24 iulie 2023

Festin cu brânză și vin – Delaco și Gramofon Wine

Știați că muzica influențează felul în care percepem aciditatea, dulceața, caracterul fructat, astringența și postgustul vinului? Un număr tot mai mare de dovezi științifice arată că sunetele ce se aud într-o încăpere pot influența ceea ce evaluăm atunci când gustăm un vin și cât de mult ne place experiența.* Nu s-a ascultat muzică la cea mai recentă degustare Brânzeturi cum se cuVin, ci s-au degustat ritmic 8 vinuri și 8 brânzeturi, s-a discutat armonios și, la final, ne-am îndrăgostit de o gamă de vinuri – de la Gramofon Wine – cât o întreagă simfonie, superb acompaniată de brânzeturi-instrumente perfect acordate de la Delaco România. Ce am gustat, degustat și discutat, în rândurile de mai jos!

Sursă foto: Ion Mihăescu - IM Media imagine & film


Pentru început, trebuie să știți că și această ediție a evenimentului, ajuns la borna #53 (și numărul #29 la care particip eu) a fost organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro la C House Milano din Craiova. Gazdă ne-a fost colegul Daniel Botea din partea AsBO, care a prezentat evenimentul și formatul, dar și brânzeturile de la Delaco, el fiind degustător autorizat de brânzeturi.


Povestea cramei și a vinurilor de la degustare a căzut în sarcina Sabinei Stroe-Bibescu, reprezentantă a cramei Gramofon Wine, somelier și om (foarte) bun la toate în cramă. De la rezervări la vânzări la spus povești și îndrăgostit oameni de vinurile pe care, sunt convinsă, și ea le îndrăgește, Sabina pare să fie când acul de redare, când pâlnia de rezonanță a celor de la Gramofon Wine (vedeți ce-am făcut acolo? :D).

Sursă foto: Ion Mihăescu - IM Media imagine & film

Despre Gramofon Wine

Când arta și știința își dau mâna, rezultatul nu poate fi decât sublim. Proprietarul inițial și creatorul brand-ului Gramofon Wine este profesorul de muzică și saxofonistul Marcel Pascu - de aici numele cramei și al gamelor de vinuri și etichetele dedicate muzicii. Când acesta a decis să apeleze la serviciile de contabilitate ale firmei contabilului și profesorului universitare Marcel Vulpoi, a fost speriat de devizul inițial. Probabil în spirit de glumă sau având mare încredere în calitatea vinurilor Gramofon, contabilul a acceptat să fie plătit în vin, apoi, un an mai târziu, s-a decis să se alăture business-ului, deținând acum jumătate din cramă. Bancul lui preferat este cel cu asemănarea dintre un vin și contabil; dacă-ți iei unul prost, a doua zi te doare capul. Aici nu pare să fie cazul!

Sursă foto: Ion Mihăescu - IM Media imagine & film

Cu astfel de pasiuni, know-how, atitudine și simț al umorului, cei de la Gramofon Wine s-au impus repede pe piață ca o cramă ... altfel. Spre exemplu, eu am auzit pentru prima dată de ei de la un antreprenor român care a produs câteva tiny-houses ce se găsesc acum – și pot fi utilizate pentru cazare – în podgoria Gramofon din Dealu Mare, din comuna Iordăcheanu, jud. Prahova. Motto-ul Gramofon Wine este Wine, art, food & music – the guilty pleasures in life! Eu aș adăuga și travel, o nișă la care producătorii de vin au aderat, atrăgând mulți turiști la relaxare și degustări în zona lor viticolă.

Sursa: www.gramofonwine.ro/cazare

Dacă vorbim de regiunea viticolă, se știe că Dealu Mare este cea mai reprezentativă podgorie din România aflată pe aceeași paralelă cu celebrele podgorii Bordeaux (Franța) și Toscana (Italia). La noi, zona este recunoscută pentru vinurile roșii; dar Gramofon Wine este crama din Dealu Mare care are în podgorie cea mai mare suprafață de soiuri albe și este crama cea mai cunoscută pentru vinurile sale albe foarte bune (bine, la ei toate sunt bune)!


Din cele 25 hectare ale podgoriei, 9 hectare sunt plantate cu Chardonnay, restul fiind plantate cu soiuri albe (Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Fetească Regală) sau roșii (Merlot, Fetească Neagră). Via a fost replantată începând cu anul 2009, apoi s-a continuat să se planteze în 2010-2011. Unul dintre cele mai interesante lucruri aflate de la degustare a fost că în podgorie există și niște clone de Chardonnay și Sauvignon Blanc aduse din Franța, numite musqué (numele ar veni de la Muscat), ce produc struguri mai aromați, mai parfumați, cu mai multă aromă în postgust.


Așa cum vinul se savurează alături de oameni dragi, iar muzica în concert, Gramofon Wine se gustă în tot felul de evenimente inedite în podgorie și nu numai. Spre exemplu, mijlocul lunii august vine cu o petrecere pe cinste – Aguridă Party, prin care strugurii sunt serbați înainte să se coacă prin, desigur, muzică live, degustare de vinuri și preparate culinare demne de sărbătoare.


Totul e muzical la Gramofon Wine, așa că nu e de mirare că gamele de vinuri au denumiri și etichete-concept, strâns legate de pasiunea pentru muzică a proprietarului sau de pairing-ul dintre vinuri și preparatele cu care se pot asocia. Vinurile din gama Virtuoz sunt cele mai des întâlnire în retail; Gramofon Wine sunt acele vinuri premium, fără baric, dezvoltate în sticlă; în timp ce gama Sonorum, cu vinuri în ediție limitată, este locul de joacă al vinificatorului Gabi Lăcureanu. Colecționarii pot alege dintre vinurile Opus Fabula, iar, pentru gurmanzi, Meatology este gama de vinuri care se potrivesc cel mai bine cu diverse tipuri de carne. Câte ceva pentru toată lumea (bună)!

Că veni vorba de lumea bună, și noi ne-am răsfățat cu acorduri fine de Gramofon Wine și ritmuri inspirate de brânzeturi Delaco. Iată ce am degustat:

1. Gramofon Wine Prosecco + Aperifrais Ile de France

Da, ați citit bine, nu e o eroare - prosecco! În urma unei colaborări cu producătorul Foss Marai din Valdobiaddene din Italia, Gramofon Wine a obținut un private label și poate produce spumante premium sub denumirea de origine controlată prosecco. (De altfel, scopul producătorului român este să își completeze gama de băuturi, astfel încât să poată servi o masă completă, de la prosecco la vinars.) Lansat cu doar o săptămână înainte, acest spumant obținut din struguri din soiul Glera după metoda Charmat, cu DOC Treviso, s-a bucurat deja de o primire călduroasă din partea publicului larg, dar și din a participanților la degustare.

Asocierea cu Aperifrais a fost una din preferatele mele, bulele din prosecco descompunând plăcut pe limbă brânza proaspătă, cremoasă, potențată de ierburi. Un super pairing de vară pentru o gustare lejeră și versatilă, de cocktail sau de piscină.


2. Meatology Alb Fetească Regală + Brie Ile de France

De mai multe ori în cursul serii vinurile de la Gramofon Wine aproape m-au păcălit, ca două melodii foarte apropiate pe care trebuie să le mai asculți câteva acorduri pentru a le putea diferenția. Așa și Feteasca Regală mi-a lăsat senzația de ușor baric când, de fapt, ea provenea din struguri stafidiți ce-i împrumutau un gust definit, dulceag. S-a potrivit bine cu Brie, gustul vinului împletindu-se cu aroma fructată, ușor spre nuci înspre coajă, a reginei brânzeturilor franțuzești.


3. Gramofon Wine Chardonnay + Havarti Castello

Un alt vin care m-a cucerit, foarte interesant, cu o învechire bună în sticlă, ce s-a dus în zona de arome a vinurilor mature, este Chardonnay-ul din gama Gramofon Wine. Este vorba de acel Chardonnay musqué, cu mai multă aromă și durată în postgust, calități datorită cărora, dacă nu aș fi știut care este explicația, aș fi băgat mâna în foc că aveam în pahare un vin baricat. Oricare a fost explicația, asocierea cu brânza – un Havarti maturat - a avut doar de câștigat. Semi-moale, cu un gust dulceag și o aromă de unt proaspăt, Havarti se numără printre favoritele mele all-time, dar în asociere cu Chardonnay-ul musqué a trecut la nivelul următor. Așadar, deci și prin urmare, căutați-le, cumpărați-le / comandați-le și, când le aveți la îndemână, veți avea în față asocierea mea preferată: un Chardonnay surprinzător și un Havarti delicios, ce au creat un pairing senzațional!


Pentru mine a făcut diferența și faptul că la această asociere am adăugat extra gusturi. Astfel, am putut testa Chardonnay-ul și împreună cu un somon pe pat de piure de cartofi, sparanghel, sos olandez și unt (unul dintre cele mai bune preparate gustate până acum la C House Milano) și mi s-a adeverit că este un vin versatil de excepție!


4. Meatology Rose Merlot + British Cheddar Delaco D'Exceptie

Asocierea dintre Merlot-ul rose din gama Meatology și British Cheddar mi s-a părut puțin dezechilibrată, ca o notă luată greșit într-un concert impecabil. Sarea din cheddar a dominat puțin raportul forțelor și s-a impus în fața mineralității vinului, înclinând balanța postgustului asocierii spre brânză. Motiv să fiu curioasă, acum, să gust rose-ul lângă un piept de rață sau un cotlet de berbecuț. Mmm...


5. Gramofon Wine Rose Merlot & Fetească Neagră + Cașcaval Sofia

Din 60% Merlot și 40% Fetească Neagră, cu struguri culeși la stafidirea boabelor, rose-ul din gama Gramofon Wine este fratele mai sprințar al suratului său Meatology-ic. Asociind reușit vinul cu un cașcaval mai potolit, usor sărat, cu aromă fină, de lapte, meciul a fost egal, iar fanii rose, împăcați.


6. Virtuoz Rosu Merlot + Emmentaler Delaco

Câteva grade mai cald, sunt convinsă că Merlot-ul din gama Virtuoz ar fi fost alt vin decât la prima înghițitură, când a ieșit la suprafață gustul de fructe roșii acrișoare. Lângă Emmentaler-ul dulceag, fructat, vinul a părut prea fresh, ducându-mă cu gândul mai degrabă spre un rose proaspăt de vară decât de Merlot-ul consistent și corpolent pe care îl prefer. Altfel, o excelentă soluție pentru cei ce preferă vinurile roșii chiar și vara, la temperaturi ridicate!


7. Sonorum Fetească Neagră + Grana Padano Delaco D'Excepție

Preferatul meu, dintre vinurile roșii, a fost Feteasca Neagră baricată ediție limitată 2020. Deși cei de la Gramofon Wine nu preferă vinurile baricate și, prin urmare, le produc în cantități mici, toate dovezile indică spre un succes de box-office. S-a văzut și la degustare, asocierea cu excepționala Grana Padano – brânza tare, fărâmicioasă, ce ascunde la interior faimoasele cristale de fericire – fiind printre cele mai votate!


8. Opus Fabula Fetească Neagră + Grand Blue Delaco

Bonus la degustare, dar în afara tragerii la sorți, a fost asocierea finală a serii, ce a adus pe același portativ o Fetească Neagră demidulce, în stil amarone, baricată, produsă doar din struguri stafidiți, și Grand Blue - o brânză specială cu mucegai albastru, cu un gust intens și o textură cremoasă. Să se noteze că mi s-a părut atât de special vinul încât am solicitat porție extra pentru a putea surprinde mai abitir toate notele (deja, după 8 vinuri, muzicale).


Foarte faină degustarea și atmosferă! Așa cum vă puteți imagina, am plecat de acolo așa cum ne stă bine, cântând:

Gramofon, Gramofon, încă o sticlă, garçon!

Sursă foto: Ion Mihăescu - IM Media imagine & film


Cu speranța că am reușit și acum să vă trezesc curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!

*Sursă: https://flavourjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13411-015-0043-z


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu