29 octombrie 2019

Festin cu branza si vin – Delaco si Ferma Magureni


În ultima vreme, tot mai mulți oameni încep să acorde atenție sporită modului de viață, alegând unul cât mai sănătos. Fie că fac mișcare sau aleg să consume alimente organice, trend-ul este spre sănătos, ecologic sau bio. Așa că nu surprinde pe nimeni că, în marea de producători, apar câțiva care refuză să facă compromisuri. O nouă ediție a deja împământenitului proiect al bloggerilor olteni, Brânzeturi cum se cuVin, ne-a pus față în față cu un astfel de producător. Ce am făcut, aflat și învățat de la eveniment, citiți în acest articol!
Sursa foto: Marian Buzărnescu
Ediția #33 a evenimentului lunar Brânzeturi cum se cuVin (și numărul #13 la care particip eu) a fost organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. Gazda degustării a fost colegul Daniel Botea din partea AsBO, care a prezentat evenimentul și formatul, dar și brânzeturile și asocierea brânzeturi – vin. Ne-am putut bucura de asocierea dintre vinuri și brânzeturi în spațiul intim al unui separeu de la restaurantul Oxygen Bistro de pe str. A. I. Cuza din Craiova.

Ca de obicei, jumătatea ”solidă” a evenimentului - delicioasele brânzeturi – a fost asigurată de prietenii de la Delaco. Noutatea acestei ediții a reprezentat-o vinul, unul ecologic, complet lipsit de chimicale, pus la dispoziție de Ferma Măgureni din Gușoeni (Drăgășani) și prezentat de somelierul Victorian Săftescu.
Sursa foto: Gabi Rădoi
Mi s-a părut foarte interesant conceptul de vin ecologic, fără chimicale, cu fertilizare cu compost de grajd și stropiri cu infuzii de plante, pe care îl dezvoltă cei de la Ferma Măgureni. Aceștia au preluat fostul IAS și, în podgoria de 20 de hectare, au 6 soiuri de struguri din care produc până la 80.000 litri de vin anual. Cu turismul oenologic în floare la nivel mondial, era normal să aibă și aici o pensiune cu posibilități de cazare și servire a mesei. Un plus îl constituie faptul că cei de la Ferma Măgureni au câștigat la licitație tunelurile din dealul Drăgășanilor, având planuri să le renoveze.
Sursa foto: Gabi Rădoi
Ce am degustat la Brânzeturi cum se cuVin #33
1. Crâmpoșie sec + Camembert Ile de France
2. Pinot Gris sec + Emmentaler Delaco
3. Sauvignon Blanc sec + Mozzarella Dealco
4. Rose Cabernet Sauvignon demisec + Gouda Delaco D'Excepție
5. Tămâioasă Românească demisec + Maasdam Delaco D'Excepție
6. Negru de Drăgășani sec + Grana Padano Delaco D'Excepție
Sursa foto: Gabi Rădoi

Tămâioasa Românească și Maasdam a fost combinația câștigătoare a serii, una pe gustul meu, dar și al majorității participanților, dacă ne luăm după numărul mare de bilețele în bolul #5 la tragerea la sorți. Nu e de mirare, mai ales că somelierul ne avertizase că acesta va fi un vin care ne va aduce zâmbete pe chip și exact așa a fost. Tămâioasa ne-a purtat într-o călătorie olfactivă din lumea fructelor de mango și piersică coaptă până în stupii mustind de faguri de miere sau pe câmpurile cu fân proaspăt cosit. Alături i-a stat prietenește un Maasdam olandez, o brânză tare și dulceagă, la rându-i emanând o aromă fructată. Asocierea celor două m-a cucerit! Dacă ar fi să folosesc câte un singur cuvânt pentru a descrie vinul, brânza și asocierea, alegerile mele ar fi: ZÂMBET / PLĂCERE / DESFĂTARE.

Cu speranța că v-am trezit curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu