22 iulie 2024

Festin cu brânză și vin - Delaco și Domeniile Averești

Doar 🍷 vinul în pahare a curs mai rapid decât conversația, poveștile și râsetele de la masa veselă 😅 la o nouă ediție a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin, ajuns la ediția #61. Cinci vinuri albe de la Domeniile Averești, alături de cinci 🧀 brânzeturi de la Delaco ne-au acompaniat în ambianță unei noi degustări memorabile. Ce am gustat, degustat și discutat, în rândurile de mai jos!


Pentru început, trebuie să știți că și această ediție a evenimentului, ajuns la borna #61 (și numărul #35 la care particip eu) a fost organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro la Doișpe. Gazdă ne-a fost colegul Daniel Botea din partea AsBO, care a prezentat evenimentul și formatul, dar și brânzeturile de la Delaco, el fiind absolvent de master Expertizare Viti-Vinicola și degustător autorizat de brânzeturi.


Romică Dumitru, reprezentantul Domeniile Averești, ne-a împărtășit informații despre crama cu o tradiție bogată, situată într-o zonă renumită pentru condițiile sale excelente pentru viticultură. Vinurile produse aici sunt cunoscute pentru calitatea lor, fiind obținute din soiuri autohtone, dar și internaționale, adaptate perfect terroir-ului local din podgoria Huși. 


Și colegul nostru de vin pătimaș, Narcis Neagoe, ne-a mai spus povești din spatele vinurilor prezentate, subliniind caracteristicile unice care fac vinurile de la Domeniile Averești atât de speciale. 


Iată care au fost cele 5 vinuri albe și brânzeturile asociate lor pe care le-am (de)gustat:

1. Diamond Busuioaca Blanc de Rose + Aperifrais Ile de France

Diamond Busuioaca Blanc de Rose este un vin alb sec delicat, ce amintește cu discreție și delicatețe de aromele bine-cunoscute ale strugurilor de Busuioacă. Cu un nas floral-vegetal și acid bine integrat, Busuioaca Blanc de Rose a creat un parteneriat corect cu Aperifrais Ile de France. Brânza cu textură cremoasă și extra quelque chose dat de amestecul de ierburi aromatice, de Provence sau Cote d Azur, a completat perfect prospețimea vinului. Combinația a fost una plăcută, fiecare înghițitură aducând un echilibru rafinat.


2. Nativus Zghihara + Camembert Delaco

Nativus Zghihara este un vin alb sec cu o aciditate vibrantă și arome de citrice și mere verzi date de caracteristicile unuia din cele mai rar întâlnite soiuri românești: Zghihara. Mineral, vioi, vinul e la fel de jucăuș ca numele său, așa că nu-mi făceam probleme că nu s-ar împrieteni instant cu Camembert Delaco. Cu textura sa moale și gustul de nuci și ciuperci, Camembert-ul a creat o simbioză perfectă cu acest vin special. Ce mi-a plăcut cel mai mult la Zghihara a fost prospețimea sa, iar brânza a adăugat o notă de cremozitate care a balansat perfect aciditate vinului.


3. Nativus Cuvee de Averești demisec + Emmentaler Delaco

Singurul vin demisec al serii, Nativus Cuvee de Averești, a fost și cel pe care l-am încoronat câștigător la finalul degustării. Pe mine m-a impresionat prin aromele complexe de fructe și flori albe (soc) și miere obținute din cele trei tipuri de struguri (din care Fetească Albă și Fetească Regală) folosiți la obținerea sa. Asocierea n-a fost una în contrapartidă, ci tocmai una care să sublinieze dulceața echilibrată a aromelor, cu Emmentaler Delaco, cunoscut pentru gustul său ușor dulce și textura fermă. Emmentaler-ul a subliniat aromele Cuvee-ului, făcând fiecare înghițitură o experiență delicioasă și o adevărată desfătare pentru papilele gustative.


4. Nativus Aligote + Cașcaval Sofia

Aligote-ul de Averești, vin alb sec mineral cu arome ierboase, a fost un alt preferat personal. Cașcaval Sofia, cu gustul său bogat, un pic dulceag, ușor sărat, a fost partenerul perfect pentru acest vin, oferind un contrast plăcut care a pus în evidență prospețimea și vivacitatea Aligote-ului într-o combinație energizantă și revigorantă.

5. Nativus Chardonnay + Havarti Castelo

Ultimul, dar nu cel de pe urmă, Nativus Chardonnay baricat s-a ridicat la înălțimea coroanei Chardonnay-ului de Rege al vinurilor albe. Complex, dar fără să cadă în patima extremelor (prea acid sau prea mineral), un Chardonnay sec de Averești este mereu o alegere excelentă pentru brânza-brânzeturilor, Havarti Castelo. Brânza Havarti, cu textura sa cremoasă și gustul delicat, a adăugat un strat suplimentar de finețe și rafinament asocierii. 


Deși vinurile și brânzeturile sunt, fără drept de apel, vedetele evenimentului Brânzeturi cum se cuVin, mereu subliniez că degustările noastre nu ar fi la fel de reușite dacă n-am ține cont de 2 reguli simple: ca să ne simțim bine la final, trebuie să ne hidratăm și să ne energizăm corespunzător pe parcurs. Pentru că hidratarea este bună (corect: esențială!), ne-am curățat palatul și am dat refresh la simțuri cu apa DolceVita, care ne-a ajutat să ne menținem prospețimea pe parcursul serii. 


Energia la cote înalte am menținut-o cu ajutorul unei porții de penne cu ragu de miel de la 12 Doișpe, locul ales pentru atmosfera de cină în familie / eveniment social relaxat și decorul cozy.


Cu speranța că am reușit și acum să vă trezesc curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu