04 iulie 2014

Batalia asupra limbii romane

Toți greșim, că vrem sau nu să recunoaștem. Eu credeam că stăpânesc gramatica limbii române binișor, dar m-am trezit întrebându-mă câți "i" trebuie să folosesc în diferite situații. Mi s-a atras atenția asupra unor greșeli gramaticale pe care le făceam (lucruri de care eram 101% sigură), am cercetat, am înțeles ce am greșit și m-am corectat fără să mă supăr pe cel care mi-a atras atenția sau pe mine însămi, având pe viitor grijă să nu le mai comit. I-am corectat și eu pe alții, cu mai multă sau mai puțină malițiozitate, în funcție de gravitatea greșelii. Unii au înțeles și s-au corectat, alții poate au zâmbit frumos și m-au înjurat în gând, iar alții sunt convinsă că n-au dat nici măcar celebrul fuck pe sfatul meu.
Sursa: robertchapman.blogspot.ro
Ce e haios la limba română este că, mai abitir decât cele mai adânci scrieri și mai expresive texte, ea singură este în stare să stârnească cele mai mari drame. Luptele care se dau vitejește pe altarul limbii pe Facebook, în comentarii pe bloguri sau în emisiuni pe la televizor sunt absolut delicioase când le privești din exterior, dar curat energofage atunci când ești implicat direct. Îmi amintesc, în acest sens, că mi-am dat și eu o dată cu părerea pe Facebook despre pluralul cuvântului "căpșună" și s-a dezlănțuit Iadul. Evident, n-am câștigat nimic, nici măcar dezbaterea, și am simțit că mor ca unii oameni prin săli de judecată, cu dreptatea-n mână. De atunci încerc să pun mai puțină pasiune și deloc suflet în astfel de discuții, mai ales că-s destui care încearcă să se ocupe de problemă în mod profesionist.
Un astfel de exemplu este Radu Paraschivescu, scriitor și jurnalist, care prezintă emisiunea "Pastila de limbă" de pe Digi24. Întâmplător, butonând telecomanda, am ajuns pe acest canal exact în momentul în care domnul Paraschivescu ne ținea o lecție despre cuvântul anului în România, "decât". Reproduc aici fraza de căpătâi a emisiunii sale: "Conform normelor în vigoare, "decât" se folosește exclusiv în construcții negative, doar atunci întrebuințarea lui este corectă." 
Un adverb degrabă dătător de bătăi de cap, "decât" oferă mai multă muniție apărătorilor intereselor limbii române decât oricare alt cuvânt din vocabular. În caz că nu v-ați dat seama, propoziția dinainte, așa afirmativă cum este ea, este corectă. Pentru că domnul Paraschivescu a uitat să spună că principalul sens al adverbului cu pricina este cel comparativ de inegalitate ("Apa e mai bună decât berea."), nu cel restrictiv ("Copilul n-a citit decât primul capitol al cărții."), pe care l-a exemplificat pe larg în cadrul emisiunii. 
Bătălia asupra limbii române e în plină desfășurare. Dacă porniți la luptă de partea ei, asigurați-vă că nu trageți cu gloanțe oarbe! Sfatul meu este să lăsați experții să vorbească, să-i ascultați, dacă vă face plăcere (inclusiv pe domnul Paraschivescu, care m-a atras prin textul poznaș și aerul său mucalit), dar să nu luați de bun decât ceea ce vedeți scris negru pe alb în (deocamdată) singura sursă oficială și de necontestat în domeniu - dicționarul explicativ al limbii române.


2 comentarii:

  1. Sf. Ilie, ai doua greseli (grave :) in text:
    1. se se ocupe de problemă
    2. Apa e mai bună decât berea.
    La 1. nu mai insist, pentru ca tastatura. Dar la 2. puteai si tu sa pui un ? la sfarsit, nu sa dai verdicte false :)) Spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci mult, pe prima am remediat-o. Pe a doua am scris-o intentionat, sa agit spiritele! :P

      Ștergere