25 aprilie 2024

Festin cu brânză și vin: Delaco și Domeniile Vînju Mare (2)

Am zis o daaată pe lună, când bloggerii se adună, mai aduci și polonezi, ... mănânci, bei și te distrezi! 😅 Seria de evenimente Brânzeturi cum se cuVin, proiectul fanion al ASBO - pagina Asociatiei Bloggerilor Olteni, a continuat și luna aceasta cu o ediție specială, bilingvă, alături de prieteni veniți în Craiova să serbeze 10 ani de activitate la Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză Craiova. A fost o degustare pe gustul meu la propriu și la figurat, deoarece a fost plină de ... cultură & istorie! Vă puteți da seama de asta doar uitându-vă la numele vinurilor degustate și la figurile de pe etichetele vinurillor degustate. Între sticle cu Vlad Țepeș și Mihai Viteazul, ne-am bucurat cu toții de o experiență nobilă! Rămâneți puțin aici să citiți despre ce a fost vorba!


Într-o seară plină de arome și bună dispoziție, am avut privilegiul de a participa la cea de-a 58-a ediție a evenimentului "Brânzeturi cum se cuVin" (și ediția cu numărul #33 la care particip eu). Acest eveniment nu este doar o degustare obișnuită, ci o adevărată călătorie prin gusturi, unde tradiția, istoria și arta producției de vin și brânzeturi se împletesc într-un mod armonios. Cu acest prilej, am avut ocazia să ne bucurăm de o selecție excepțională de vinuri de la Domeniile Vînju Mare, însoțite de brânzeturi fine de la Delaco.


Pentru început, trebuie să știți că și această ediție a evenimentului a fost organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro la Casa Universitarilor Craiova. Gazdă ne-a fost colegul Daniel Botea din partea AsBO, care a prezentat evenimentul și formatul, dar și brânzeturile de la Delaco, el fiind atât absolvent de Master de Expertizare Viti-Vinicolă, cât și degustător autorizat de brânzeturi. Din partea Domeniilor Vînju Mare, vinurile au fost prezentate de dl Ion Gîrniță, proprietarul cramei, care ne-a introdus în culisele vinurilor pe care le produce, dezvăluindu-ne informații inedite și răspunzând la întrebările audienței.


Domeniile Vînju Mare reprezintă o crama cu o istorie bogată și o lungă tradiție vitivinicolă, povestea de dragoste dintre pământul din Mehedinți şi viţa de vie începând acum mult timp, cu o medalie de aur şi o diplomă de onoare la o expoziție în Bordeaux în 1898! Clima blândă, proximitatea Dunării și solurile propice sunt doar câteva din explicațiile pentru care vinurile de Vînju Mare sunt pline de calități apreciate de public.

Atât bloggerii, cât și invitații polonezi de la degustare am avut ocazia să descoperim arome, gusturi și povești în fiecare pahar, iar brânzeturile și-au spus și ele istoria plină de diversitate pentru a creiona o experiență aparte. 


Iată ce am degustat:

1. Vinul Principelui Tămâioasă Românească și Chardonnay + Aperifrais Ile de France

Un vin alb sec, aromatic, cu note citrice și de mere verzi, însoțit de Aperifrais Ile de France, o brânză proaspătă, cu o textură cremoasă și un gust delicat, potențat de condimentele cu gust de vacanță în sudul Franței. Asocierea dintre Tămâioasă Românească și Chardonnay și Aperifrais a creat o armonie perfectă, unde aciditatea vinului a echilibrat cremozitatea brânzei, oferind o experiență gustativă rafinată.


2. Prince Vlad Chardonnay + Havarti Castello

Un vin alb sec, mai puțin aromat, dar cu note subtile de vanilie și stejar, însoțit de Havarti Castello, o brânză cu o textură semi-moale și un gust ușor dulceag. Asocierea dintre Chardonnay și Castello a oferit o combinație echilibrată a componentelor, cu aromele vinului completând perfect gustul brânzei.


3. Vinul Principelul Rose + British Cheddar Delaco D'Excepție

Un vin rose sec, produs din Fetească Neagră, cu arome de fructe roșii, însoțit de British Cheddar Delaco D'Exceptie, o brânză cheddar tare, cu gust untos specific, intens. Asocierea dintre acestea a evidențiat suplețea vinului și a oferit o combinație plină de caracter.


4. Prince Vlad Fetească Neagră + Grana Padano Delaco D'Excepție

Un vin roșu sec excepțional, cu arome de fructe negre și nuanțe subtile de condimente, corpolent, asociat cu Grana Padano Delaco D'Exceptie, o brânză tare, maturată, cu o textură granuloasă dată de cristale de fericire. Asocierea dintre catifelarea și eleganța date de Fetească Neagră și noblețea brânzei a oferit, din perspectiva mea, una din cele mai reușite asocieri ale serii.


Pe lângă gastro-asocierea dintre vin și brânzeturi, cei de la Casa Universitarilor ne-au pregătit și platouri îndestulătoare, la fel de apetisante ca de fiecare dată când îi vizităm. Tot ca o tradiție (mai nouă) începe să fie și colaborarea cu brand-ul de apă de izvor Dolce Vita, care este noul nostru partener de hidratare!


Cu speranța că am reușit și acum să vă trezesc curiozitatea cu privire la brânzeturile și vinurile pe care le-am degustat, vă urez poftă mare și noroc!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu