentru a crea un mic colț de magie din care împărtășește, sticlă cu sticlă, și cu alții. Povestea Cramei Gîrboiu ne-a destăinuit-o Eugen Tăraș, manager regional de vânzări peste zi și somelier pasionat în restul timpului, parte a echipei de 11 ani (un pic mai „tânăr” decât crama însăși, a cărei geneză începe undeva în 2005).

 Ce am degustat la Brânzeturi cum se cuVin #36

1. Cuartz White (spumant Fetească Albă) + Camembert Ile de France

Spumant spectaculos, acidulat, servit la temperatura potrivită, a cărui asociere cu Camembert, brânza moale și grasă, a creat un curcubeu de plăcere pe cerul gurii. Probabil cea mai potrivită combinație, gustul prieteșugului brânză-vin fiind o bucurie de sine stătătoare.

2. Bacanta Barrique Șarbă + Cheddar Delaco

Soi românesc 100%, obținut în 1972 la Stațiunea de Cercetări Viticole Odobești prin încrucișarea dintre Tămâioasa Românească și Riesling-ul Italian, Șarba a fost surpriza serii. Iar varianta degustată, care a luat contact cu baricul, luând aroma specifică, s-a întâlnit la mijloc cu gustul plăcut al Cheddar-ului semi-moale, puțin maturat.

3. Petite Helena (Chardonnay și Șarbă) + Maasdam Delaco D'Excepție

Un alt vin surprinzător și deloc “mic”, așa cum ar putea sugera numele, s-a dovedit a fi acest cupaj original din Chardonnay 40%, Chardonnay Barrique 30% și Șarbă 30%. Originală s-a dovedit și asocierea cu Maasdam, varianta mai ieftină, mai dulceagă, mai grasă și mai sărată a Emmentaler-ului, care își relevă gustul fin de ciuperci exact atunci când trebuie.

4. Bacanta Special Edition Tămâioasă Românească + Emmentaler Delaco

Cel mai popular vin al serii, așa cum se întâmplă de fiecare dată când își face apariția în public, Tămâioasa Românească ademenește prin dulceața și aromele caracteristice, ca de nectar. Emmentaler-ul, și el dulceag prin definiție, îi ridică replica la fileu, creând o tranzacție câștigătoare.

5. Constantin (Merlot + Cabernet Sauvignon + Fetească Neagră) + Grana Padano Delaco D'Excepție

Constantine, Constantine, ia-mă și du-mă cu tine! Un alt vin singular, cupaj de Merlot 40%, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră, maturat în baric, Constantin s-a împrietenit rapid cu brânza mea favorită a tuturor timpurilor, Grana Padano. Pe care am fost aproape să n-o recunosc, spre șocul și groaza-mi! Deși păstra celebrul gust ușor dulceag – amărui – acru și inconfundabilele „cristale de fericire”, această variantă de Grana Padano, maturată doar 6-7 luni, m-a șocat prin textura destul de moale, care aproape m-a făcut să mă mai uit o dată la ambalaj, doar să fiu sigură că e ea!

6. Cuartz Rose (spumant rose) + Brie au Bleu Ile de France

Nu poți da greș cu o sfântă uniune de vin cu aciditate mare și brânză grasă, mai ales dacă iei un spumant efervescent (din Pinot Noir 100%) și o Brie cu mucegai albastru.

Formatul evenimentului ne îndeamnă să alegem o asociere câștigătoare, dar e posibil ca acest vot să fi fost cel mai dificil din viața mea (și nu mă refer doar la opțiunile legate de brânză și vin). Dar dacă e să stau strâmb și să judec drept, aș mai bea o Șarbă baricată, așezată mândru lângă câteva bucăți cuminți de Cheddar englezesc. Cu un vin chibzuit și o brânză prietenoasă, asocierea celor două a fost una solidă, ca o prietenie de durată și de încredere!

Cu speranța că v-am trezit curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu