Timp de 100 de ani, toate tratatele de istorie a arhitecturii din România au nominalizat greșit arhitectul Palatului de Justiție din Craiova (azi sediul Universității din Craiova). Detaliile “încurcăturii” au fost publicate de curând de un pasionat de istoria orașului într-o revistă de specialitate și apoi popularizate pe Facebook. Cu doar o zi înainte, în cadrul conferinței de presă a unui proiect pe teme de dezinformare și fake news, la care participam în calitate de președinte al Asociației Monumente Oltenia, le spuneam celor din audiență (elevi, profesori) că istoria, așa cum o știm, conține foarte multe neadevăruri.
Spre exemplu, o categorie aparte a acestor ... inexactități istorice o constituie legendele, pe care eu (recunosc că) le uzitez în cadrul tururilor mele ghidate la Craiova Guided Tours. Deși cu siguranță există un sâmbure de adevăr de la care au pornit, acestea conțin și o sămânță mare de neadevăr, dar turiștii mei sunt avertizați mereu să nu le “înghită” pe niciunele pe nemestecate. Pentru mine, farmecul legendelor vine în mare măsură din sentimentul de complicitate dintre mine ca ghid și participanții la tur; între noi există un acord nescris că ne vom bucura de poveste, indiferent de valoarea ei de adevăr sau plauzibilitate.
O altă categorie de trecut contrafăcut este cea pe care a descris-o Winston Churchill când a spus că „istoria este scrisă de învingători.” Churchill sugera că istoria unui conflict, eveniment sau moment este, de obicei, spusă din perspectiva părții care a câștigat sau a avut succes. În plus, câștigătorii mereu vor “înflori” izbânda, vitejia și meritele, în timp ce învinșii vor căuta să atenueze lovitura. Și iată cum am găsit multiple exemple de inexactități sau falsități dintr-un singur domeniu legat de trecut! Acum multiplicați cu toate domeniile de care ne lovim zilnic și poate vă veți da seama de amploarea fenomenului.
Perpetuate din lipsă de informație, din neștiință, pentru simpla distracție sau pentru diverse interese, informațiile eronate și știrile false s-au înmulțit pe scară largă de când a devenit atât de simplu să fie rostogolite pe internet cu o singură atingere de buton (sau de ecran). Partea bună este că există soluții contra dezinformării, unele din ele începând să fie “predate” încă din școală!
În Dolj, spre exemplu, 800 de tineri între 14 și 19 ani participanți la proiectul E.P.I.C. – „Educație pentru Informație Corectă” al Asociației Active Yourope vor primi instrumentele necesare pentru a deveni consumatori critici de informație! Ei vor învăța cum să recunoască și să contracareze dezinformarea și știrile false, devenind parte a unei societăți informate și a unei democrații sănătoase.
Despre proiectul E.P.I.C. – „Educație pentru Informație Corectă”
Proiectul E.P.I.C. (EFCIVIC_EM2023_02) este finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de F.D.S.C. – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu R.A.F. – Romanian American Foundation și cu sprijinul C.J.I. – Centrul pentru Jurnalism Independent. În cadrul proiectului, elevi din 4 licee din Craiova și 1 liceu din Segarcea vor beneficia de educație media pe teme diverse și vor trece de la teorie la practică prin ateliere interactive pentru a descurca ițele dezinformării.
Licee participante:
- Liceul Teoretic ”Henri Coandă” Craiova
- Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” Craiova
- Colegiul Național ”Ștefan Velovan” Craiova
- Colegiul Național ”Frații Buzești” Craiova
- Liceul Tehnologic ”Horia Vintilă” Segarcea
Tinerii vor avea la dispoziție 6 luni (februarie-iulie 2024) pentru a explora teme precum:
- libertatea de exprimare
- haosul informațional
- deconstrucția mesajelor media
- diferența dintre fapte și opinii
- mesaje de persuasiune
- verificarea informației și analiza mesajelor.
După ce își vor fi însușit partea teoretică și vor reuși să o pună cu succes în practică în cadrul unor ateliere interactive, elevii participanți vor deveni, la rândul lor, portavoci ale luptei contra fake news-ului. Aceștia vor lua parte la o campanie online dedicată educării și informării publicului cu privire la combaterea dezinformării și dezvoltarea abilitaților de navigare în mediul digital plin de informații contradictorii. Cum orice schimbare începe cu tine și continuă cu cei din imediata apropiere, și profesorii, părinții elevilor participanți, administratorii școlari sau alți membrii ai comunității vor afla mai multe despre fenomenul dezinformării în rândul tinerilor (și nu numai!).
Am aflat mai multe despre proiect de la evenimentul de lansare, organizat miercuri, 13 martie 2024, în sala de festivități a Liceului Teoretic “Henri Coandă” din Craiova. M-am bucurat să particip alături de mai mulți colegi din blogosferă care activează în câmpuri relevante, precum media, educație sau marketing, fiecare dintre noi prezentându-ne și vorbindu-le participanților (pe scurt) despre fake news în domeniile noastre de activitate.
Daniel Botea |
Diana Popa |
Iulian Fira |
Roxana Știubei |
--------------------------------------
Despre Asociația Active Yourope
Asociația Active Yourope este o organizație nonguvernamentală, non-profit, orientată spre educația, formarea profesională și culturală a tinerilor și adulților ce se implică activ în dezvoltarea comunității locale și crearea de parteneriate și rețele locale, regionale, naționale și internaționale.
Despre programul Efectiv Civic
Efectiv Civic este un program de educație civică și dialog intercultural pentru tineri dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.
Despre FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.
Despre RAF – Romanian American Foundation
Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009. Misiunea RAF este să promoveze și să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu