Cine ar fi crezut că, după 20+ degustări de brânză și vin la care am participat, să mai am parte de experiențe în premieră? Iată unul din motivele pentru care iubesc evenimentul Brânzeturi cum se cuVin! Unde mai pui că experimentez asocieri culinaro-bahice speciale, descopăr spații interesante din oraș și petrec seri superbe în atmosfera întreținută de clinchete discrete de pahare, zumzet de voci și companie mereu plăcută! La fel a fost și luna aceasta, când ne-am reunit blogosferic la Trattoria Il Calcio pentru a celebra natura într-un pahar cu vin Domeniul Bogdan și o bucată de brânză Delaco de calitate. Ce-am degustat și ce (noutăți) am aflat, descoperiți citind articolul în continuare!
Ediția #43 a evenimentului Brânzeturi cum se
cuVin (și numărul #22 la care particip eu) a fost organizată de Asociația
Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro la Trattoria Il Calcio din Craiova.
Gazdă ne-a fost colegul Daniel Botea din partea AsBO, care a prezentat
evenimentul și formatul, dar și brânzeturile de la Delaco, el fiind degustător
autorizat de brânzeturi. Șefi peste vinuri au fost Vlad Burugă – somelier și
Dan Cherăscu - Area Sales Manager la Domeniul Bogdan.
Din motive – sunt sigură – obiective, am
absentat la prima degustare de brânzeturi Delaco și vinuri Domeniul Bogdan,
cândva prin 2019. Citeam atunci pe blogurile colegilor că Domeniul Bogdan se ocupă
de cultura organică a viței de vie și se orientează spre viticultura biodinamică.
Suna bine? Da! Am înțeles exact despre ce e vorba și ce înseamnă asta? Nu
chiar! Fast forward 2 ani și 8 luni, am aflat direct de la sursă despre ce presupune
să creezi un vin în armonie cu natura!
Domeniul Bogdan deține 154 ha situate în
Dobrogea, în cunoscuta podgorie Murfatlar, în apropiere de satul Peștera (aproximativ
20 km de Medgidia). În 2011 a început plantarea viei, în special cu soiuri
internaționale, dar și cu câteva soiuri locale (Fetească Neagră și Tămâioasă
Românească), producția efectivă de vin începând 3 ani mai târziu. În 2016-2017
s-a obținut certificarea ecologică a viei, respectiv a cramei, procesul culminând
cu lansarea, în 2020, a primului vin biodinamic din România, Pătrar.
Cine a zis că plantezi vie și bei vin, acela
n-a muncit o zi în viața lui în vie! Domeniul Bogdan este creația antreprenorului
Bogdan Mihalcea, care, după ce a avut succes în alte business-uri (imobiliare,
eoliene), a pariat pe viticultura biodinamică. Un exemplu perfect de cum se
îmbină o idee genială (și, pe alocuri, riscantă) cu dedicația, determinarea și
multă muncă. Drumul pe care au pornit este încă nebătut în România - Domeniul
Bogdan sunt primii și singurii producători din țară acreditați în viticultura
biodinamică (acreditare de dr. Leonello Anello). Din 2022, via va fi integral
acreditată Demeter!
Față de procentajul vinurilor bio în
străinătate, care se poate ridica la 15-16-17%, în România acest procentaj este
extrem de scăzut: 1,5%. Cei de la Domeniul Bogdan înoată împotriva curentului, împinși
de la spate de convingerea că vinul pe care îl produc trebuie să fie curat sau nu
e deloc.
Calitatea începe din
podgorie, unde toată cultura este în regim ecologic /
organic / biologic, adică prietenoasă cu mediul, fără insecticide, pesticide,
îngrășăminte chimice etc. Munca nu se termină în vie, ci continuă pe toată
durata procesului de vinificație, un standardul bio impune necesitatea unui
plafon mai mic al concentrației de sulf, utilizarea de drojdii nemodificate
genetic, precum și alte restricții tehnologice.
Cu atâtea NU-uri, producția se bazează strict
pe elemente naturale - calitățile soiurilor de struguri, terroir-ul dobrogean, puterea
soarelui, vântul, umiditatea aerului - , marcate discret de amprenta oenologului.
Momentan, la Domeniul Bogdan, Leonello Anello - doctor în agricultură
biodinamică, este responsabil de crearea unor vinuri de excepție, total
naturale!
Ce am degustat la Brânzeturi cum se cuVin #43
Delicioasele brânzeturi Delaco au avut parte
de alăturări speciale, fiind asociate cu 6 vinuri din 4 game de excepție: Cuvee
Experience (o gamă în care anual se experimentează o altă direcție, dar
menținând un standard), Primordial (gama primordială a oenologului francez
Philip Cambie, ce include vinuri monosoi), Premium (o gamă ce scoate în
evidență aromele primare) și Pătrar (primul vin certificat biodinamic din
România).
1. Cuvee Experience Rose (Fetească Neagră +
Cabernet Sauvignon) + Aperifrais Delaco
Rose-ul din gama Cuvee Experience este un
cupaj de Pinot Noir și Fetească Neagră (2021) cu 13% alcool. Lăudându-se cu o
frumoasă culoare roz pudră și un nas fructat, ușor mineral, este un vin lejer, proaspăt,
vioi, ușor de băut vara! Combinația cu bucățele de brânză proaspătă Aperifrais,
delicios condimentate, mă transpune de fiecare dată în atmosfera petrecerilor elegante,
cocktail!
2. Premium Riesling (Rhin) + Camembert
Ile de France
Un Riesling (2020) cu aciditate medie și
potențial de învechire a dat mâna cu un Camembert clasic, dând naștere unui gust
special. Aromele de măr copt ale vinului și cele tipice, de ciuperci, ale
brânzei, vorbesc despre o îmbinare a gusturilor naturale, simple, dar
delicioase.
3. Cuvee Experience Sauvignon Blanc + Riesling
Italian + Brie Ile de France
Un cupaj tânăr, din 2021, aduce împreună două
soiuri albe răsfățate: popularul Sauvignon Blanc și aromatul și expresivul Riesling
italian. Seceta, ploile reci și problemele de polenizare din anii anteriori au transformat
producția acestui vin într-o adevărată aventură, așa că am apreciat șansa de a
mă bucura de o licoare florală, alăturată unei Brie, brânza grasă cu mucegai
alb.
4. Primordial Chardonnay + Havarti Castello
Combinația câștigătoare a serii a fost, pentru
mine, juxtapunerea armonioasă dintre Chardonnay și noua mea revelație în
materie de brânză, Havarti. Când vine vorba de vinuri, Chardonnay se prea poate
să fie unul din cele mai jucăușe. Acest soi poate da, sub bagheta magică a
oenologului, expresii diverse: de la vinuri proaspete fără lemn la vinuri cu
fermentație malolactică (specifică zonelor reci și vinurilor roșii), vinuri
spumante, distilate etc.
Chardonnay-ul din gama Primordial a celor de
la Domeniul Bogdan este o bucurie a papilelor, dar și a minții. Deși auzi când
somelierul îți povestește despre cele 4 luni petrecute de vin în lemn, în
butoaie de stejar franțuzesc din Burgundia, nasul și limba îți vorbesc despre armonie,
subtilitate și echilibru. Lemnul nu se simte și nu copleșește vinul, lăsând
aromele să primească laurii victoriei.
Pe celălalt taler al balanței, Havarti-ul
maturat de la Delaco scoate din joben o dulceață ca de caramel, dar și cu un
gust bogat, ușor sărat, și o textură crocant-sfărâmicioasă. Este o descoperire relativ
recentă pentru mine, dar epocală, ce poate fi căutată la rafturile
supermarketurile în ambalajul sub brand-ul Castello.
Perfect într-o seară călduroasă, paharul de
Chardonnay Primordial de la Domeniul Bogdan victorios și bucățele crocante de Havarti
delicios au dat naștere unei asocieri perfecte.
5. Premium Cabernet Sauvignon + Emmentaler
Delaco
Acest Cabernet Sauvignon din 2109, prima
ediție în gama Premium, a fost maturat în butoaie de 2500 litri, de la care a
împrumutat puțin caracter lemnos – nu se simte deloc influența lemnului. De
asemenea, vinul a fost maturat încă 6 luni în beton NicoVelo (producători
italieni de recipiente de beton în care se maturează tot vinul biodinamic). Recognoscibil
prin culoarea rubinie intensă și aromele de fructe roșii și negre coapte, Cabernet
Sauvignon-ul a fost asociat unei brânze la fel de ușor de recunoscut grație celebrelor
ei găuri: Emmentaler.
6. Feteasca Neagră Pătrar + Grana Padano
Delaco D’Exceptie
Vinul spectacol al acestei ediții a
evenimentului Brânzeturi cum se cuVin și experiența în premieră despre care vă
spuneam la începutul articolului: prima mea degustare a primului vin certificat
biodinamic în România. Feteasca Neagra Pătrar – așa cum puteți intui din nume –
este un vin ce ține cont de influența astrelor! Ce înseamnă asta? Că semnele pe
care le dă natura – inclusiv fazele lunii – sunt cele pe care echipa de la Domeniul
Bogdan le urmărește pentru a ști când să lucreze pământul. În plus, întregul proces
de producție și vinificație este curat: se fac multe remontaje (antrenarea
părților solide), se folosește foarte puțin sulf, se bazează pe fermentație
spontană, fără enzime, fără taninuri, vinul este nefiltrat... Desigur,
producția este relativ redusă, de doar 3000+ sticle, dar, prin calitatea sa, Feteasca
Neagră Pătrar este cea mai sinceră expresie a vinului.
Nu i se putea asocia decât o alta brânză de
excepție, cu personalitate, magnifica Grana Padano, brânza crocantă cu cristale
de fericire!
Ce am mâncat la Brânzeturi cum se cuVin #43
La 6 vinuri degustate se impunea și o pauză de
masă! Deja știam de la degustarea precedentă de preparatele gustoase de la
Trattoria Il Calcio din Craiova, așa că am decis să încerc și altceva. După ce
data trecută am încercat un minunat piept de pui cu gorgonzola, acum am testat
pastele din meniu: Fetuccine fatte
in casa con salmone.
Cu speranța că am reușit și acum să vă trezesc
curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă
urez poftă mare și noroc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu