Din inima Aradului până în mijlocul Craiovei, vinurile de la Crama Dradara au avut de parcurs ceva drum până să ni se așeze întâi în pahare și apoi în suflete. Însoțite de specialități de brânzeturi Delaco, ne-au purtat într-o adevărată călătorie gastronomică europeană, cu opriri semnificative în România, Cehia, Franța, Italia, Danemarca și Anglia. Și, cum la evenimentul care le-a reunit, Brânzeturi cum se cuVin, este nu doar despre vin și brânză, ci și despre revedere și povești alături de colegi și prieteni, m-am bucurat de o nouă seară fix așa cum este motto-ul Dradara: "cu suflet dăruit îndelung"! 🍷🧀 Ce am gustat, degustat și discutat, în rândurile de mai jos!
Pentru început, trebuie să știți că și această ediție a evenimentului, ajuns la borna #56 (și numărul #31 la care particip eu) a fost organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro la C House Milano din Craiova. Gazdă ne-a fost colegul Daniel Botea din partea AsBO, care a prezentat evenimentul și formatul, dar și brânzeturile de la Delaco, el fiind atât absolvent de Master de Expertizare Viti-Vinicolă, cât și degustător autorizat de brânzeturi.
Cum brânzeturile de la Delaco rămân consecvent parte a acestui eveniment blogosferic deja cu tradiție, “noutatea” o putem considera prezența vinurilor de la Crama Dradara, aduse tocmai din Arad de Daniel Popescu, directorul de vânzări al cramei. Și zic “noutate” deoarece e prima dată când vinurile de la Dradara sau din podgoria Miniș-Măderat sunt degustate în cadrul evenimentului Brânzeturi cum se cuVin, desi am mai avut plăcerea să le gust atât în Craiova, cât și în afara ei. Pentru mine, întâlnirea cu vinurile Dradara a fost dragoste la prima degustare și, de atunci, din noiembrie 2022, fiecare ocazie este la fel de plăcută.
La fel de simpatică este și revederea cu Daniel Popescu, pe care am avut plăcerea să-l cunosc la Wine Tonic Festival 2023 de la Ramada Plaza și pe care doar o furtună a făcut să n-am șansă să reușesc să-l îndrăgostesc de Craiova la un tur ghidat prin centru. 😊 Ca și atunci, și acum, la degustare, ne-a vorbit cu drag despre Dradara, proiectul făcut din pasiune de tinerii proprietari ai cramei, familia Alexa. Aceștia au investit aici nu doar fonduri, ci și emoții, dovadă că numele Dradara vine chiar de la primele litere ale numelor copiilor lor, Dragoș, Daria și Rareș. Un frumos joc de cuvinte pentru ce înseamnă vinurile de la Dradara: o combinație de dragoste, dar și rafinament!
Cum vă spuneam, Crama Dradara se află în Mocrea, județul Arad, în podgoria Miniș-Măderat, o zonă influențată de caracteristicile de climă și sol specifice, cum ar fi roca vulcanică a Dealului Mocrii, ce au dat naștere unor tipuri de vinuri unice. În 2019, la invitația Consiliului Județean Arad, am avut oportunitatea de a explora podgoria Miniș-Măderat și de a vizita 6 din cele 34 de cramele de acolo, care ne-au încântat cu degustări ale unor vinuri din soiurile internaționale arhicunoscute, cât și din soiuri de struguri specifice, precum cadarca, mustoasa de Măderat, burgundul mare și traminerul.
Familia Alexe a cumpărat terenul în 2015 și a replantat via pe fonduri europene, dorindu-și să dețină o cramă boutique asemănătoare celor pe care le-au văzut în Franța și Italia în timpul peregrinărilor lor europene. Și au reușit să creeze un brand local prin Crama Dradara! Aici, strugurii recoltați manual de pe cele 36 de hectare de viță de vie sunt transformați, sub bagheta magică a oenologului Cosmin Reaboi, în vinurile premium de care ne-am bucurat și noi.
Iată ce am degustat:
1. Fetească Regală 2022 + Aperifrais Ile de France
Prima asociere a serii a urmat principiul in crescendo, astfel încât ne-a adus pe masă o Fetească Regală, un vin simplu și elegant, fără mineralitate sau aciditate excesive, cu arome subtile de flori albe, alăturat unei brânze proaspete Aperifrais. Ușor dezechilibru dat de condimentele puțin pregnante ale brânzei!
Soiul local, Mustoasa de Măderat, a cucerit mulți adepți olteni! Vinul fanion, în ediție limitată de doar 1700 sticle de pe 1 hectar de viță de vie, a îmbrățișat cu aromele sale ușor vanilate, date de baric, gustul ușor dulceag, ușor acid al Havarti-ului, una din brânzeturile mele maturate preferate.
3. Sauvignon Blanc 2022 + Chevre Ile de France
Sauvignon-ul a fost vinul care a divizat participanții în 2 tabere: cei care simțeau aromele de soc și cei care simțeau celebrul pipi de chat. Replica i-a dat-o la fel de potenta brânză de capră Ile de France, cremoasă și acrișoară, cu gustul ei caracteristic de ... capră!
4. Orange Wine 2022 + British Cheddar Delaco D’Excepție
Momentul mult-așteptat de mine al serii a sosit! Probabil prima asociere pe bază de ... culoare din istoria evenimentului nostru a alăturat un British Cheddar cunoscut pentru culoarea sa portocalie cu un Orange Wine, a cărui denumire vă spune tot ce trebuie să știți despre nuanță. Cât despre gust, lucrurile stau altfel! Orange Wine este un vin produs din struguri albi Palava din Cehia, lăsați mai mult timp pe pielița groasă pentru a extrage culoare și arome.
Este un vin cu un nas aparte, extrem de floral, unde regăsești un buchet de trandafiri roz și bujori, mângâiați de puful subtil al unei piersici coapte. Da, totul strigă dulce la primul nas al acestui vin, dar gustul sec surprinde plăcut prin prospețime.
Vă spuneam că prima întâlnire cu Crama Dradara a fost în noiembrie 2022, la un eveniment culinar la Restaurantul Olive din Craiova. Atunci, Orange Wine ne-a captivat prin felul magistral în care s-a asociat unui fel principal pe bază de pui, plin de gusturi și texturi.
Ne-a plăcut atât de mult din nou încât a fost vinul ales pentru a ne însoți și îmbogăți masa de prânz, un burger cu pulled pork.
Dacă mai aveați nevoie și de un al treilea exemplu de versatilitate a Orange Wine-ului de la Dradara, să știți că merge extrem de bine și cu pizza. Ne-am bucurat de el în familie, la un prânz post-vacanță la Timișoară, acasă la sora mea, Oana.
5. Cupaj Roșu Conac (70% Fetească Neagră 15% Merlot 15% Cabernet Sauvignon) + Cașcaval Sofia Delaco
De obicei fană vinuri roșii, m-am bucurat la maxim de acest cupaj vânjos, baricat, cu alcool bine integrat, ale cărui note de cacao și vișine au contrastat plăcut cu gustul ușor sărat al cașcavalului Sofia.
6. Cupaj Roșu Premium (50% Merlot 50% Cabernet Sauvignon) + Grana Padano Delaco D’Excepție
Seara s-a terminat în forță, cu un vin puternic, cupaj de Merlot și Cabernet Sauvignon, baricat și el timp de 18 luni. Alăturat brânzei mele favorite all-time, Grana Padano, a avut toate premisele să iasă câștigător la puncte, dar a pierdut la mustață în fața Orange Wine-ului, care e prea spectaculos pentru a ieși pe locul 2 în orice top.
Fiind o degustare cu 6 vinuri, am ales să testez vinurile și alături de preparate din meniul C House Milano Craiova. De data asta am comandat un piept de pui cu legume la grătar, pe care l-am împărțit între Sauvignon Blanc și Orange Wine. Părtinitoare fiind, nici nu vă spun care asociere gastronomică mi-a plăcut mai mult! :D
Așa cum vă așteptați, probabil, pe finalul degustării s-a încins atmosfera, dar și “taina”, așa că am mai stat cu colegii blogosferici la câteva pahare de taină, așa cum ne șade bine.
Cu speranța că am reușit și acum să vă trezesc curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu