30 mai 2022

Festin cu branza si vin - Delaco si Domeniul Bogdan

Cine ar fi crezut că, după 20+ degustări de brânză și vin la care am participat, să mai am parte de experiențe în premieră? Iată unul din motivele pentru care iubesc evenimentul Brânzeturi cum se cuVin! Unde mai pui că experimentez asocieri culinaro-bahice speciale, descopăr spații interesante din oraș și petrec seri superbe în atmosfera întreținută de clinchete discrete de pahare, zumzet de voci și companie mereu plăcută! La fel a fost și luna aceasta, când ne-am reunit blogosferic la Trattoria Il Calcio pentru a celebra natura într-un pahar cu vin Domeniul Bogdan și o bucată de brânză Delaco de calitate. Ce-am degustat și ce (noutăți) am aflat, descoperiți citind articolul în continuare!

Ediția #43 a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin (și numărul #22 la care particip eu) a fost organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro la Trattoria Il Calcio din Craiova. Gazdă ne-a fost colegul Daniel Botea din partea AsBO, care a prezentat evenimentul și formatul, dar și brânzeturile de la Delaco, el fiind degustător autorizat de brânzeturi. Șefi peste vinuri au fost Vlad Burugă – somelier și Dan Cherăscu - Area Sales Manager la Domeniul Bogdan.


Din motive – sunt sigură – obiective, am absentat la prima degustare de brânzeturi Delaco și vinuri Domeniul Bogdan, cândva prin 2019. Citeam atunci pe blogurile colegilor că Domeniul Bogdan se ocupă de cultura organică a viței de vie și se orientează spre viticultura biodinamică. Suna bine? Da! Am înțeles exact despre ce e vorba și ce înseamnă asta? Nu chiar! Fast forward 2 ani și 8 luni, am aflat direct de la sursă despre ce presupune să creezi un vin în armonie cu natura!


Domeniul Bogdan deține 154 ha situate în Dobrogea, în cunoscuta podgorie Murfatlar, în apropiere de satul Peștera (aproximativ 20 km de Medgidia). În 2011 a început plantarea viei, în special cu soiuri internaționale, dar și cu câteva soiuri locale (Fetească Neagră și Tămâioasă Românească), producția efectivă de vin începând 3 ani mai târziu. În 2016-2017 s-a obținut certificarea ecologică a viei, respectiv a cramei, procesul culminând cu lansarea, în 2020, a primului vin biodinamic din România, Pătrar.


Cine a zis că plantezi vie și bei vin, acela n-a muncit o zi în viața lui în vie! Domeniul Bogdan este creația antreprenorului Bogdan Mihalcea, care, după ce a avut succes în alte business-uri (imobiliare, eoliene), a pariat pe viticultura biodinamică. Un exemplu perfect de cum se îmbină o idee genială (și, pe alocuri, riscantă) cu dedicația, determinarea și multă muncă. Drumul pe care au pornit este încă nebătut în România - Domeniul Bogdan sunt primii și singurii producători din țară acreditați în viticultura biodinamică (acreditare de dr. Leonello Anello). Din 2022, via va fi integral acreditată Demeter!

Față de procentajul vinurilor bio în străinătate, care se poate ridica la 15-16-17%, în România acest procentaj este extrem de scăzut: 1,5%. Cei de la Domeniul Bogdan înoată împotriva curentului, împinși de la spate de convingerea că vinul pe care îl produc trebuie să fie curat sau nu e deloc.


Calitatea începe din podgorie, unde toată cultura este în regim ecologic / organic / biologic, adică prietenoasă cu mediul, fără insecticide, pesticide, îngrășăminte chimice etc. Munca nu se termină în vie, ci continuă pe toată durata procesului de vinificație, un standardul bio impune necesitatea unui plafon mai mic al concentrației de sulf, utilizarea de drojdii nemodificate genetic, precum și alte restricții tehnologice.

Cu atâtea NU-uri, producția se bazează strict pe elemente naturale - calitățile soiurilor de struguri, terroir-ul dobrogean, puterea soarelui, vântul, umiditatea aerului - , marcate discret de amprenta oenologului. Momentan, la Domeniul Bogdan, Leonello Anello - doctor în agricultură biodinamică, este responsabil de crearea unor vinuri de excepție, total naturale!

Ce am degustat la Brânzeturi cum se cuVin #43

Delicioasele brânzeturi Delaco au avut parte de alăturări speciale, fiind asociate cu 6 vinuri din 4 game de excepție: Cuvee Experience (o gamă în care anual se experimentează o altă direcție, dar menținând un standard), Primordial (gama primordială a oenologului francez Philip Cambie, ce include vinuri monosoi), Premium (o gamă ce scoate în evidență aromele primare) și Pătrar (primul vin certificat biodinamic din România).


1. Cuvee Experience Rose (Fetească Neagră + Cabernet Sauvignon) + Aperifrais Delaco

Rose-ul din gama Cuvee Experience este un cupaj de Pinot Noir și Fetească Neagră (2021) cu 13% alcool. Lăudându-se cu o frumoasă culoare roz pudră și un nas fructat, ușor mineral, este un vin lejer, proaspăt, vioi, ușor de băut vara! Combinația cu bucățele de brânză proaspătă Aperifrais, delicios condimentate, mă transpune de fiecare dată în atmosfera petrecerilor elegante, cocktail!



2. Premium Riesling (Rhin)  + Camembert  Ile de France

Un Riesling (2020) cu aciditate medie și potențial de învechire a dat mâna cu un Camembert clasic, dând naștere unui gust special. Aromele de măr copt ale vinului și cele tipice, de ciuperci, ale brânzei, vorbesc despre o îmbinare a gusturilor naturale, simple, dar delicioase.


3. Cuvee Experience Sauvignon Blanc + Riesling Italian + Brie Ile de France

Un cupaj tânăr, din 2021, aduce împreună două soiuri albe răsfățate: popularul Sauvignon Blanc și aromatul și expresivul Riesling italian. Seceta, ploile reci și problemele de polenizare din anii anteriori au transformat producția acestui vin într-o adevărată aventură, așa că am apreciat șansa de a mă bucura de o licoare florală, alăturată unei Brie, brânza grasă cu mucegai alb.


4. Primordial Chardonnay + Havarti Castello

Combinația câștigătoare a serii a fost, pentru mine, juxtapunerea armonioasă dintre Chardonnay și noua mea revelație în materie de brânză, Havarti. Când vine vorba de vinuri, Chardonnay se prea poate să fie unul din cele mai jucăușe. Acest soi poate da, sub bagheta magică a oenologului, expresii diverse: de la vinuri proaspete fără lemn la vinuri cu fermentație malolactică (specifică zonelor reci și vinurilor roșii), vinuri spumante, distilate etc.

Chardonnay-ul din gama Primordial a celor de la Domeniul Bogdan este o bucurie a papilelor, dar și a minții. Deși auzi când somelierul îți povestește despre cele 4 luni petrecute de vin în lemn, în butoaie de stejar franțuzesc din Burgundia, nasul și limba îți vorbesc despre armonie, subtilitate și echilibru. Lemnul nu se simte și nu copleșește vinul, lăsând aromele să primească laurii victoriei.

Pe celălalt taler al balanței, Havarti-ul maturat de la Delaco scoate din joben o dulceață ca de caramel, dar și cu un gust bogat, ușor sărat, și o textură crocant-sfărâmicioasă. Este o descoperire relativ recentă pentru mine, dar epocală, ce poate fi căutată la rafturile supermarketurile în ambalajul sub brand-ul Castello.

Perfect într-o seară călduroasă, paharul de Chardonnay Primordial de la Domeniul Bogdan victorios și bucățele crocante de Havarti delicios au dat naștere unei asocieri perfecte.


5. Premium Cabernet Sauvignon + Emmentaler Delaco

Acest Cabernet Sauvignon din 2109, prima ediție în gama Premium, a fost maturat în butoaie de 2500 litri, de la care a împrumutat puțin caracter lemnos – nu se simte deloc influența lemnului. De asemenea, vinul a fost maturat încă 6 luni în beton NicoVelo (producători italieni de recipiente de beton în care se maturează tot vinul biodinamic). Recognoscibil prin culoarea rubinie intensă și aromele de fructe roșii și negre coapte, Cabernet Sauvignon-ul a fost asociat unei brânze la fel de ușor de recunoscut grație celebrelor ei găuri: Emmentaler.


6. Feteasca Neagră Pătrar + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Vinul spectacol al acestei ediții a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin și experiența în premieră despre care vă spuneam la începutul articolului: prima mea degustare a primului vin certificat biodinamic în România. Feteasca Neagra Pătrar – așa cum puteți intui din nume – este un vin ce ține cont de influența astrelor! Ce înseamnă asta? Că semnele pe care le dă natura – inclusiv fazele lunii – sunt cele pe care echipa de la Domeniul Bogdan le urmărește pentru a ști când să lucreze pământul. În plus, întregul proces de producție și vinificație este curat: se fac multe remontaje (antrenarea părților solide), se folosește foarte puțin sulf, se bazează pe fermentație spontană, fără enzime, fără taninuri, vinul este nefiltrat... Desigur, producția este relativ redusă, de doar 3000+ sticle, dar, prin calitatea sa, Feteasca Neagră Pătrar este cea mai sinceră expresie a vinului.

Nu i se putea asocia decât o alta brânză de excepție, cu personalitate, magnifica Grana Padano, brânza crocantă cu cristale de fericire!


Ce am mâncat la Brânzeturi cum se cuVin #43

La 6 vinuri degustate se impunea și o pauză de masă! Deja știam de la degustarea precedentă de preparatele gustoase de la Trattoria Il Calcio din Craiova, așa că am decis să încerc și altceva. După ce data trecută am încercat un minunat piept de pui cu gorgonzola, acum am testat pastele din meniu: Fetuccine fatte in casa con salmone.


Foarte bune și pastele făcute în casă, dar și casaaa... 😊 Am profitat că am ajuns printre primii ca să mai fac câteva fotografii în superba casă Mirică din Craiova, ce găzduiește Trattoria Il Calcio. Închei cu aceeași recomandare, de a-i trece pragul pentru o cină într-o atmosferă superbă.

Cu speranța că am reușit și acum să vă trezesc curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu