28 iulie 2021

Festin cu branza si vin: Domeniile Samburesti si Delaco in Padure la Coveanu

Sâmbăta trecută am luat brânzeturi și vinuri de la sponsorii de tradiție ai evenimentului lunar Brânzeturi cum se cuVin, Delaco și Domeniile Sâmburești, și-am plecat să le degustăm prin județul Olt. După câteva stopuri turistice în Slatina, ne-am oprit pentru degustare într-un loc superb, în mijlocul naturii: În pădure la Coveanu. Aici am găsit liniște, verdeață și răcoare, dar am avut parte și de o primire ca la carte și un tur de proprietate. O oază de relaxare și un loc care s-a pretat la țanc pentru o degustare, dar care cu siguranță e perfect și pentru alte evenimente private! Continuați să citiți acest articol pentru o radiografie a întregii zile!

Oprire la panorama de pe Dealul Grădiște din Slatina

Am pornit de dimineață la drum din Craiova în gașcă blogosferică! Prima oprire pe traseu: dealul Grădiște din Slatina, locul despre care se spune că oferă una din cele mai frumoase panorame asupra orașului. Ce-i drept, fiind singurul punct înalt al Slatinei, e și singurul din care poți vedea pe o parte zona centrală, iar pe partea cealaltă Oltul șerpuind leneș spre Dunăre...  Mai mult, în 2012, pe deal a fost arborat un steag uriaș, care a devenit rapid un simbol al orașului. Din păcate, sâmbătă, când am urcat pe Grădiște, drapelul lipsea, punctul de panoramă spre oraș era blocat de bălării, iar cel spre Olt se afla în curtea din spate a unui restaurant, de unde am fost rapid goniți. Deci să știți ce vă așteaptă dacă hotărâți să vă aventurați până acolo!

Oprire la Atletul Albanez din Slatina

A doua oprire la poate cel mai cunoscut brand al Slatinei: "Atletul albanez"! Celebra cofetărie & bragagerie & gelaterie, care funcționează fără încetare din 1912, era faimoasă pentru bragă, înghețată, rahat, baclava, halviță și alte delicii orientale, preparate după rețete tradiționale de membrii familiei Memish. Hashim Memish, albanezul "ăl bătrân" ce a condus prăvălia veche în ultimii 30 de ani, a murit în aprilie, lăsând orașul mai sărac de bunătăți & povești cu iz oriental. 

Sâmbătă am descins la vechea prăvălie, să ne înfruptăm din deliciozitățile de care am auzit cu toții. Cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din dulce târg al Slatinei, se pare că i-am prins pe picior greșit, fără siglă pe fațadă, fără celebrele articole din ziare despre prăvălie pe pereți, fără bragă (era în lucru) & alte preparate pe care abia așteptam să le gustăm / cumpărăm. Ne-au întâmpinat cu limonadă și 2 sortimente de înghețată, foarte bune și ele, din care ne-am înfruptat cu toții! Îi mai vizităm cu proxima ocazie în Slatina. Nu ratez eu braga de la mama ei!


Până acum, planetele nu păreau să se fi aliniat prea bine, iar ziua începuse sub auspicii vag favorabile. Unde mai pui și că planul inițial viza o vizită la crama Domeniile Sâmburești, care nu s-a putut realiza cu această ocazie. Speram la o continuare de excepție, care să salveze ziua, iar ea nu s-a lăsat așteptată!

Degustare de brânză și vin Delaco și Domeniile Sâmburești

Exact cum prefiguram, poți să te bazezi mereu pe calitatea vinurilor de la Domeniile Sâmburești și a brânzeturilor de la Delaco! Evenimentul principal al zilei, practic motivul pentru care am plecat de acasă, s-a ridicat la înălțime, fiind potențat din plin și de cadrul deosebit în care a avut loc degustarea (revin mai târziu cu informații despre locație)!

Ediția #38 a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin (și numărul #18 la care particip eu) a fost organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. Gazda degustării a fost colegul Daniel Botea din partea AsBO, care a făcut un tur de forță și a prezentat atât formatul evenimentului, cât și vinul și brânza. Daniel este masterand Expertizare Viti-Vinicolă și degustător autorizat de brânzeturi, așa că a fost persoana potrivită la locul potrivit!

Ce am degustat la Brânzeturi cum se cuVin #38:

1. Domeniile Sâmburești Chardonnay + Camembert Ile de France


2. Chateau Valvis Chardonnay + British Cheddar Delaco D'Excepție


3. Domeniile Sâmburești Roze + Delaco Brânză pentru grătar


4. Domeniile Sâmburești Fetească Neagră + Emmentaler Delaco


5. Domeniile Sâmburești Merlot + Grana Padano Delaco D'Excepție


Deși eu sunt a Cabernet Sauvignon & Grana Padano type of girl, runda aceasta a fost altă asociere cea care a furat show-ul! Medalie de aur atât la gust individual, cât și la gust compus (ca să facem o glumă despre Olimpiadă) a fost asocierea Domeniile Sâmburești Roze + Delaco Brânză pentru grătar (bine, Roze-ul de Sâmburești provine tot din Cabernet, deci nu m-am îndepărtat prea tare de principiile mele)!

Roze-ul a fost vinul perfect pe căldura de afară – rece și proaspăt, îmbătându-ne (la figurat) cu aromele sale de fructe roșii (frăguțe). Fiind un vin versatil, dar cu echilibru de sine stătător, a rămas în vârf de gust și în combinație cu brânza pe grătar de la Delaco. 

(De hidratarea adevărată, rece și bună, responsabilă a fost Aqua Carpatica, celălalt brand celebru fondat de Jean Valvis, la fel ca Domeniile Sâmburești!)


Iar brânza... vai, brânza... Acest sortiment de excepție m-a cucerit cu textura sa interesantă, crocantă la exterior și destul de moale înăuntru, dar și cu gustul plin, ușor dulceag. Dacă ar fi să fac o comparație, acest halloumi este între brânzeturi ce este rucola între legume! 

În plus, această brânză a suferit pe grătarul patriei după câteva runde de friptură de pui și de porc, de la care a împrumutat cele mai bune arome! Nu e, deci, de mirare, că gustul său savuros s-a îmbinat de minune cu calitățile și nuanțele Roze-ului.

Dacă Roze-ul Domeniile Sâmburești a fost echilibrat, iar brânza pentru grătar Delaco a fost delicioasă, asocierea celor două a fost excepțională!

În Pădure la Coveanu

Dacă tot am scris despre degustare în termeni sinceri și laudativi, se impune să vă invit virtual și la super-locația care ne-a găzduit! În pădure la Coveanu din satul Greci, comuna Schitu, județ Olt, a fost locul cu pricina, un colț de relaxare în aer liber, departe de lumea dezlănțuită. Aflat la circa 70 km de Craiova și vreo 20 km de Slatina, acest locșor ferit include o cabană cu 5 camere, cramă cu capacitate de servire a mesei de 20 locuri, terasă acoperită cu circa 50 locuri, lac cu posibilitate pentru pescuit, pădure. 

Construcțiile au fost gândite să reflecte mediul înconjurător, așa că totul este din lemn-lemn-lemn. Acest lucru îi dă spațiului un aer tradițional, autentic, perfect integrat în peisaj!









Proprietarul afacerii, domnul Coveianu, ne-a făcut un tur al proprietății, în timpul căruia ne-a povestit una-alta despre cum i-a venit ideea creării acestui loc, despre terenul pe care îl deține, dar și despre planuri de viitor. Iar viitorul sună bine! Fie că sunteți turiști sau activați în domeniul organizării de evenimente, vă recomand să vă notați acest loc! Eu vă las link spre pagina de Facebook și pin pe Google Maps!

Salon de evenimente în Slatina

Pe lângă această locație, domnul Coveianu se pregătește să mai inaugureze un ballroom în Slatina. Am fost și acolo înainte să fie introdus oficial în circuitul evenimentelor, așa că vă las cu câteva imagini în premieră. 











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu