În ultima vreme,
tot mai mulți oameni încep să acorde atenție sporită modului de viață, alegând
unul cât mai sănătos. Fie că fac mișcare sau aleg să consume alimente organice,
trend-ul este spre sănătos, ecologic sau bio. Așa că nu surprinde pe nimeni că,
în marea de producători, apar câțiva care refuză să facă compromisuri. O nouă
ediție a deja împământenitului proiect al bloggerilor olteni, Brânzeturi cum se
cuVin, ne-a pus față în față cu un astfel de producător. Ce am făcut, aflat și învățat
de la eveniment, citiți în acest articol!
Sursa foto: Marian Buzărnescu |
Ca de obicei, jumătatea
”solidă” a evenimentului - delicioasele brânzeturi – a fost asigurată de
prietenii de la Delaco. Noutatea acestei ediții a reprezentat-o vinul, unul
ecologic, complet lipsit de chimicale, pus la dispoziție de Ferma Măgureni din
Gușoeni (Drăgășani) și prezentat de somelierul Victorian Săftescu.
Mi s-a părut
foarte interesant conceptul de vin ecologic, fără chimicale, cu fertilizare cu compost
de grajd și stropiri cu infuzii de plante, pe care îl dezvoltă cei de la Ferma
Măgureni. Aceștia au preluat fostul IAS și, în podgoria de 20 de hectare, au 6 soiuri
de struguri din care produc până la 80.000 litri de vin anual. Cu turismul
oenologic în floare la nivel mondial, era normal să aibă și aici o pensiune cu
posibilități de cazare și servire a mesei. Un plus îl constituie faptul că cei
de la Ferma Măgureni au câștigat la licitație tunelurile din dealul
Drăgășanilor, având planuri să le renoveze.
Sursa foto: Gabi Rădoi |
Ce am degustat la
Brânzeturi cum se cuVin #33
1. Crâmpoșie sec
+ Camembert Ile de France
2. Pinot Gris sec
+ Emmentaler Delaco
3. Sauvignon
Blanc sec + Mozzarella Dealco
4. Rose Cabernet
Sauvignon demisec + Gouda Delaco D'Excepție
5. Tămâioasă Românească demisec + Maasdam Delaco D'Excepție
6. Negru de
Drăgășani sec + Grana Padano Delaco D'Excepție
Sursa foto: Gabi Rădoi |
Tămâioasa Românească și Maasdam a fost combinația câștigătoare a serii, una pe gustul meu, dar și al majorității participanților, dacă ne luăm după numărul mare de bilețele în bolul #5 la tragerea la sorți. Nu e de mirare, mai ales că somelierul ne avertizase că acesta va fi un vin care ne va aduce zâmbete pe chip și exact așa a fost. Tămâioasa ne-a purtat într-o călătorie olfactivă din lumea fructelor de mango și piersică coaptă până în stupii mustind de faguri de miere sau pe câmpurile cu fân proaspăt cosit. Alături i-a stat prietenește un Maasdam olandez, o brânză tare și dulceagă, la rându-i emanând o aromă fructată. Asocierea celor două m-a cucerit! Dacă ar fi să folosesc câte un singur cuvânt pentru a descrie vinul, brânza și asocierea, alegerile mele ar fi: ZÂMBET / PLĂCERE / DESFĂTARE.
Cu speranța că v-am trezit curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu