30 octombrie 2022

Descălecare oltenească în Dealu Mare

O vorba din popor zice să n-ai încredere în cămile și-n alte animale care pot rezista o săptămână fără să bea. Cu gașca mea de blogolteni (și asimilați) nu-mi fac nicio grijă în acest sens. 😁Weekend-ul trecut ni s-au deschis pivnițe, destupat sticle, umplut paharele (cât pentru degustat) și dezlegat limbile la Evadare în Dealu Mare - Ediția III, un eveniment organizat de Asociația Dealu Mare. Am pornit cu începutul, alegând traseul de degustare #1, care ne-a purtat la 3 crame, de la Domeniul Aristiței la Dagon Wines și la Davino. Oameni pasionați ne-au primit în cramele și podgoriile lor, ne-au făcut părtași la povestea vinurilor lor și ne-au îndrăgostit de o zonă viticolă cu mult potențial turistic.

Sursa foto: Daniel Botea

Aventura a început dis de dimineață, trenul Softrans “decolând” din Craiova înainte de răsăritul soarelui. Fiind în deplasare cu grupul vesel, pus pe snoave (și încă nu începusem să bem), aproape că n-am simțit cele 4 ore de drum, până în gara din Ploiești. După ce am mai încins o rundă de bancuri și povești așteptând autocarul, am purces cu entuziasm spre prima oprire a zilei.


Domeniul Aristiței

Dacă parcurgi drumul prin Nicovani, în Valea Călugărească, într-o Vespa sau o decapotabilă, admirând viile întinse de-o parte și de alta, poți lejer să-ți imaginezi că ești în Toscana. De fapt, întregul domeniu are un aer exotic, ca și cum ai fi intrat într-o lume atemporală. Crama ițită în mijlocul viei, mesele întinse în așteptarea oaspeților, butoaiele pictate, totul vorbește de o eleganță în amenajare ce se regăsește cu generozitatea și în calitatea vinurilor din pahare.


Povestea și istoricul Domeniului Aristiței, precum și informațiile tehnice ne-au fost oferite de oenologul Cristian Tudor, cel care ne-a și condus prin măruntaiele cramei. Am aflat, astfel, că domeniul viticol a aparținut, înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, fostului ministru al Economiei Ion Bujoiu, de la moștenitorii căruia a fost cumpărat de actualii proprietari. Din domeniul inițial nu a mai putut fi salvat vechiul conac, păstrându-se doar beciul fostei crame și cele 4 hectare de vie cultivate acum cu Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon. Dotările și utilajele de vinificație, ultramoderne, au fost achiziționate cu ajutorul fondurilor europene.

Sursă foto: Gabi Rădoi

După turul de cramă a urmat partea plăcută, practică, anume degustarea a 6 vinuri din gama Vizionar, în asociere cu bunătăți gastronomice (majoritar) locale, alese pe sprânceană, de a căror calitate garantează și albinele. 


A fost un deliciu gustativ, dar și o încântare vizuală, presărată cu generozitate de informații oferite de somelierul Bogdan Dumitrescu și de discuții interesante în compania colegilor de masă. 

Sursă foto: Gabi Rădoi

Sauvignon Blanc-ul degustat cu Camembert sau Merlot-ul baricat 14 luni, asociat cu o pastramă afumată, au fost pairing-urile care mi-au furat inima.

Spre finalul vizitei mi-am îndreptat pașii spre vie, admirând rândurile ce păreau să te poarte spre infinit, gustând din strugurii rămași, încă, în vițe, și bucurându-mă de culoarea florilor.


Cu ușurință, vizita la Domeniul Aristiței are potențial de o zi, poate chiar și un weekend de răsfăț gastro-vinicol, dar noi ne-am despărțit de gazde pentru a porni spre a doua oprire programată la Evadare în Dealu Mare Ediția III 2022.

Dagon Wines

Cei de la Dagon se laudă că au ambiții mari în butoaie mici. Ce am descoperit eu au fost vinuri bune și un vibe cool. 😊 Tot o cramă boutique, artizanală, de mici dimensiuni, situată în Valea Nucetului, Dagon mi-a lăsat senzația aia de proiect jucăuș transformat în afacere de succes, în care oamenii locului încă-și mai dau voie să se joace, să experimenteze, să creeze și să inoveze.


Ca și la Domeniul Aristiței, la Dagon am fost așteptați cu platouri de bunătăți locale care să ne pregătească papilele pentru explozia de arome a vinurilor pe care urma să le degustăm. S-au ronțăit măsline, brânzeturi și mezeluri, dar s-a adorat zacusa, în special cea cu ghebe.


Vinuri cu Har ne-au pus inima pe Jar, acestea fiind - alături de Avatar și Cleștar  - câteva dintre denumirile vinurilor povestite de cei de la Dagon și degustate în crama lor. Și, dacă tot vorbim de nume, foarte interesante numele și logo-ul cramei, care fac referire la Dagon, cel jumătate om / jumătate pește, inițial zeul fertilității la asiro-babilonieni, zeul grânelor (ca simbol al fertilității) și al pescuitului (ca simbol al multiplicării). Da, de acord, și noi am vrea să multiplicăm (dar nu să îndoim) vinurile de la Dagon!



Turul cramei ne-a scos apoi la lumină – într-o zonă foarte faină de leisure, pe care o văd perfectă pentru genul acesta de evenimente, degustări, party-uri, teambuilding-uri etc -, doar ca să ne introducă iar în măruntaiele pământului, într-o hrubă datând de pe vremea lui Constantin Brâncoveanu. Aici, printre baricuri și damigene, am degustat un vinars care m-a “ars” pe suflet și m-a încălzit înainte de a ne continua periplul prin Dealu Mare.


DAVINO

Ultima oprire a zilei, chiar când soarele se ducea la culcare, ne-a adus în Ceptura, la DAVINO. Podgoria, conacul, micile aranjamente și detalii estetice au fost încântătoare, așa cum a fost și prezentarea făcută de gazda noastră, Irinel Macici.


Turul de cramă ne-a purtat printre tancuri de vinificare și baricuri ce purtau, mândre, sigla inspirată și plină de simboluri (Potirul Sfânt, Ochiul lui Dumnezeu) a cramei.


Degustarea propriu-zisă a inclus 7 vinuri, 2 Făurar (alb, roșu), 3 Iacob (alb, rose și roșu), un Alba Valahica și un Purpura Valahica pe care nu l-am mai surprins în poza “de grup”.


De asemenea, s-a povestit și despre vinul-stindard al cramei, Flamboyant, un cupaj de Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră obținut prin tehnici aparte de cules selectiv din cele mai valoroase parcele ale podgoriei, selecție manuală și fermentație în baric (barrique). Deoarece nu s-a numărat printre vinurile de la degustare când au venit blogoltenii la DAVINO, sperăm să ne întâlnim cu cei de la DAVINO și pe teren propriu și să putem „povesti” Flamboyant-ul pe îndelete la o nouă ediția Brânzeturi cum se cuVin.


Un pic obosiți, dar veseli nevoie mare, ne-am îndreptat spre locul de cazare, Hotelul Plaisir din Ploiești. După o vizită pe înnegurat la mall-ul local pentru o cină târzie și o plimbare perpedes înapoi la hotel, am băgat schlafen și repaos pentru a fi fresh ziua următoare, dedicată descoperirii și explorării Ploieștiului. Dar despre asta vom povesti într-un articol viitor...


Despre zona viticolă Dealu Mare

Revenind scurt la subiectul articolului de azi, sigur ați mai auzit de calitățile speciale ale zonei viticole Dealu Mare, dar poate nu știați că zona are și o istorie foarte îndelungată. Primele documente scrise despre existența culturii viței de vie în această parte a țării datează, se pare, din secolele al XIV-lea și al-XV-lea. Cronicarii vremii spuneau că aici se producea un vin „uleios, tare și durabil”.

În prezent, în zonă există peste 60 de crame, a căror proximitate de București face ca întreaga regiune să fie extrem de propice turismului oenologic pentru excursii de o zi sau chiar mini-vacanțe de răsfăț. Sper că mai am ocazia să ajung în zonă și să experimentez vinurile bune și peisajele superbe din Dealu Mare, ceea ce vă doresc și vouă!


Despre Asociația Dealu Mare

Mereu admir colaborarea acolo unde o văd pusă în practică cu folos, așa că o voi lăuda și aici. La finele lui 2019, 15 crame cu experiență din regiunea viticolă Dealu Mare s-au unit în jurul ideii de a crește calitatea producției și de a promova specificul zonei. Stâlpii viziunii lor se numesc Proximitate, Diversitate și Calitate, iar rezultatul pe care și-l doresc ar trebui să fie unul #pesteașteptări.

Printre primele proiecte adresate publicului larg organizate de Asociația Dealu Mare se numără și Evadare în Dealu Mare, aflată deja la a treia ediție. Vă invit să fiți cu ochii pe paginile de Social Media ale asociației pentru a vedea când pregătesc următoarea ediție și să vă dați șansa de a explora și experimenta alături de cei din Dealu Mare pasiunea pentru vin sau plăcerea unui pahar de calitate. Noroc!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu