Weekend-urile încep mai devreme în săptămânile când joia avem tradiționala degustare Brânzeturi cum se cuVin 🍷🧀 alături de gașca de bloggeri! La cea mai recentă ediție, vedete au fost: în farfurii, brânzeturile de la Delaco, iar în pahare - vinuri de la Familia Darabont, venite tocmai din Crișana să cucerească Oltenia! Și ne-au cucerit prin arome, prin tehnică și prin diversitatea în tot și-n toate, de la sticle la dopuri și etichete! Mai avusesem șansa de a le degusta, dar acum, după o nouă întâlnire, sunt bucuroasă că am putut degusta și alte vinuri (din mai multe game) din portofoliul lor și entuziasmată să ne revedem și altă dată la un pahar de vin Darabont, în restaurante din Craiova sau chiar pe mesele noastre! Dar, până atunci, ce am gustat, degustat și discutat, în rândurile de mai jos!
Crama Familia
Darabont este business-ul unei familii din Biharia, județul Bihor, care, aflată
la a treia generație de viticultori, își propune să aducă pe mesele iubitorilor
de vinuri produse de calitate, realizate cu multă pasiune, respect și inovație.
De pe cele peste 40 de hectare de viță de vie tânără produc vinuri proaspete,
foarte seci, revigorante, care surprind prin complexitate și autenticitate și provoacă
(și educă, de ce nu?) piața consumatorilor.
1. Mezzin (vin
spumos extra dry) + Aperifrais Ile de France
Ați citit bine,
nu spumant, ci spumos – adică un vin carbonatat prin adăugarea de dioxid de
carbon în timpul procesului de îmbuteliere. Mezzin de la Familia Darabont este
un vin spumos extra dry, incitant prin prospețimea aparte. Asociat cu Aperifrais
Ile de France, o brânză proaspătă, cu o textură cremoasă și un gust delicat,
și-a revelat aciditatea, ambele reușind să ofere o experiență gustativă
echilibrată și rafinată.
Al doilea vin al
serii a fost o Fetească Regală, vin alb sec cu arome de flori de câmp și fructe
proaspete, având un gust plăcut. Aromele sale delicate au completat perfect
gustul bogat și cremos al brânzei Camembert Ile de France, celebră pentru crusta
de mucegai alb și textura untoasă, creând o combinație elegantă și sofisticată.
Cuvee Alb din
gama URME este un vin alb sec și foarte acid, obținut dintr-un blend de
Chardonnay, Sauvignon Blanc și Fetească Albă, cu arome complexe de fructe și
note citrice. Complexitatea aromelor din vin s-a armonizat excelent cu textura
și gustul ușor dulceag al brânzei Havarti Castello, oferind o echilibru
gustativ și relevând nuanțe nebănuite.
Probabil vinul cu
cea mai instagrammabilă sticlă, elegantă ca un bibelou, Fleurt este un vin rose
sec, obținut din soiurile Burgund Mare și Feteasca Neagră, cu arome de fructe
roșii și o notă ușor condimentată. S-a asociat cu un British Cheddar Delaco
D'Exceptie, o brânză cheddar maturată, cu o textură granuloasă și un gust caracteristic.
În asociere, aromele fructate și ușor condimentate ale vinului Fleurt au fost
complementate de gustul intens al brânzei British Cheddar Delaco D'Exceptie,
creând o combinație plină de caracter.
URME Cuvee Roșu
este un vin roșu sec, obținut din soiuri de top Merlot, Fetească Neagră și
Cabernet Sauvignon, cu arome de fructe negre. Lângă el, tradiționalul cașcaval
Sofia Delaco, o brânză cu o textură fermă și un gust bogat, de lapte. Complexitatea
aromelor din vinul URME Cuvee Roșu s-a îmbinat perfect cu textura și gustul
brânzei Cașcaval Sofia Delaco, oferind o experiență gustativă elegantă și plină
de rafinament.
Pentru mine, apogeul degustării l-a reprezentat vinul de final, Projekt M, un vin roșu sec, obținut din Merlot, cu arome intense de fructe negre și note subtile de ciocolată și vanilie. Lângă el, o altă regină neîncoronată a brânzeturilor, Grana Padano Delaco D'Exceptie, o brânză maturată, cu o textură granuloasă și un gust intens. Intensitatea aromelor din vinul Projekt M s-a armonizat perfect cu gustul puternic al brânzei Grana Padano, dând naștere unei combinații sofisticate, din care nu m-aș sătura să gust în fiecare zi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu