23 decembrie 2021

Pensiunea Jianca – agroturism la o aruncatura de bat de Craiova

Duminica trecută am fost cu gașca de bloggeri în vizită la Jianca – pensiunea agroturistică parte a Complexului agricol Sere Ișalnița. Situată la 15 km de centrul Craiovei, această pensiune agroturistică este o alternativă interesantă la opțiunile de cazare și de petrecere a timpului liber din Craiova. Gazdele ne-au pus la masă și la dans (ay, ay, ay, adevărată avanpremieră pentru masa de Crăciun), iar noi am profitat de vizită și am făcut și un mic Secret Santa blogosferic.

Continuați să citiți articolul pentru a afla mai multe informații despre istoric, facilitățile de cazare și petrecere a timpului liber, bucătăria din care ies niște preparate super-delicioase și tipul de evenimente pe care le puteți face aici. Totul într-o locație nouă, unde tradiționalul e la el acasă!

Istoric

Nu poți spune că pensiunea e parte a Complexului agricol Sere Ișalnița fără să intri puțin în istoricul acestui adevărat brand al legumiculturii românești! Înainte de anii ‘90, celebrele sere de la Ișalnița se întindeau pe o suprafață de 250 hectare, fiind considerate cele mai mari din Europa. Aici, în sere acoperite de sticlă, se cultivau roșii, ardei, castraveți sau flori.

Abandonul, distrugerile și privatizările nereușite din epoca post-decembristă au dus întregul complex în pragul colapsului, doar investitori cu suflet reușind să refacă și să readucă serele la faima și eficiența de altădată. 

Printre aceștia se numără domnul Mihai Luță-Dumitrașcu, care lucrează aici din 2004. Dânsul conduce acum echipa care se ocupă de serele întinse pe o suprafață de peste 14 hectare. În plin sezon, în jur de 60 de persoane sunt implicate în activitatea agricolă, de la tractoriști, muncitori legumicoli, personal care se ocupă de tratamentele fitosanitare, udături șamd. 


În solariile acoperite cu folie se cultivă azi în special castraveți. Dacă până acum mare parte a producției ajungea la export, în ultimii ani aceasta ajunge pe piața de consum națională, la o cunoscută fabrică de conserve. 


Domnul Luță-Dumitrașcu ne-a mai povestit despre felul în care activitatea este direct influențată de diverși factori externi, cum ar fi schimbările climatice. Uneori vremea poate prelungi ciclul de creștere al legumelor (exemplu: iernile mai târzii și mai blânde) sau întârzia ciclul de creștere (exemplu: primăveri mai ploioase, cu temperaturi mai mici). De asemenea, perioada pandemiei a însemnat pentru serele de la Ișalnița un plus de forță de muncă față de perioadele anterioare, când personalul, în special cel sezonier, era din ce în ce mai greu de găsit.

Râde, glumește, dar domnul Luță-Dumitrașcu recunoaște că în ultimii ani au crescut cheltuielile, dar și productivitatea. Acest lucru l-a încurajat să privească dincolo de tradiția legumicolă a serelor! Din 2015, proprietarii au început să se gândească la diversificarea serviciilor, accesând fonduri europene pentru construcția unei pensiuni. În decembrie 2020 s-a făcut recepția lucrărilor, inaugurarea și începerea activității turistice având loc în martie 2021.


Pensiunea agroturistică Jianca

Pe partea dreaptă a drumului european E70, cum mergi dinspre Craiova spre Filiași, în spatele copacilor și al banner-ul care ne invită la ospitalitate rurală, se ițește pensiunea agroturistică Jianca, de 4 margarete.


Încă dinainte să ajungem acolo și să auzim povestea numelui am intuit că are legătură cu Jiul nostru “de soi”, care curge la mai puțin de 2 km distanță. Într-adevăr, numele pensiunii, Jianca, este un tribut adus femeii din zona Jiului, reprezentantă a lumii rurale oltenești, femeie focoasă și muncitoare, pricepută și la învârtit mămăliga, dar și la meșteșuguri tradiționale sau munca ogoarelor. Pentru a o celebra și a oferi călătorului plăcerea design-ului rural, confortul modern și produsele tradiționale locale într-o experiență unică Olteniei de lângă Jiu, cei de la complexul legumicol Sere Ișalnița au creat acest spațiu. 


Turul pensiunii ne-a purtat printr-un living împodobit cu scoarțe oltenești, camere discret decorate cu farfurii de Horezu și un apartament de pe terasa căruia se întindeau, cât vezi cu ochii, solariile cu castraveți.


Turiștii care poposesc aici și se bucură de odihnă într-unul din cele 16 locuri de cazare au acces și la sala de jocuri (pot să-și încerce mâna la ping pong, biliard, darts, șah, table, remi, cărți de joc).

Cei care preferă să-și petreacă timpul în aer liber o pot face în curtea frumos amenajată cu mult spațiu verde. 


Terase exterioare, foișor, loc de joacă pentru copii și grătar sunt doar câteva din amenajările curții. Pe surse am aflat că urmează să vină și să fie instalat și un ciubăr, deci serile de relaxare vor deveni mult mai atractive.


Liantul cu serele îl reprezintă magazinul din incinta pensiunii (cu produse agricole locale din fermă, cum ar fi borcane de castraveți sau zacuscă și sâmburii de nucă), dar mai ales restaurantul cu produse tradiționale românești. 


Bucatele delicioase atrag aici grupuri de până la 50 de persoane la diverse evenimente private (petreceri corporate, aniversări, botezuri, nunți, etc), dar și la evenimente câmpenești (ex: dansul Călușarilor). (Noi am profitat de vizită pentru a (ne) împărți cadouri din partea unui Secret Santa blogosferic, motiv perfect să ne mai cunoaștem și să ne distrăm împreună!)


Chiar în această perioadă se organizează la Pensiunea Agroturistică Jianca mese festive de Crăciun și Revelion și încă mai sunt locuri. Dacă ați lăsat planurile pe ultima sută de metri, merită să cereți mai multe detalii la numărul de telefon 0745.105.310

Avanpremieră la Crăciun

Așa aș putea numi petrecerea pe care am încins-o în restaurantul pensiunii Jianca! Gazdele ne-au așteptat cu un adevărat festin gastronomic, bucurându-ne papilele cu preparate din bucătăria tradițională românească la o masă cu trei feluri delicioase și un desert savuros. 

Bucatele de sezon au fost stropite de excelente vinuri oltenești de la Domeniile Sâmburești: Sauvignon Blanc, Rose (din Cabernet Sauvignon și Merlot) și Merlot! N-am uitat nici de hidratare, mai ales că am eliminat lichide la greu de la atâtea sârbe și hore! 


Aperitivul a avut ... de toate! Nu știu ce să laud mai întâi: zacusca, jumările, brânza de capră, șunca sau caltaboșul? Sau pâinicile acelea divine? Putea fi game over la capitolul mâncare și ar fi fost mai mult decât suficient, dar nu ... stați să vedeți ce a mai urmat!


Imediat am început să intrăm în atmosferă - adică să ne îndemnăm la joc, mai ales că ne-au îmbiat cu ritmuri tradiționale cei de la formația de muzică populară Răzvan și Aurelia Beznă, alături de Ion Cărămizaru. Hit-ul incontestabil al serii a fost piesa Toată ziua pe Facebook, care a fost punct ochit, punct lovit pentru gașca blogosferică.


Ne încinsesem bine pe ringul de dans când hop, ne-am pomenit pe mese și cu câte o porție zdravănă de sarmale gustoase, însoțite de mămăliguță și cele trebuincioase. Să fie primite, că bune au mai fost!

Aparent nu doar noi ne-am încins bine, ci și focul! În timp ce noi încă sărmăluiam, afară ni se mai pregătea ceva: friptura și cârnații. Au venit și ele la momentul potrivit, lângă cartofi și murăturile casei.


Tortul, discuțiile de final și plecarea spre casă nu le-am mai surprins în imagini, dar să știți că au existat și ele:

Tortul a fost foarte bun, mai ales după ce ne-a învățat Daniel să-l însiropăm cu vișinată. 

Discuțiile cu gazdele sper că au fost productive, fiecare dintre noi contribuind cu sfaturi și sugestii de îmbunătățire care pot transforma pensiunea într-un obiectiv de sine stătător. 


După atâta bună dispoziție, plecarea spre casă a venit parcă prea repede. Dar abia aștept întoarcerea, mai ales că data viitoare sperăm să vină la pachet cu o experiență prin solarii. Chiar, castraveți nu cred că am cules până acum! 😁



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu