02 mai 2021

Cu bocceluta prin Malaga – Muzeele (1)

Aveam de multă vreme în draft articolul despre muzeele vizitate în Malaga, dar noroc cu zilele astea libere, că am reușit să public o parte din el. Când m-am apucat de scris efectiv mi-am dat seama că ar trebui să public o Postzilla ca să includ info și imagini de la toate. Așa că am decis să scriu un articol despre muzeele de artă, lăsându-le pe cele dedicate vieții și civilizației malaguene pentru un post viitor. Așadar, deci și prin urmare, dacă sunteți museum freaks ca mine și vă place arta, în special pictura, recomandarea mea este să vă planificați o vizită la Muzeul Orașului Malaga, la Casa Natală a lui Picasso, la Muzeul Picasso și la Muzeul Carmen Thyssen.

Muzeul Orașului Malaga - José Gartner de la Peña - Distrugerea Invincibilei Armade
Muzeul Orașului Malaga - José Gartner de la Peña - Distrugerea Invincibilei Armade

Prima oprire, întru împrietenirea cu trecutul și spiritul locului – am făcut-o la Museo de Málaga (Muzeul Orașului Malaga). Găzduit în fostul Palat al Vămii, situat central, chiar la poalele dealului de pe care veghează Alcazaba și Gibralfaro, este cel mai mare muzeu din regiunea Andalucía. La interior, muzeul este împărțit în două secții: una de artă și una de arheologie.

Muzeul Orașului Malaga - Curtea interioară

Aripa dedicată arheologiei ne invită la o călătorie milenară prin istoria regiunii din preistorie până în perioada ocupației islamice. Expoziția include atât artefacte descoperite în urma săpăturilor din zona Alcazaba din anii 1930-1940, cât și piese din colecții private. 

Câteva din exponatele care mi-au atras atenția provin dintr-un mormânt grec de secol VI îen, descoperit în 2012.

Muzeul Orașului Malaga - Coif corintian, sec. VI îen

Mozaicuri, statui și statuete de secol I, dar și nenumărate artefacte din timpul ocupației musulmane a regiunii completează tabloul.

Muzeul Orașului Malaga - Mozaic, sec. I

Muzeul Orașului Malaga - Fântână

Arta pare să fie la ea acasă pe meleaguri malaguene. Aripa dedicată artelor frumoase cuprinde în principal tablouri create în secolele XIX-XX de artiști spanioli de renume național sau mondial, printre care Francisco de Goya sau Pablo Picasso.

Muzeul Orasului Malaga - Antonio Reyna Manescau - Peisaje venetiene

Muzeul Orașului Malaga - Bernardo Ferrándiz y Badenes și Antonio Muñoz Degrain - Alegoria istoriei, industriei și comerțului din Malaga (Schița plafonului Teatrului Cervantes din orașul Malaga)

Muzeul Orașului Malaga - Vicente Palmaroli González - Modelul Amelia

Dacă tot l-am menționat pe Picasso, era imposibil să ajung în orașul în care s-a născut și să nu vizitez casa familiei sale din Plaza de la Merced. 

Malaga, Plaza de la Merced

Malaga în care s-a născut și și-a petrecut copilăria Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso se reflectă în opere de artă, obiecte personale, fotografii, cărți poștale și elemente din viața de zi cu zi a familiei sale și a orașului Malaga în secolul al XIX-lea, expuse în micul Muzeu Casa Natală Picasso.

Muzeul Casa Natală Picasso - document original pe care se poate citi numele complet de botez al pictorului

Pablo Ruiz Picasso s-a născut în Malaga în data de 25 octombrie 1881. A locuit aici până la vârsta de 10 ani, când familia sa s-a mutat la La Coruña. Deși Picasso s-a întors în Malaga doar de 5 ori, pentru perioade scurte de timp, rădăcinile sale andaluze au fost vizibile în opera sa pe parcursul carierei. 

A rămas pasionat de tauri, coridă și flamenco, folosea regionalisme andaluze și avea superstiții caracteristice regiunii.

Muzeul Casa Natală Picasso - Pablo Picasso - ceramică

Muzeul Casa Natală Picasso - replică a capei lui Picasso

Trebuie să menționez că în Malaga mai există un Muzeu Picasso în care sunt expuse peste 120 de opere ale pictorului din diverse perioade artistice.


Preferatul meu a fost un studiu despre tauri, ce reflectă evoluția spre esență și abstract a artei lui Picasso:




Dacă am intrat în lumea elegantă a artei, nu puteam rata o vizită la Muzeul Carmen Thyssen. Focusul colecției este pictura spaniolă, predominant andaluză, de secol XIX, bazată pe colecția lui Carmen Cervera, a cincea nevastă a Baronului Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza.


Cu o altă ocazie am vizitat colecția principală de artă a familiei, de la Muzeul Thyssen-Bornemisza din Madrid. Muzeul din Malaga include o colecție separată, deținută de Carmen Thyssen, expusă publicului din 2011 într-o superbă clădire de secol XVI (Palatul de Villalón), renovată și extinsă.

Colecțiile Marilor Maeștri, peisaje romantice, naturalism și fin-de-siècle, precum și expozițiile temporare, ocupă 5.185 mp de artă spaniolă care merită văzută atunci când vizitați Malaga.

Muzeul Carmen Thyssen Malaga - Alfred Dehodencq - Dans țigănesc în grădinile Alcázarului din afara Pavilionului lui Carol al V-lea

Muzeul Carmen Thyssen Malaga - José García Ramos - Curtat spaniol

Vizita mea s-a suprapus cu o excelentă expoziție temporară, "Fantasía árabe", care m-a imersat în frumusețea și intimitatea picturii orientaliste din Spania în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.


Muzeul Carmen Thyssen - Isidoro Marin - Curtea cu mirți

Muzeul Carmen Thyssen Malaga - Adolf Seel - Servitoare la Alhambra

Muzeul Carmen Thyssen Malaga - Antonio Fabres - Sclava de vanzare

Pentru cei dintre voi cu gusturi artistice contemporane las aici un link și către Centre Pompidou Malaga. Recunosc, mie mi-a rămas scurt timpul pe care l-am avut la dispoziție și am preferat să descopăr alte cotloane ale orașului.



Sper că v-a plăcut articolul despre muzeele de artă din Malaga! Țineți aproape pentru următorul articol din serie, în care vă voi povesti despre muzeele legate de viața și civilizația malaguena.


Seria Cu bocceluța prin Malaga:

1. Cu bocceluța prin Malaga – Intro

2. Cu bocceluța prin Malaga – Fortificațiile islamice

3. Cu bocceluța prin Malaga – Muzeele (1)

4. Cu bocceluța prin Malaga – Muzeele (2)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu