29 aprilie 2024

#prinArad: Weekend inedit, plin de povești și savoare

În fiecare colț al Aradului se ascund comori mai mult sau mai puțin explorate! Asta am descoperit #prinArad, la invitația prietenilor Daniel Scridon și Călin Bobora! Alături de gașca mea blogosferică dornică de aventură și frumos, am pornit într-o escapadă plină de culoare și gust, pe parcursul căreia am descoperit locuri inedite, peisaje copleșitoare, bucate alese și oameni care sfințesc locurile în care trăiesc! Fiecare experiență a fost o poveste ce merită spusă. Am avut privilegiul să ne lăsăm purtați de frumusețea și istoria județului Arad, începând cu Muzeul Viei și al Vinului din Pâncota, continuând cu o degustare tradițională în mijlocul naturii, îndreptându-ne pașii spre Cetatea Șiria, mărturia timpului și a zbuciumului istoric, pentru a ne relaxa apoi la Roca Brună, unde am savurat rafinamentul gastronomic. Weekend-ul nostru a fost o incursiune în inima istoriei, naturii și gastronomiei locale, o călătorie ce ne-a dezvăluit farmecul și bogăția județului Arad. Haideți să vă povestesc mai pe larg despre aceste experiențe de neuitat!

1. Muzeul Viei și al Vinului din Pâncota

Cum v-ați aștepta, înainte să ne relaxăm la un pahar (sau mai multe) de vin local, am început cu lucrurile serioase (cu teoria). Prima oprire, la Muzeul Viei și al Vinului din Pâncota, fondat în 2022 de preotul Petru Dărău ca rezultat al unui parteneriat între Primăria Orașului Pâncota, Asociația ”Dărău Pro Pâncota”, colecționari particulari și muzee.


Părintele Dărău, dedicat viti-/vini-culturii, ne-a povestit cu pasiune despre fiecare exponat, istoria și unicitatea lui, impresionându-ne prin dimensiunea și calitatea expoziției. Marea majoritate a exponatelor, multe dintre ele provenite din întreaga Europă, au fost achiziționate de părinte din fonduri proprii și întreținute foarte bine, demonstrând prin exemplul propriu că omul sfințește locul, ceea ce îi dorim să continue să facă mulți ani de acum înainte!


2. Prânz tradițional pe Dealul caprelor și cerbilor lopătari din Pădurea Pâncota

Muzeul Viei și al Vinului din Pâncota ne-a deschis porțile către tainele istoriei vinului din zonă, inițiativa și pasiunea preotului Petru Dărău fiind punctul de plecare pentru o călătorie fascinantă în universul viticol. Întâi am gustat din istoria vinului, iar plimbarea printre viile pitorești de pe dealurile din jurul localității, însoțiți de primarul Dan Pocrișer, ne-a oferit ocazia să ne bucurăm de ospitalitatea arădeană și de deliciile tradiționale pregătite cu grijă pe Dealul caprelor și cerbilor lopătari din Pădurea Pâncota.

Absolut superb peisajul, foarte bun prânzul din preparate arădene și excelent vinul local de care ne-am bucurat. Și nu doar că ne-am bucurat, dar domnul primar ne-a și dăruit la fiecare o sticlă - din producția proprie - de Mustoasă de Măderat, soi autohton românesc de viță de vie, propriu podgoriei Miniș-Măderat, destinat producției de vinuri albe.

La plecarea din Dealul caprelor și cerbilor lopătari din Pădurea Pâncota, pe drumul dintre viile ce se întindeau de-o parte și de alta a drumului nostru, m-am simțit ca-ntr-o Toscana autohtonă, sentiment pe care-l voi mai fi încercat de câteva ori până la finalul excursiei #prinArad...

Prima zi s-a încheiat cu o escapadă culinară și de relaxare la Hotel Parc Moneasa, ce ne-a umplut rezervorul cu energie pentru programul ce a urmat.

3. Cetatea Șiria

De la show-uri live de gătit la măreția istoriei, călătoria noastră a continuat către Cetatea Șiria, mărturia timpului și a zbuciumului istoric. Pe dealurile impregnate de istorie am descoperit povești ale trecutului care încă vibrează, completând astfel experiența noastră în Arad cu o notă de solemnitate, dar și cu peisaje încântătoare ce ne-au fermecat sufletele.


Din secolul al XIII-lea, când a fost construită, Cetatea Șiria a avut o existență foarte tulburătoare. A aparținut, de-a lungul secolelor, lui Iancu de Hunedoara, apoi fiului său, Matei Corvin, pentru ca mai târziu să-i servească drept garnizoană lui Mihai Viteazul. A ajuns pe mâna otomanilor și a fost distrusă de habsburgi în 1784.

Azi este unul din cele mai interesante obiective turistice din județul Arad, deoarece combină importanța sa istorică și peisajele spectaculoase. Odată ajuns la cetate, te simți ca și cum ai avea lumea la picioare. Câmpuri nesfârșite de rapiță în valea de la poalele dealului, viță de vie cocoțată pe pante, păduri și verde cât vezi cu ochii...

Accesul auto este posibil până destul de aproape de cetate, de acolo plimbarea prin pădure și pe coama dealului fiind una plăcută și revigorantă!

Coborând cu capul din nori, am ajuns la un alt loc la înălțime și la propriu, dar și la figurat. Într-un cadru de o frumusețe copleșitoare am descoperit…

4. Conacul-restaurant Roca Brună

Toscana din inima județului Arad sau Roca Brună, un restaurant de clasă într-un fost conac amplasat în mijlocul naturii. A fost dragoste la prima vedere față de acest loc excepțional ce combină eleganța unei clădiri cu istorie și luxul contemporan, oferind o experiență de neegalat într-un cadru pitoresc, de o frumusețe ireală. Dacă veți ajunge la Roca Brună veți găsi o mulțime de colțișoare instagrammabile, pe care sigur nu vă veți putea abține să nu le imortalizați!




Omul cu viziunea este Dan Anca, cel care ne-a făcut turul proprietății, ne-a povestit istoria și ne-a împărtășit detalii din drumul lung, greu, dar extrem de satisfăcător, care a dus la rezultatul Roca Brună de azi. Mă bucur că am apucat să ne cunoaștem și să schimbăm câteva cuvinte, pentru că s-a mai cimentat (încă) un pic credința mea că locurile frumoase sunt sfințite de oamenii de lângă noi!


Mai mult decât un loc frumos, Roca Brună este și o incursiune în universul gastronomic al delicateselor preparate cu măiestrie. Fiecare detaliu, de la alegerea ingredientelor de cea mai înaltă calitate până la prezentarea artistică a fiecărei farfurii, a fost gândit pentru a ne răsfăța și a ne oferi o experiență culinară memorabilă.

Am început ca la carte, cu un spumant din Podgoria Silvania, însoțit de mai multe variante de pizza (pane simplă, cu brânzeturi, cu slănină, cremă de brânză și ceapă verde). Au urmat câteva sortimente tartinabile de pate din ficat de pui și unturi aromatizate, servite pe pat de ceapă caramelizată, de întins pe pâine albă / neagră / cu semințe, asociate cu o Fetească Regală de la Crama Dradara. Felul principal, porc la garniță cu piure de cartofi cu trufe și pesto de leurdă și chipsuri de conopidă, a încheiat apoteotic prânzul în compania unui vin roșu, o Cadarcă de la Balla Géza Winery!

Ca și la amenajarea conacului, și în meniu se vede grija pentru autentic și local. Includerea (chiar și în preparate haute cuisine) ingredientelor tradiționale (slană, brânzeturi) sau a celor de sezon (yes pentru leurdă) și promovarea exclusivă a vinurilor din proximitate au fost două +uri care s-au adăugat notei de 10 acordată celor de aici, cotând întreaga experiență ca demnă de premiul I cu coroniță! De repetat!

Experiența culinară de la Roca Brună a fost o călătorie a gustului și a aromelor, o simfonie a bucuriei în care preparatele locale și vinurile de excepție au dat naștere unei experiențe de neuitat, dovedindu-ne încă o dată că Aradul este o destinație ce merită să fie explorată din plin.

Pe măsură ce ne-am desprins de peisajele fermecătoare și gusturile inconfundabile ale județului Arad, am rămas cu amintiri pline de culoare și emoții. #prinArad ne-a oferit nu doar o incursiune în trecutul și prezentul regiunii, ci și o lecție despre frumusețea și diversitatea pe care le ascunde fiecare colț al acestui ținut. Cu siguranță voi reveni cu entuziasm pentru a explora noi locuri și a mă bucura din nou de ospitalitatea și farmecul Aradului. Rămâi cu bine, județ minunat! Până la următoarea aventură, rămâneți și voi mereu deschiși să descoperiți frumusețea din jurul vostru!


#prinARAD este un eveniment organizat de Daniel Scridon și Călin Bobora și a avut ca sponsor principal Hotel Parc Moneasa. Ne-au fost alături și cei de la Asociația Proactivi pentru Viitor Aradconacul Roca BrunăTracon ElectricWebasto și crama Darabonț. Pentru că am avut parte de ceva activități mai solicitante, ne-am hidratat cu apa DolceVita a celor de la Grand Mass.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu