20 decembrie 2022

Festin cu brânză și vin - Delaco și Casa de Vinuri Cotnari

De multe ori, atunci când vorbim despre vinuri, facem referire la amprenta oenologului, la viziunea și mijloacele sale de exprimare a plăcerii prin gust și arome, aciditate și alcool sau tanini. În mod similar, unii artiști își reflectă viziunea despre viață fără pretenție de ștaif, dar cu inocență și pasiune, cu simplitate și franchețe, cu mijloace proprii, individuale și ușor recognoscibile de expresie. Numim acest tip de artă naiv, la fel cum cei de la Casa de Vinuri Cotnari au numit cea mai nouă gamă de vinuri obținute doar din soiuri românești, cu niște etichete superbe, inspirate din estetica și filosofia picturii naive. 

Le-am degustat cu plăcere, mai ales fiind puse în pahare, lângă platouri de brânzeturi de-lins-pe-degete de la Delaco, unele din preferatele mele all-time. Așa cum v-ați prins deja, vorbesc despre o nouă ediție a evenimentului Brânzeturi cum se cuVin al bloggerilor olteni. Ce am gustat, degustat și discutat, în rândurile de mai jos!



Această ediție a Brânzeturi cum se cuVin, ajuns la borna #47 (și numărul #26 la care particip eu) a fost organizată, ca de obicei, de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro la C House Milano din Craiova. Gazdă ne-a fost colegul Daniel Botea din partea AsBO, care a prezentat evenimentul și formatul, dar și brânzeturile de la Delaco, el fiind degustător autorizat de brânzeturi.


Prezentarea vinurilor a fost sarcina – făcută să pară joacă de copii – a Mădălinei Croitoru, reprezentanta Casei de Vinuri Cotnari, care ne-a povestit foarte multe lucruri atât despre cramă, cât și despre noua gamă de vinuri. Ea ne-a introdus în istoria de secole a unei case de vinuri din una din cele mai mari podgorii din Europa, dar a și navigat expert prin prezentul dominat de noua gamă.

Sursa foto: Flori Manda / Xaara Novack

Primul lucru care trebuie clarificat este dacă această Casă de Vinuri Cotnari e aceeași cramă Cotnari de care știe, probabil, toată planeta. Ei bine, e și nu e aceeași-aceeași, e un proiect al fiilor principalilor acționari, care și-au dorit să creeze vinuri destinate exclusiv segmentului HoReCa și magazinelor specializate. Astfel, Casa de Vinuri Cotnari a luat naștere în 2007 prin înființarea în podgorie de noi plantații.

În mod general, e bine de știut că podgoria Cotnari se întinde pe mai bine de 1800 de hectare, din care 350 sunt ale Casei de Vinuri Cotnari. Toate cele 350 hectare sunt plantate cu soiuri autohtone românești: Fetească Neagră (100 ha), Busuioaca de Bohotin (75 ha), Tămâioasa Românească (75 ha), Grasa de Cotnari (50 ha) și Feteasca Albă (50 ha).


Acum patru ani am mai avut o degustare cu vinuri de la Casa de Vinuri Cotnari și am putut degusta atunci tot vinuri din soiuri românești, dar din gamele Colocviu și Domenii. Acum, Mădălina Croitoru ne-a adus patru vinuri din cea mai nouă gamă a cramei: gama NAIV! Este vorba de o gamă de vinuri cu etichete diferite (marca Bianca Culuș) inspirate din estetica și filosofia picturii naive, care atașează fiecărui vin o poveste, dar fără încărcătură și metafore. Existența ar trebui să ne fie simplă, autentică, jucăușă, plină de lumină și motive de bucurie, exact ca și etichetele noii game; la fel ca și viața după un pahar de NAIV. Adio, griji!


Ce am degustat la Brânzeturi cum se cuVin #47


1. Naiv Busuioacă de Bohotin + British Cheddar Delaco D'Excepție


2. Naiv Tămâioasă Românească + Emmentaler Delaco


3. Naiv Grasă de Cotnari + Havarti


4. Naiv Fetească Neagră + Grana Padano Delaco D’Excepție


Asocierea mea favorită a fost #3, dintre unul din vinurile emblematice ale viniculturii românești, Grasa de Cotnari, și cea mai recentă obsesie gastronomică a mea, brânza Havarti.

E cert, când zicem „Grasă”, creierul nostru completează automat „de Cotnari”, dar trebuie să înțelegem că cea din gama NAIV a Casei de Vinuri Cotnari e altfel decât ne-o imaginam și altfel decât găsim oriunde altundeva. Vinificat în sec, baricat 3 luni în butoi de stejar (baricuri speciale de vinuri albe), acest vin este scos din tiparele soiului, apropiindu-se foarte mult de trend-urile moderne.


Companionul culinar al Grasei a fost un Havarti maturat, o brânză semi-moale din lapte de vacă cu gust ușor untos și mici cristale crocante de fericire. Mie mi-a plăcut cum s-au asociat aciditatea vinului și dulceața brânzei, motiv pentru care am ales să vă povestesc mai pe larg despre această pereche. Havarti-ul cuceritor, Grasa surprinzătoare, ca-ntr-un tango senzual, gusturile și aromele vinului și brânzei s-au împletit gustativ până la extazul papilelor, creând o asociere aventuroasă.

Mai mult, m-am mai bucurat de Grasa de la Casa de Vinuri Cotnari și în asociere cu mâncarea pe care am comandat-o. Vinul este recomandat pentru asocieri cu preparate din pui sau cu paste cu sos alb, așa că s-a potrivit de excepție cu o porție de penne con pollo al forno a la C House Milano


Aici ne-am făcut și de data aceasta sediul de campanie brânzo-vinicolă, într-o atmosferă de Crăciun de vis. Foarte frumos decorate au fost toate spațiile restaurantului, motiv de fotografii nenumărate cu bradul, cu ornamentele sau cu șemineul îmbietor.


Cu speranța că am reușit și acum să vă trezesc curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu