18 mai 2019

Atractia Vestului - cu bocceluta prin Arad


De vreo 3 ani de zile fac incursiuni (mai mult sau mai puțin) regulate în vestul țării, la Timișoara, acolo unde s-a mutat Oana după ce a abandonat cuibul craiovean. Și de fiecare dată am plănuit – fără să concretizez – să “sar pârleazul” 60 km mai la nord, până în Arad, pe care îl văzusem doar o dată, noaptea, din autocar, dar față de care mă încerca o mare curiozitate. Și iată că șansa mi s-a oferit la sfârșitul lunii martie, atunci când Consiliul Județean Arad prin CNIPT Arad a organizat un infotrip la care cu mare entuziasm m-am înscris și am participat. Infotrip-ul a durat două zile, programul prevăzând o zi de vizite și degustări de vinuri la cramele din județ și o zi de vizitare a orașului Arad.
Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare
În acest articol vă voi povesti câte ceva din frumusețile orașului Arad, așa cum le-am văzut umblând prin oraș cu bocceluța în spate, alături de un grup de bloggeri și ghizi simpatici și curioși, sub îndrumarea unor ghizi arădeni de excepție! Turul de oraș la care am participat, organizat de Consiliul Județean Arad prin CNIPT Arad în parteneriat cu Asociația Turism Alternativ, a fost ținut de Dan Codre, fost jurnalist, mare pasionat și excelent cunoscător de tot ce înseamnă Arad. Pentru mine a fost o încântare personală și profesională să-l urmăresc (și să învăț noi secrete ale meseriei de ghid de turism).
Tur ghidat al Aradului
Până să “intru în pâine” și să vă povestesc mai multe despre obiectivele vizitate, trebuie să vă spun că Aradul te impresionează din primele secunde în care pășești în zona centrală prin splendida arhitectură Secession. Oriunde te uiți, dai cu ochii de câte un palat somptuos (chit că pe multe fațade apar acele triste afișe cu „Atenție, cade tencuiala!”). Moștenirea culturală autro-ungară își face constant simțită prezența, dând Aradului un aer aproape de „străinătate”.
Palate care străjuiesc Piața Avram Iancu din Arad
Sfatul meu este, când aveți ocazia să ajungeți prin zonă, să participați la un tur ghidat al Aradului. Până atunci, însă, vă las mai jos câteva din obiectivele mele preferate din orașul de pe Mureș:

Palatul Administrativ - adăpostește Primăria Municipiului Arad și Prefectura Județului Arad. Clădirea, inaugurată în 1877, reprezintă una dintre operele semnificative ale arhitecturii eclectice din oraș.
Palatul Administrativ din Arad
Piața Avram Iancu - una din piețele principale ale Aradului, în mijlocul căreia se ridică impozantul „Monument al ostașului necunoscut”. Este străjuită de adevărate palate în stil baroc, secession sau neoclasic.
Monumentul ostasului necunoscut din Piata Avram Iancu din Arad
Teatrul Clasic „Ioan Slavici” – impresionantă clădire neoclasică de secol XIX, a suferit numeroase modificări pe parcursul anilor, în special din cauza incendiilor care au afectat-o. În incinta edificiului au loc, pe lângă stagiunile trupei de teatru, numeroase evenimente cultural-artistice.
Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad
Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare - unul dintre cele mai importante simboluri și obiective turistice ale Aradului. Aici sunt amplasate două monumente semnificative pentru istoria celor două țări: Statuia Libertății (ridicată în 1890, pentru a omagia 13 generali ai Revoluției ungare care au fost executați pentru înaltă trădare în 1849) și Arcul de Triumf (conceput de sculptorul Ioan Bolborea în anii 2000, care simbolizează revoluția pașoptistă din cele trei țări române).
Arcul de Triumf din Parcul Reconcilierii Româno-Maghaire din Arad

Statuia Libertății din Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare din Arad
Turnul de apă - construit în 1896 pentru a servi la aprovizionarea cu apă a orașului, precum și la semnalarea incendiilor. Clădirea, care arată ca donjonul unei cetăți medievale, are o înălțime de 35 de metri,fiind  cea mai înaltă clădire din Arad la data inaugurării. În prezent găzduiește pe cele 5 niveluri o expoziție permanentă a apei, precum și diverse expoziții de artă sau tematice. Locul meu preferat din turn a fost bazinul cu apă de la ultimul nivel, care putea ține până la 400 de tone!
Turnul de apă din Arad
În interiorul bazinului de apă din Turnul de Apă din Arad
Sub bazinul de apă din Turnul de Apă din Arad
Catedrala Veche - monument de arhitectură barocă, construit între anii 1862-1865 sub conducerea arhitectului Anton Ziegler. Biserica cu hramul „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” a servit drept Catedrală a Episcopiei Aradului până în 2009.
Catedrala Veche din Arad
Gara din Arad – impozant edificiu construit între 1905-1910 după planurile arhitectului arădean Lajos Szantay. Gara a fost bombardată puternic în octombrie 1944 de către trupele germane și a fost refăcută între anii 1950-1953.
Gara din Arad
Biserica Sârbească și Palatul Sârbesc din Piața Sârbească - după cucerirea Aradului de către armatele imperiale comandate de prințul Eugen de Savoya, în oraș au fost așezați grăniceri sârbi. Biserica a fost ridicată inițial între 1698-1702, la construcția ei fiind folosite diferite materiale provenite din ruinele unor edificii medievale arădene. În vecinătatea bisericii a fost construit la începutul secolului XX așa-numitul Palat Sârbesc, în stil Secession, actual sediu al parohiei sârbești din Arad.
Biserica Sârbească din Arad
Palatul Sârbesc din Arad


Casa cu lacăt - clădire construită în jurul anului 1815, celebră pentru o nișă de la colțul dinspre piața Plevnei, care, până în 1994, adăpostea așa-numitul Butuc al breslelor. În acest butuc de lemn învelit în tablă, confecționat în anul 1827, băteau câte un cui calfele care treceau prin Arad. Fiecare cui avea un cap distinct, reprezentând o ștampilă caracteristică respectivei calfe. Obiceiul s-a păstrat până în anul 1872, când a apărut legea care a desființat breslele. Butucul din nișă, azi expus într-una din sălile Muzeului de Istorie al județului Arad, era protejat de o bară metalică, închisă în lateral cu un lacăt, detaliu care a dat numele clădirii. Potrivit unei legende locale, proprietarul clădirii ar fi spus la inaugurare că aceluia ce va reuși să deschidă lacătul respectiv i se va da întreaga clădire drept recompensă.
Casa cu lacăt din Arad
O vizită prin Arad vă oferă surprize la tot pasul. Țineți ochii și urechile deschise și le veți descoperi!


Sursă informații: Arad City Guide.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu