09 septembrie 2022

Oportunitate de dezvoltare pentru societatea civilă: CSR Nest organizează un Incubator ONG

Nu mai stau să calculez, dar de vreo 15-16 ani sunt ONG-istă și mândră de asta! Fie că am fost membră sau fondatoare într-o organizație non-guvernamentală, am făcut voluntariat sau doar am promovat activități și proiecte în care am crezut, am încercat să rămân conectată cu acest mediu care, în proporție covârșitoare, încearcă să schimbe lumea în bine. Cam asta își propun să facă și cei de la Asociația CSR Nest pentru ONG-uri: să le schimbe lumea în bine și să le lărgească orizonturile prin intermediul proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est -Incubator ONG”. Despre ce este vorba și cum puteți aplica, dacă sunteți eligibili, aflați continuând să citiți acest articol.


Pe cei de la CSR Nest îi știu, cred, de prin 2013, de la Heineken pentru Comunități, proiect de CSR prin care se finanțau proiecte relevante pentru 4 zone din țară (inclusiv Craiova). Ultima dată când am luat contact cu munca lor a fost în 2020, când am fost împreună la Mischii, în jud. Dolj, să vedem rezultatele muncii lor din proiectul H2O (Water) – Helping To Obtain Water, prin intermediul căruia 1.800 de locuitori ai comunei au acces la apă potabilă provenită din surse sigure. Sigur, lista ar putea continua, dar mă grăbesc să ajung în prezent, când Asociația CSR Nest anunță lansarea unui nou proiect cu impact în zona noastră.

CSR Nest - H2O (Water) la Mischii

„Dezvoltarea capacității ONG-urilor mici sau fără experiență din Regiunile Sud-Vest OItenia, Sud-Muntenia și Sud-Est – Incubator ONG” este un proiect menit să crească sustenabilitatea organizațională și capacitatea a 10 ONG-uri mici sau fără experiență din regiunile menționate, care manifestă un interes sporit spre implicarea în comunitate. Proiectul este derulat de Asociația CSR Nest cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 246.621,99 EURO, pe o perioadă de 21 de luni începând cu luna august 2022.

Pentru mine, ca reprezentant al un ONG mic, care, la prima vedere, ar fi un potențial beneficiar al proiectului, mi se pare interesantă modalitatea de abordare. Aceasta vizează implementarea unor măsuri strategice de dezvoltare organizațională, care includ: traininguri; planificare strategică participativă; întărirea capacității organizaționale prin elaborarea unor instrumente interne de organizare, evaluare și monitorizare; apartenența strategică a celor 10 ONG-uri la o federație destinată organizațiilor mici sau fără experiență.


Așa cum știu din proprie experiență, la nivel național, ONG-urile mici sau fără experiență nu beneficiază de resursele financiare și know-how-ul necesare pentru a-și construi o capacitate organizațională adecvată. Practic, acest proiect răspunde unei nevoi reale existente în sectorul ONG din România. Mai mult, potrivit „Raportului România 2017 – Sectorul Neguvernamental: profil, tendințe, provocări”, realizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), în cazul organizațiilor mici, cu un număr redus de angajați și cu venituri limitate, nu există strategii de dezvoltare organizațională și nici departamente specializate în elaborarea, implementarea sau monitorizarea strategiilor. Confirm. :P

Dacă și voi reprezentați un ONG eligibil, vă împărtășesc principalele activități ale proiectului, să știți ce vă așteaptă în caz că decideți să vă înscrieți:
  • Elaborarea instrumentelor și metodologiilor de lucru
  • Stabilirea beneficiarilor direcți ai proiectului
  • Traininguri pentru dezvoltare organizațională
  • Întărirea capacității organizaționale a celor 10 ONG-uri incluse în proiect
  • Dezvoltarea unei federații destinate organizațiilor mici sau fără experiență

La finalul proiectului, printre rezultatele așteptate se numără:
  • 1 metodologie de selecție a ONG-urilor incluse în proiect;
  • 1 metodologie de evaluare a nevoilor organizaționale ale ONG-urilor;
  • 10 ONG-uri din regiunile Sud Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est, selectate în cadrul proiectului;
  • 10 procese de evaluare a celor 10 ONG-uri incluse în proiect;
  • 7 traininguri pe teme prestabilite: managementul ONG-urilor, comunicare în ONG, management financiar, diversificarea surselor de finanțare, managementul resurselor umane, planificare strategică, adaptarea organizațiilor în condiții de criză;
  • 3 sesiuni specifice de formare personalizată în funcție de tipologia fiecărui ONG;
  • 50 de ateliere de lucru privind elaborarea planurilor de dezvoltare strategică și a manualului organizațional ale celor 10 ONG-uri incluse în proiect;
  • 10 website-uri de prezentare a ONG-urilor incluse în proiect dezvoltate și disponibile online;
  • 10 manuale organizaționale pentru fiecare ONG beneficiar elaborate și asumate de fiecare ONG;
  • 150 de ore coaching și mentoring online pentru cele 10 ONG-uri beneficiare ale proiectului;
  • 10 campanii de fundraising elaborate și implementate pentru cele 10 ONG-uri incluse în proiect
  • 1 eveniment schimb de bune practici organizat și implementat;
  • 1 federație a ONG-urilor incluse în proiect, înființată;
  • 1 platformă web a federației dezvoltată și disponibilă online.
Sper că v-am stârnit interesul și am semănat sămânța curiozității, așa că vă las cu cele mai importante detalii! Pentru a afla toate informațiile legate de proiect, mergeți spre www.csrnest.ro/proiecte-in-derulare/Incubator-ONG sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/Incubator-ONG-103558249156805.

-----------------------------------------------------

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și de a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.


Despre Asociația CSR Nest

Asociația CSR Nest a fost înființată în 2010, cu misiunea de a promova responsabilitatea socială în rândul societăţii civile şi al companiilor și comportamentul responsabil față de mediu.Totodată Asociația este implicată într-o serie de demersuri privind dezvoltarea comunitară și organizațională, cu scopul de a crea comunități sustenabile și a contribui la progresul societății civile la nivel național. Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați www.csrnest.ro.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu