Sursă de energie. Combustibil. Ajutor pentru inspirație. Suport emoțional. Motiv de întâlnire. Tabiet. Limbaj nonverbal. Plăcută dependență. Declarație de dragoste. Sunt anumite momente în care cafeaua echivalează cu fiecare descriere de mai sus; în restul timpului, pentru majoritatea oamenilor este, pur și simplu, o idee bună!
Deși nu mă număr printre consumatorii (avizi sau avizați) de cafea, îmi place să învăț lucruri noi și să descopăr informații interesante, așa că să nu vă mire subiectul acestui articol. Am participat pentru prima data la o degustare de cafea și am descoperit că această licoare poate fi mai mult. Poate avea mai multe gusturi și mai multe calități. Poate însemna armonie și excelență. Bine am venit în lumea cafelei de specialitate!
Degustare de cafea de specialitate Muse Coffee
La invitația colegului de blogosferă Cristi Nedelcu, iată-mă – pe mine, rar-spre-deloc-băutoare de cafea – la o degustare de la care nu știam la ce să mă aștept. Tot ce știam era că trebuie să mă prezint la data și ora stabilite la Librăria Elena Farago din Craiova. Cunosc spațiul, căci l-am mai explorat și cu alte ocazii, cum a fost lansarea cărții lui Cristi, „Cimitirul trandafirilor”. Librăria este un Rai al cărților, dar și un hub cultural ce găzduiește evenimente de bun gust. Seara se anunța reușită din start cu așa premise.
De la intrarea în sală am fost întâmpinată, pe lângă fețe cunoscute și necunoscute, dar toate prietenoase, de o masă lungă, aranjată minuțios, chiar clinic, aproape la milimetru. Acolo urma să aibă loc partea practică, “operația” pe bob deschis și ritualul degustării cafelei.
Dar, ca orice novice, până să pui mâna, trebuie să înveți. Iar noi am învățat ABC-ul cafelei de specialitate direct de la profesioniști în domeniu: Gigi Corneanu – sales manager Muse Coffee, respectiv Ovidiu Șodolea – manager Muse Coffee. Compania pe care o reprezintă, Muse Coffee, este o prăjitorie de cafea din Craiova înființată în 2017, care se ocupă cu – ați ghicit! - prăjirea cafelei și vânzarea ei online.
- Cafeaua din Americi are un corp mediu și un gust citric.
- Cafeaua din Africa are un gust floral, delicat
- Cafeaua din Asia are un corp mai plin și un gust ca de pământ.
Arabica vs Robusta. Cine câștigă?
Există mai multe specii de arbori de cafea, dar principalele și cele mai cunoscute sunt Arabica și Robusta. Era logic că trebuie să existe niște diferențe de calitate și gust între cafelele provenite din cele două, dar nu știam în ce constau. Iată că și asta am aflat!
Arabica provine din Etiopia, de la altitudini mari (de până la 2200+ metri), motiv pentru care are o productivitate mai redusă. Deși nu e așa corpolentă, are arome fructate și gust mai complex, este mai dulce, mai catifelată, mai delicată, dar și ușor mai acidă.
Robusta, prin contrast, provine din Africa Centrală și de Vest, de la altitudini mai mici (de până la 900 metri), fiind mult mai productivă. Gustul său este mai amărui, ca de pământ sau de cereale, iar corpul mai plin. Robusta face mai multă cremă și are aproape de 2 ori mai multă cofeină decât Arabica.
Cafeaua de la fermă la consumatorul final
Așa cum puteam bănui, drumul cafelei până în ceașcă e lung și anevoios. Diferența, față de alte produse, este că gustul și calitatea se pot schimba în funcție de fiecare popas pe care îl face de la fermă până la cafenea sau la tine acasă. Pot interveni probleme diverse la cules, procesare, ambalare, transport, prăjire, măcinare sau preparare.
Cafeaua de la Muse Coffee poartă girul calității pentru toate procesele până la inclusiv prăjire. La ei ajunge doar cafea Arabica, sub formă de boabe verzi, încă învelite într-un fel de pleavă. De aici intervine măiestria prăjitorului, care face mai multe prăjiri până ajunge la cafeaua perfectă din punctul său de vedere. Rezultatul este cafeaua de specialitate!
Ce este cafeaua de specialitate
Inițial, termenul a fost atribuit boabelor cu cel mai bun gust, specific microclimatelor geografice speciale în care au fost crescute. În prezent, cafeaua de specialitate reprezintă cafeaua de înaltă calitate în prelucrarea căreia se acordă o atenție deosebită standardelor și excelenței, de la început până la sfârșit. Desigur, nu este vorba doar de concepte teoretice, ea trebuind să bifeze câteva condiții pentru a putea fi considerată cafea de specialitate. Spre exemplu, e musai să fie vorba de cafea Arabica, boabele să nu prezinte defecte primare, să se cunoască traseul ei, să treacă de o evaluare vizuală și să primească o notă bună la cupping (degustarea post-prăjire).
Cupping de cafea de specialitate
Dacă vorba din popor spune că teoria ca teoria, dar practica ne omoară, trebuie să recunosc că degustarea (sau cupping-ul) a fost partea cea mai plăcută și interesantă a serii. Gazdele noastre de la Muse Coffee ne-au făcut o adevărată demonstrație de virtuozitate, dar și de rigoare. Fix 11 grame de cafea de specialitate proaspăt prăjită Etiopia Uraga în fiecare ceașcă; fix 200 ml de apă încălzită la fix 93 de grade; timp de așteptare de fix 4 minute.
După ce i-a fost îndepărtată spuma, cafeaua a fost gata de mirosit și degustat. Et voilà!
Așa cum eram obișnuită și de la degustările de vin, a urmat partea de identificare a aromelor. Dacă notele de ceai negru și ciocolată au fost mai ușor de simțit, recunosc că cele de bergamotă și nectarine mi-au eludat simțurile.
Dacă le aveți voi mai ascuțite, vă invit să le supuneți testului cu cafele de specialitate din shop-ul www.musecoffee.ro.
Final cu note de trandafir
Pe când degustarea se apropia de final, Diana și Cristi Nedelcu ne-au mai făcut o surpriză, scoțând la înaintare ceva delicii de la Plenița, sub formă de dulceață și lichior de trandafiri. Mai avusesem parte de așa tratație specială și #prinHD, mai exact acum un an, când am hălăduit împreună prin Hunedoara Neștiută. N-am putut rezista tentației și le-am gustat, dar le-am și imortalizat spre nemurire. Diana și Cristi, mulțumim și să mai faceți!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu