Trăiască prietenia între popoare! România și
Polonia au o lungă istorie de relații diplomatice bune, iar Craiova a fost,
de-a lungul anilor, refugiu și casă pentru mulți polonezi. Și ce mod mai bun de
a marca această istorie comună și prietenie decât prin schimburi
interculturale? Cu gașca de bloggeri olteni am făcut un astfel de schimb cultural
de excepție sâmbătă, 14 ianuarie, când noi am turnat în pahare cultură
românească de viță de vie de la Domeniile Sâmburești, iar prietenii noștri de
la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză Craiova au pus pe farfurii cultură
poloneză de producere a brânzeturilor. Despre ce a fost vorba aflați citind
articolul în continuare!
|
Sursă foto: Daniel Botea |
Pe Magda Filary, lect. dr. și coordonator al
Centrului de Limbă și Cultură Poloneză din Craiova, prietenă cu ștate vechi a
bloggerilor olteni, o știu de mult. Am mai participat de câteva ori la
evenimente derulate la Centrul pe care-l păstorește, am mers la diverse conferințe
și evenimente prin Craiova împreună. În 2019 am ținut un
tur ghidat al Casei
Nicolae Romanescu (Casa Universitarilor) pentru soldații polonezii din Craiova,
și tot în acel an, în ianuarie, participam la o
degustare de vinuri românești
de la Domeniile Sâmburești și de brânzeturi poloneze la Centru.
Abia anul acesta, când am ajuns iar în Polonia
și am văzut că (tot) nu știu să pronunț bine numele localităților pe care le-am
vizitat, m-am hotărât să mă înscriu la cursurile de limbă polonă pe care le
organizează anual – gratuit – la
Centrul de Limbă și Cultură Poloneză din Craiova.
Alături de Magda, colegii de la cursuri și membrii Contingentului
Militar Polonez staționați în Craiova, am petrecut înaintea Sărbătorilor o
seară foarte plăcută prin alt gen de schimb intercultural: rugăciune, colinde, tradiții
de Crăciun, delicii culinare române și poloneze.
Sâmbăta trecută am marcat iar bunele relații
româno-polone în compania colegilor mei bloggeri și a membrilor Contingentului
Militar Polonez, cu ocazia unei noi degustări de brânzeturi delicioase poloneze
și vinuri de calitate de la Domeniile Sâmburești. Poftă bună și noroc! Dobry
apetyt i na zdrowie!
Așa cum ne-am obișnuit deja, colegii Daniel Botea și Narcis
și Lenu Neagoe ne-au fost ghizi prin lumea fascinantă a gusturilor și aromelor,
dar și prin regulile și tehnicalitățile producției și degustării de vinuri și
brânzeturi.
Pe “ordinea de zi” a degustării s-au aflat
următoarele asocieri
1. Sauvignon Blanc + Podlaski
Podlaski, o brânză mai moale, delicată, ușor
acrișoară, s-a potrivit de minune cu aciditatea și nuanțele vegetale ale unui Sauvignon
foarte plăcut.
2. Chardonnay + Kurpiowski
Asocierea mea favorită a inclus regele
vinurilor albe, Chardonnay-ul, și o brânză tip emmentaler, Kurpiowski, cu o
aromă puternică de nucă și gust dulceag. Cele două au făcut casă bună și au stârnit
rumoare în sală, iar pe mine m-au cucerit definitiv!
3. Feteasca Neagra + Golka
O altă asociere foarte apreciată a fost cea dintre
o Fetească Neagră baricată, cu notele ei caracteristice de prună uscată
afumată, și Gołka, o brânză afumată sărata similară oscypek (alt tip de brânză
poloneză celebră și foarte populară, cu care am făcut cunoștință la degustarea
organizată la Centrul Polonez în 2019). Afumat la afumat a tras, iar rezultatul
în inimi și în minte ne-a rămas!
4. Cabernet Sauvignon + Polish Bleu
Ultima asociere a inclus o brânză cu mucegai alb
și albastru (Hai, Craiova!), spectaculoasă prin iuțeală, aroma de ciuperci și
gustul sărat, care a dominat puțin Cabernet Sauvignon-ul delicat din 2018.
Ca niște profesioniști degustători amatori ce
suntem, n-am uitat de hidratare și, după fiecare vin gustat, am „clătit palatul” cu apă AQUA Carpatica. Regula ar fi aceasta: cantitatea de apă pe care e indicat să o bem să fie aceeași ca
și cantitatea de vin consumată. Desigur, acesta este doar unul din ponturile pe
care le aflăm la degustări de la colegii noștri inițiați, dar nu putem să ne
dezvăluim chiar toate secretele o dată, nu? :D
Cu speranța că v-am trezit curiozitatea cu
privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare
și noroc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu