01 aprilie 2024

Festin cu brânză și vin – Delaco și Purcari Wines

Într-o seară plină de arome am avut plăcerea de a participa la o nouă ediție a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin. Această ediție nu a fost doar o simplă degustare, ci o adevărată călătorie în timp, în care istoria și tradiția s-au împletit armonios cu arta producției de vin și brânzeturi. Astfel, am profitat de ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România pentru a ne bucura de o degustare excepțională de vinuri de la Purcari și Domeniile Cuza, însoțite de brânzeturi fine de la Delaco. Cu ajutorul unui adevărat ghid într-ale vinurilor, am avut ocazia să descoperim poveștile din spatele fiecărui pahar, iar brânzeturile și-au spus și ele istoria plină de diversitate pentru a creiona experiența noastre culinară. O nouă incursiune fascinantă în lumea vinurilor și brânzeturilor, ce ne-a oferit ocazia să ne bucurăm de arome, texturi și istorii care au redefinit conceptul de "gust autentic".

Pentru început, trebuie să știți că și această ediție a evenimentului, ajuns la borna #57 (și numărul #32 la care particip eu) a fost organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro la C House Milano din Craiova. Gazdă ne-a fost colegul Daniel Botea din partea AsBO, care a prezentat evenimentul și formatul, dar și brânzeturile de la Delaco, el fiind atât absolvent de Master de Expertizare Viti-Vinicolă, cât și degustător autorizat de brânzeturi.

Din partea cramei, cea care ne-a ghidat prin fascinanta lume a vinului, oferindu-ne o incursiune în istorie și dezvăluind secretele soiurilor prezente în degustare, a fost Rebeca Didu. Ea ne-a povestit despre performanța internațională a Purcari Wineries Group, azi un gigant vitivinicol cu o prezență impresionantă la nivel internațional. 


Cu 5 platforme de producție în 3 țări și o suprafață viticolă de aproximativ 1.450 de hectare, grupul Purcari exportă vinuri în peste 25 de țări din întreaga lume. Cramele din portofoliul lor includ Purcari, Bostavan și Domeniile Cuza în Republica Moldova, Crama Ceptura în România și Angel’s Estate în Bulgaria. Dar, mai fascinant decât prezentul, pentru mine a fost trecutul cramelor și al podgoriilor Purcari, ale căror povești sunt adevărate istorii pline de fascinație!


Povestea cramei Purcari începe în 1827, când Țarul Nicolae I al Rusiei a emis un decret prin care acolo s-a înființat o gospodărie vinicolă specializată. Atunci a fost oficial fondată crama, cu toate că zona apărea în înscrisuri încă din secolul al XVIII-lea, când coloniști francezi au intuit potențialul climei și terroir-ului (similare cu cele din Bordeaux) și au luat în arendă moșiile mânăstirești plantate cu viță. Printre secretele succesului Purcari s-ar număra, exact așa cum au intuit francezii, terroir-ul special, unic al regiunii. (Solul bogat în rubidiu, un element foarte rar, conferă vinurilor o culoare distinctă și influențează caracteristicile organoleptice ale acestora.) De atunci, vinurile Purcari au cunoscut o ascensiune impresionantă, fiind apreciate și servite de-a lungul la mesele unor personalități istorice precum țarul Nicolae al II-lea, regele George al V-lea și Regina Victoria a Marii Britanii.


Tot în strânsă legătură cu trecutul – am putea spune glorios – care ne unește sunt și vinurile de la Domeniile Cuza. Sloganul cramei, "Vinuri care scriu istorie", nu este doar o lozincă, ci o realitate palpabilă. Situată în localitatea Alexandru Ioan Cuza, unul dintre primele 200 de sate din sudul Basarabiei retrocedate Moldovei după Tratatul de pace de la Paris din 1856, crama are o legătură profundă cu istoria și cultura românească. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza însuși a vizitat zona în timpul Reformei agrare din 1864, prin care localnicii au fost reîmproprietăriți.


Dacă tot am repetat obsesiv ideea de istorie, e momentul propice să trecem de la vin la brânzeturi și să vorbim și despre Delaco. Simonim cu calitatea și diversitatea, nu pot să nu menționez excelența Delaco în importul și distribuția brânzeturilor în România. Cu o gamă variată de produse, producătorul aduce pe piața românească brânzeturi de calitate superioară, perfecte pentru a fi asociate cu vinuri fine, precum cele de la Purcari și Domeniile Cuza. Acestea fiind zise, să trecem și la partea practică, și anume la ce evaluarea pairing-urilor!

Iată ce am degustat:

1. Cuvee de Purcari Alb Brut + Aperifrais Ile de France

Vinul: Cuvee de Purcari Alb Brut este un vin spumant obținut din Chardonnay, Pinot Gris și un pic de Pinot Noir. Un spumant elegant, cu arome florale și note subtile de fructe tropicale, pe care l-am degustat împreună cu Aperifrais Ile de France, o brânză proaspătă, cu o textură cremoasă și un gust delicat. Asocierea dintre Cuvee de Purcari Alb Brut și Aperifrais Ile de France a creat o armonie perfectă, unde aciditatea vinului a echilibrat cremozitatea brânzei, oferind o experiență gustativă rafinată.


2. Purcari Nocturne Viorica + Camembert Ile de France

Unul dintre soiurile reprezentative ale Republicii Moldova este Viorica, un vin alb sec aromat, parfumat. Purcari Nocturne Viorica duce calitățile soiului la un alt nivel, impresionând prin arome intense și culoare strălucitoare! Aparent, nu doar eu l-am apreciat, ci și numeroși experți în domeniu, care i-au acordat multiple premii și medalii la concursuri internaționale. Și pe merit, pentru rezultatul final, deși o acoladă aparte l-ar merita și efortul care a dus la obținerea acestui vin! Strugurii sunt recoltați foarte devreme, în jur de 4 dimineața, pe răcoare, pentru a fi transferați intacți până la cramă și a evita începerea fermentării în vie sau în lădițe.

Acestui vin i s-a asociat Camembert Ile de France, o brânză cu crustă de mucegai alb și o textură untoasă. Pentru mine, pairing-ul dintre Purcari Nocturne Viorica și Camembert Ile de France a fost surpriza plăcută și câștigătorul absolut al serii, aromele vinului completându-se perfect cu gustul intens și cremozitatea brânzei.


3. Domeniile Cuza Rose (Merlot & Saperavi) + British Cheddar Delaco D'Exceptie

Domeniile Cuza Rose este un vin roze elegant, obținut din soiurile Merlot și Saperavi, cu arome de fructe roșii și o notă ușor condimentată. Lângă el, un British Cheddar Delaco D'Exceptie, o brânză cheddar maturată, cu o textură granuloasă și un gust intens. Asocierea dintre ele a creat un echilibru armonios între aciditatea vinului și intensitatea brânzei, oferind o combinație plină de caracter.


4. Domeniile Cuza (Saperavi și Feteasca Neagra) + Gouda DeSenviș Delaco

Domeniile Cuza este un vin roșu sec obținut din soiurile Saperavi și Feteasca Neagră. Prietenos, catifelat, cu corp și structură, arome de prune și fructe de pădure și nuanțe subtile de vanilie pe postgust! Alături i-a stat Gouda DeSenviș Delaco, o brânză gouda cu o textură elastică și un gust dulceag, de lapte, ce a oferit un contrast interesant și a evidențiat complexitatea vinului.


5. Purcari Maluri de Prut (Feteasca Neagra și Rara Neagra) + Grana Padano Delaco 'Exceptie

Unire în soiuri și-n simțiri: Fetească Neagră 90% și Rară Neagră 10% pentru a da naștere unui vin roșu sec plin de personalitate - Purcari Maluri de Prut! Inspirat din relațiile de prietenie dintre România și Republica Moldova, nici că se putea un vin mai inspirat pentru a serba împreună Ziua Unirii Basarabiei cu România la Craiova! Excelentă asocierea dintre un vin cu arome intense de prune uscate, baricat 6 luni, și Grana Padano Delaco d'Excepție, o brânză maturată, cu o textură granuloasă și un gust intens.


Ca o clipă au trecut orele și, ca să fim siguri că avem destul combustibil pentru a duce 5 vinuri, printre asocierile brânză-vin am comandat și ceva bun din meniul gazdelor de la C House Milano. Eu am ales să încerc Pollo C House Milano, un piept de pui învelit în bacon, servit cu piure de cartofi, o combinație savuroasă care a completat perfect experiența culinară.


Pe parcursul serii, am avut grijă să ne hidratăm corespunzător cu apa Dolce Vita, o apă de izvor pură și naturală, produsă cu tehnologie de ultimă generație. Cu un pH de 7.5 și un proces de filtrare riguros, apa Dolce Vita a fost partenerul perfect pentru degustarea noastră, contribuind la menținerea echilibrului gustativ și la aprecierea fiecărui vin și brânză în parte.



Cu speranța că am reușit și acum să vă trezesc curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu