28 mai 2024

Festin cu brânză și vin - Delaco și Familia Darabont

Weekend-urile încep mai devreme în săptămânile când joia avem tradiționala degustare Brânzeturi cum se cuVin 🍷🧀 alături de gașca de bloggeri! La cea mai recentă ediție, vedete au fost: în farfurii, brânzeturile de la Delaco, iar în pahare - vinuri de la Familia Darabont, venite tocmai din Crișana să cucerească Oltenia! Și ne-au cucerit prin arome, prin tehnică și prin diversitatea în tot și-n toate, de la sticle la dopuri și etichete! Mai avusesem șansa de a le degusta, dar acum, după o nouă întâlnire, sunt bucuroasă că am putut degusta și alte vinuri (din mai multe game) din portofoliul lor și entuziasmată să ne revedem și altă dată la un pahar de vin Darabont, în restaurante din Craiova sau chiar pe mesele noastre! Dar, până atunci, ce am gustat, degustat și discutat, în rândurile de mai jos!


La cea de-a 59-a ediție a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin (și numărul #34 la care particip eu) am avut ocazia să ne bucurăm de o selecție excepțională de vinuri oferite de Crama Familia Darabont, însoțite de brânzeturi fine de la Delaco. Evenimentul, ce a avut loc la restaurantul C House Milano din Craiova, a fost organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. Gazdă și prezentator a fost colegul nostru Daniel Botea, degustător autorizat de brânzeturi și masterand în expertiza vini-viticolă, care ne-a ghidat prin această experiență culinară inedită.


Despre Crama Familia Darabont

Crama Familia Darabont este business-ul unei familii din Biharia, județul Bihor, care, aflată la a treia generație de viticultori, își propune să aducă pe mesele iubitorilor de vinuri produse de calitate, realizate cu multă pasiune, respect și inovație. De pe cele peste 40 de hectare de viță de vie tânără produc vinuri proaspete, foarte seci, revigorante, care surprind prin complexitate și autenticitate și provoacă (și educă, de ce nu?) piața consumatorilor.


Mai mult, ce mi-a atras atenția în mod special este modul natural în care se îmbină tradiția cu inovația, grija față de strugure și pasiunea pentru vin. Familia Darabont folosește metode de stropire alternative (și eficiente), precum stropitul din dronă, și tehnici de vinificație moderne. Sticlele lor nu doar conțin vinuri care atrag atenția, ci sunt, în sinea lor, mici bijuterii încrustate cu diamantele unor etichete speciale și ale unor dopuri care asigură condițiile propice de păstrare a fiecărui vin în parte. Iar fiecare vin este o poveste în sine, o expresie a terroir-ului și a efortului continuu de a atinge excelența, lucru care se simte și se apreciază.


Pentru mine, degustarea nu a fost prima întâlnire cu Familia Darabont. O parte din vinuri am avut prilejul să le degust la prima ediție a Wine Tonic Festival, organizat de prietenii de la 24HTonic la Ramada Plaza Craiova, unde le-a prezentat chiar viticultoarea cramei, Szilvia Mate 🍇


M-am întâlnit cu Familia Darabont și #prinArad, unde ne-am răcorit cu sprizz la doză, o inovație a cramei (și ceva foarte-foarte bun și perfect pentru zile toride).


Acum, însă, am avut șansa de a descoperi poveștile din spatele fiecărui pahar de vin. Brânzeturile și-au spus și ele istoria plină de diversitate, conturând astfel experiența noastră culinară. Iată ce am degustat:

1. Mezzin (vin spumos extra dry) + Aperifrais Ile de France

Ați citit bine, nu spumant, ci spumos – adică un vin carbonatat prin adăugarea de dioxid de carbon în timpul procesului de îmbuteliere. Mezzin de la Familia Darabont este un vin spumos extra dry, incitant prin prospețimea aparte. Asociat cu Aperifrais Ile de France, o brânză proaspătă, cu o textură cremoasă și un gust delicat, și-a revelat aciditatea, ambele reușind să ofere o experiență gustativă echilibrată și rafinată.


2. Darabont Fetească Regală (alb sec) + Camembert Ile de France

Al doilea vin al serii a fost o Fetească Regală, vin alb sec cu arome de flori de câmp și fructe proaspete, având un gust plăcut. Aromele sale delicate au completat perfect gustul bogat și cremos al brânzei Camembert Ile de France, celebră pentru crusta de mucegai alb și textura untoasă, creând o combinație elegantă și sofisticată.


3. URME Cuvee Alb (alb sec, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Albă) + Havarti Castello

Cuvee Alb din gama URME este un vin alb sec și foarte acid, obținut dintr-un blend de Chardonnay, Sauvignon Blanc și Fetească Albă, cu arome complexe de fructe și note citrice. Complexitatea aromelor din vin s-a armonizat excelent cu textura și gustul ușor dulceag al brânzei Havarti Castello, oferind o echilibru gustativ și relevând nuanțe nebănuite.


4. Fleurt (rose sec, Burgund Mare, Fetească Neagră) + British Cheddar Delaco D'Exceptie

Probabil vinul cu cea mai instagrammabilă sticlă, elegantă ca un bibelou, Fleurt este un vin rose sec, obținut din soiurile Burgund Mare și Feteasca Neagră, cu arome de fructe roșii și o notă ușor condimentată. S-a asociat cu un British Cheddar Delaco D'Exceptie, o brânză cheddar maturată, cu o textură granuloasă și un gust caracteristic. În asociere, aromele fructate și ușor condimentate ale vinului Fleurt au fost complementate de gustul intens al brânzei British Cheddar Delaco D'Exceptie, creând o combinație plină de caracter.


5. URME Cuvee Roșu (roșu sec, Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon) + Cașcaval Sofia Delaco

URME Cuvee Roșu este un vin roșu sec, obținut din soiuri de top Merlot, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon, cu arome de fructe negre. Lângă el, tradiționalul cașcaval Sofia Delaco, o brânză cu o textură fermă și un gust bogat, de lapte. Complexitatea aromelor din vinul URME Cuvee Roșu s-a îmbinat perfect cu textura și gustul brânzei Cașcaval Sofia Delaco, oferind o experiență gustativă elegantă și plină de rafinament.


6. Projekt M (roșu sec, Merlot) + Grana Padano Delaco D'Excepție

Pentru mine, apogeul degustării l-a reprezentat vinul de final, Projekt M, un vin roșu sec, obținut din Merlot, cu arome intense de fructe negre și note subtile de ciocolată și vanilie. Lângă el, o altă regină neîncoronată a brânzeturilor, Grana Padano Delaco D'Exceptie, o brânză maturată, cu o textură granuloasă și un gust intens. Intensitatea aromelor din vinul Projekt M s-a armonizat perfect cu gustul puternic al brânzei Grana Padano, dând naștere unei combinații sofisticate, din care nu m-aș sătura să gust în fiecare zi.


Atunci când bei vin, cheia pentru o experiență plăcută este hidratarea; și de data aceasta, de hidratare s-a ocupat apa DolceVita. Pe lângă degustarea de vinuri și brânzeturi, și acum am făcut celebra pauză de masă pentru a degusta încă un preparat delicios din meniul restaurantului C House Milano Craiova. Astfel, m-am răsfățat (și îndestulat) cu filetto al vinsanto, adică mușchiuleț de porc, sos de vin cu ceapă și stafide, alături de cartofi prăjiți.


Cu speranța că am reușit și acum să vă trezesc curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu